Τελευταία νέα
H Fraport πάλι κερδοφόρα χάρη στην «βοήθεια» του ελληνικού δημόσιου ταμείου Δήμος Πάτρας: Ανακοίνωση-οχετός της δημοτικής παράταξης της ΝΔ “Κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί μας, η κατάσταση αφέθηκε απο χθες, η Πυροσβεστική ήρθε 8.30 το βράδυ”: Τσουνάμι οργής και καταγγελιών για εγκληματική ολιγωρία στις Ροβιές (vid) Φωτιά Εύβοια: Στην Λίμνη την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης Αρχαία Ολυμπία – Μενδώνη: Γίνεται ό,τι είναι δυνατό για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου “Σφάζονται” Χρυσοχοΐδης-Πατούλης με Σκρέκα για το πως ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη… “Ολοκαύτωμα το καταλαβαίνετε; Ερχόταν η φωτιά προς τις Ροβιές και δεν υπήρχε ένα εναέριο μέσο” (vid) “Δεν μας βοηθήσανε, οι κάτοικοι έσβησαν τα σπίτια” κατήγγειλε κάτοικος της Καυκανιάς (vid) SOS και η Αρχαιά Ολυμπία από φαύλες και διεφθαρμένες υποτελείς εξουσίες Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια-Κυβερνήσεις που νοιάζονται μόνο για εξουσίες και χρήμα Μητσοτάκης: Όλα τα διαθέσιμα μέσα και δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες Σφοδρή επίθεση Σπίρτζη για την Βαρυμπόμπη: Δεν μπορεί ένας περιοδεύων θίασος, αλαζονικός, με επικεφαλής τον Κ. Μητσοτάκη, να “αλληλοσυγχαίρεται” με τόσο μεγάλες ευθύνες (vid)
Pemptousia.gr

Έναν χρόνο άρρωστος στη γη ή τρεις ώρες στην κόλαση;

Γέροντας Χατζη-Γιώργης ο Αθωνίτης (+1886).
(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Ο Γέροντας Χατζη-Γιώργης ο Αθωνίτης (+1886), γόνος εκλεκτός της Καισαρείας, άφησε όνομα στο Όρος [Άγιον Όρος] ως ασκητής, και ιδίως ως νηστευτής και ελεήμων.
Για να υπομένει με χαρά τους κόπους και τους πόνους της ασκήσεως, έφερνε πάντα στο νου του την ακόλουθη διήγηση του γέροντά του παπα-Νεόφυτου:
«Κάποτε ένας άρρωστος έχασε την υπομονή του και παρακάλεσε τον Κύριο να τον απαλλάξει από τους φρικτούς πόνους.
Παρουσιάζεται τότε ένας άγγελος και του λέει:
– Είναι ανάγκη να ζήσεις έναν ακόμα χρόνο στη γη, για να καθαριστεί η ψυχή σου με τη δοκιμασία της αρρώστιας. Αν αυτό σου φαίνεται δύσκολο, ο πανάγαθος Θεός προτείνει να περάσεις τρεις ώρες στην κόλαση. Διάλεξε ένα από τα δύο.
– Προτιμώ να περάσω τρεις ώρες στην κόλαση, απάντησε ο άρρωστος, πιστεύοντας πως ένας χρόνος δοκιμασίας στη γη είναι συγκριτικά πολύ μακρύς.
Ο άγγελος πήρε αμέσως στα χέρια την ψυχή του, την άφησε στην κόλαση και είπε:
– Μετά από τρεις ώρες θα επιστρέψω.
Εκείνος ο δύστυχος, μόλις έμεινε μόνος, τρομοκρατήθηκε. Άκουγε κραυγές και ξεχώριζε μες στο σκοτάδι την άγρια όψη των κολασμένων και τα φλογισμένα μάτια των δαιμόνων. Του φαινόταν πως πέρασαν αιώνες.
Από στιγμή σε στιγμή περίμενε τον άγγελο. Ο άγγελος όμως δεν φαινόταν. Άρχισε τότε να βογγάει και να κλαίει, γιατί έχασε την ελπίδα του παραδείσου.
Να όμως που η γλυκειά μορφή του αγγέλου φάνηκε πάλι στην άβυσσο.
– Πώς είσαι άνθρωπε; τον ρωτάει μ’ ένα παραδεισένιο χαμόγελο.
– Δεν πίστευα πως και οι άγγελοι λένε ψέματα, ψιθύρισε μισοπεθαμένος εκείνος. Υποσχέθηκες να με πάρεις σε τρεις ώρες, κι έχουν περάσει αιώνες ως τώρα με αφόρητα βάσανα.
– Τι λες άνθρωπε! Μια ώρα πέρασε μόνο και πρέπει να μείνεις άλλες δύο.
– Ωχ, όχι, δεν αντέχω άλλο! Πάρε με από δω. Προτιμώ να υποφέρω για χρόνια στη γη!
– Εντάξει, συμφώνησε ο άγγελος. Ο καλός Θεός θα σ’ ελεήσει.
Μ’ αυτά τα λόγια συνήλθε ο άρρωστος και είδε πως βρισκόταν πάλι στο κρεβάτι του πόνου».
 
Απόσπασμα από το βιβλίο, Παϊσίου Μοναχού Αγιορείτου [νυν οσίου Παϊσίου Αγιορείτου], «Ο γέρων Χατζη-Γιώργης ο Αθωνίτης», έκδοση Ιερού Ησυχαστηρίου «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος», Σουρωτή Θεσσαλονίκης, 1986.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...