Τελευταία νέα
Υβρεις αντί απαντήσεις από την κυβέρνηση! Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 37 Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2024: αφιέρωμα στον Λένιν Πενήντα χρόνια μετά τις 24.7.1974: Ποιος φοβάται τη μεταπολίτευση; του Κώστα Παπαδάκη  Σχεδόν 70.000 εργαζόμενοι στην πρώτη εφαρμογή της 6ημερης εργασίας! Θέμα αλλαγής Κασσελάκη στο Συνέδριο βάζει ο Μουζάλας Έγκυρες πηγές: «Ξαφνικός έρωτας» Ανδρουλάκη – Κασσελάκη! Στουρνάρας: Σε 40 χρόνια η… ευημερία Δούκας: «Αν θέλουμε την προσέγγιση του «ενός ανδρός αρχή» δεν χρειάζονται εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, ας ψηφίσουμε κατευθείαν Μητσοτάκη» Σάκης Αρναούτογλου από Βρυξέλλες: Προώθηση πολιτικών για μια προοδευτική, πράσινη, δίκαιη και αλληλέγγυα Ευρώπη Μαρινάκης: Φαίνεται μια διαφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών από καλοκαίρι σε καλοκαίρι Οι ξεχωριστοί καλεσμένοι της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Αλ. Τσίπρας: Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα πλαφόν στις τιμές της χονδρικής και της λιανικής του ρεύματος

 Απρίλιος 08, 2022

Αλ. Τσίπρας: Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα πλαφόν στις τιμές της χονδρικής και της λιανικής του ρεύματος

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλεξη Τσιπρα στη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου στο Φόρουμ των Δελφών


Δε βρισκόμαστε σε μια εποχή κανονικότητας και, εφόσον συμβαίνει αυτό, πρέπει να αποφασίσουμε πώς ακριβώς θέλουμε να λειτουργεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού: Με γνώμονα την κοινή ωφέλεια ή με γνώμονα την αύξηση των κερδών και των μερισμάτων των ιδιωτών;

Πρώτιστο μέλημά μας πρέπει να είναι η κοινή ωφέλεια και να μειωθούν οι υπέρογκοι λογαριασμοί που παίρνει ο καταναλωτής. Οφείλει πρωτίστως η ΔΕΗ να σταματήσει τη λογική της αισχροκέρδειας.

Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα πλαφόν στις τιμές της χονδρικής και της λιανικής.

Έχει περάσει ένας μήνας από τη συνεδρίαση της Βουλής, όταν ο κ. Μητσοτάκης μάς είπε ότι η φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών θα φτάσει το 90%. Ακόμα μετράει ο κ. Μητσοτάκης. Νομίζω ότι έχουν χάσει το μέτρημα.

Δεν θα δεχόμουν να αποχωρήσω από Σύνοδο Κορυφής με χώρες που έχουν διεκδικήσει και έχουν κερδίσει να αποσυνδέσουν την τιμή της ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, και η Ελλάδα να μην πάρει τίποτα.

Αυτό που συνέβη χθες στη Βουλή ήταν ένα ατόπημα από την πλευρά του Προέδρου Ζελένσκι και ένα φιάσκο για την ελληνική κυβέρνηση και Βουλή. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι έχει όλη τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη μας, διότι είναι ο εκλεγμένος επικεφαλής μιας χώρας που βάλλεται. Έχουμε τη βάναυση εισβολή, τη βάναυση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από τη Ρωσία. Το ελληνικό κοινοβούλιο έχει δώσει άλλες επτά φορές τη δυνατότητα σε ξένους ηγέτες να μιλήσουν στην Ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής, να μιλήσουν και να πουν ό,τι θέλουν ελεύθερα, όχι να φέρουν μαχητές μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων. Όχι διά της πλαγίας οδού να δίνουμε το βήμα της ελληνικής Βουλής σε νεοναζί.

Η κυβέρνηση στην κρίση της Ουκρανίας, και σε σχέση με το ρόλο της Τουρκίας, έχει κινηθεί με επιπολαιότητα – και είμαι επιεικής στους χαρακτηρισμούς μου. Δεν ήταν καθόλου αναγκαίο να είναι στις χώρες της πρώτης γραμμής σε αποστολή πολεμικού υλικού. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει τη δυνατότητα να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και γέφυρα ταυτόχρονα.

Πατάω σε μία βάρκα, που είναι αυτή των συμφερόντων της χώρας μου, της υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της υπεράσπισης των αξιών μας: της ειρήνης, της συνεργασίας, της σταθερότητας. Αυτή είναι η βάρκα που πρέπει να πατούν οι δυνάμεις που θέλουν να έχουν έναν σημαντικό ρόλο για να πάνε τη χώρα μπροστά.Εμείς δεν είμαστε ούτε «φιλορώσοι», ούτε «αντιρώσοι». Ούτε «φιλοαμερικανοί», ούτε οι «αντιαμερικανοί».

Εμείς είμαστε με την ειρήνη, με τη σταθερότητα και με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Διαβάστε επίσης...