Τελευταία νέα
Κρίσιμο εύρημα της MRB για το OPEN: Η τάση στο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ κα … Μομφή στο σύστημα φτώχειας και κοριών ΝΔ: Τέσσερα ερωτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Καλογρίτσα Πιο ανοιχτό μυαλό, πιο επικεντρωμένη προσοχή Συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Δημοσκόπηση MRB: Τι θα ψηφίσουν οι αναποφάσιστοι και με ποια κριτήρια ΝΔ: 4 ερωτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Καλογρίτσα Bloomberg: Έρχεται μεγάλη ρωσική επίθεση στην ανατ. Ουκρανία την άνοιξη Δημοσκόπηση MRB: Τι κυβέρνηση θέλουν οι αναποφάσιστοι και με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός δεν έχει το πολιτικό ανάστημα να αναμετρηθεί με τις βαρύτατες ευθύνες του Η ομιλία Βαρουφάκη στην Κούβα: «Την 5η Ιουλίου του 2015 ο ελληνικός λαός ήρθε τόσο, μα τόσο, κοντά στην επανάσταση» Σκάνδαλο υποκλοπών: Το «κρυφτούλι» Μητσοτάκη με τα ονόματα, η επίθεση σε Ράμμο και το «ρήγμα» με Βενιζέλο

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ : Για το αντεργατικό “νομοσχέδιο Πέτσα”

01/12/20

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση, αντί να ενισχύσει εν μέσω πανδημίας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες αντιμετώπισης της Υγείας και της ζωής των ανθρώπων από τους κινδύνους του COVID19. Με προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, με ενίσχυση του συστήματος υγείας με τα αναγκαία ιατροτεχνολογικά μέσα, ανοίγοντας τα κλειστά νοσοκομεία, δημιουργώντας νέα Κέντρα Υγείας. Ετσι που να μπορούν να νοσηλεύονται και οι άνθρωποι με άλλα νοσήματα, ιδιαίτερα όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες ή χρήζουν άμεσης νοσηλείας.

Αντίθετα σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνει κατά 600 εκατομμύρια ευρώ τις δαπάνες για την Υγεία.

Δεν ενισχύει τις αστικές συγκοινωνίες, ώστε να σταματήσουν να αποτελούν μέσα συνωστισμού και διασποράς του COVID19 στους ανθρώπους του μόχθου.

Εκλεισε τα σχολεία, αντί να τα ενισχύσει με εκπαιδευτικό προσωπικό, με αίθουσες, με προσωπικό για την καθαριότητα και όλα τα μέσα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, με τάξεις μεχρι 15 μαθητές.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, δίνει 32 δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, από τα οποία τα 19,3 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις, τζάμπα χρήμα δηλαδή, για να αντιμετωπίσουν σε όφελος των κερδών τους την οικονομική κρίση, μαζί βεβαίως με άλλες παχυλές παροχές.

Ανάλογη κυβερνητική ενίσχυση δέχονται και οι επιχειρηματικοί όμιλοι ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής εντάσσεται και το κυβερνητικό νομοσχέδιο («νομοσχέδιο Πέτσα») για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, κυρίως για τις τηλεοράσεις, που φέρνει νέες ενισχύσεις στους ιδιοκτήτες και νέα αντεργατικά μέτρα για τους εργαζόμενους.

Εχοντας ήδη νομοθετήσει για την οπτικοακουστική παραγωγή στην ψηφιακή εποχή, τους δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούν επιχειρηματικά και μάλιστα ενισχύοντάς τους με τεράστιες επιδοτήσεις για ανάλογες επενδύσεις, σε ένα τομέα που είναι εξαιρετικά κερδοφόρος.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση χορηγεί άδεια συνδρομητικής τηλεόρασης, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και κριτήρια αδειοδότησης, στους ήδη υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς που εκπέμπουν με επίγειο σήμα, με μόνο κριτήριο την κατοχή της άδειας εθνικής εμβέλειας. Αυτό που αποτελούσε πάγιο αίτημα τους για πολλά χρόνια, δίνοντάς τους άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας.

Ταυτόχρονα κυβέρνηση νομοθετεί για τη λεγόμενη διασυνοριακή τηλεόραση. Ετσι ανοίγει το δρόμο δημιουργίας τηλεοπτικών επιχειρηματικών ομίλων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, εντός Ελλάδας όπου ήδη έχει ξεκινήσει ανάλογη διαδικασία με αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, αλλά και σε διακρατικό, σε επίπεδο ΕΕ ή και με άλλες χώρες. Ζήτημα που επίσης διευρύνει το πεδίο δράσης τους και εκτός συνόρων, ως ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας σε συνδυασμό με την οπτικοακουστική παραγωγή και τη συνδρομητική τηλεόραση.

Αντικειμενικά όμως, αυτή η διαδικασία οδηγεί σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και χτύπημα των δικαιωμάτων τους.

Φροντίζει αυτό να το κάνει πράξη με το κυβερνητικό νομοσχέδιο που δημιουργεί ακόμα χειρότερες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους. Ρητά προβλέπεται ως ετήσιος μέσος όρος, ο αριθμός των 400 εργαζόμενων που προέβλεπε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Παπά) για να δοθεί τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Τυπικά ως αριθμός εργαζομένων παραμένει, αλλά ουσιαστικά μειώνεται αφού στον αριθμό των εργαζόμενων μπορεί να προσμετρώνται εργαζόμενοι με σύμβαση έργου δηλαδή με μπλοκάκι, ελαστικά εργαζόμενοι χωρίς σύμβαση εργασίας, εργολαβικοί, κλπ, μέχρι τον αριθμό 280. Καταργείται έτσι η σταθερή και μόνιμη δουλειά, με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο 8ωρο ή 7ωρο, πλήρη μισθό, πλήρη όλα τα άλλα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους και γενικεύεται η ευελιξία και η εντατικοποίηση. Οι υπόλοιποι 120 εργαζόμενοι θα προέρχονται είτε από συνδεδεμένες επιχειρήσεις εντός ή εκτός Ελλάδας, του τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής, είτε είναι πάροχοι προγράμματος (ταινίες ντοκιμαντέρ κλπ), ή απλά εταιρίες-εργολάβοι, τα γνωστά ως δουλεμπορικά. Επίσης ως πλήρης απασχόληση θεωρείται στο προσχέδιο Πέτσα όταν ο εργαζόμενος έχει ένσημα για 20 και όχι 25 μέρες το μήνα. Ανοίγει και έτσι ο δρόμος μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, καθώς και κάθε μορφή ευελιξίας.

Θα ενταθεί ακόμα περισσότερο η υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων στους επιχειρηματικούς Ομίλους των ΜΜΕ, όλων των ειδικοτήτων. Ηδη οι εργαζόμενοι στο ρεπορτάζ εργάζονται πέρα από το θεσμοθετημένο 7ωρο, ενώ στην παραγωγή των ειδήσεων εμπλέκονται με διάφορα τεχνάσματα, όλοι οι εργαζόμενοι στους Ομίλους, ανεξάρτητα από το επιμέρους μέσο (ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδα, περιοδικό, διαδίκτυο) στο οποίο είναι ενταγμένοι.

Μέσα σε όλα αυτά το νομοσχέδιο χαρίζει στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών μια ολόκληρη σχεδόν ετήσια δόση από την αδειοδότηση, 3.450.000 ευρώ από τα 3.500.000 ευρώ, αν αυτό το ποσό παρουσιαστεί ως επένδυση στον τηλεοπτικό σταθμό, πράγμα εύκολο για τους επιχειρηματίες.

Ολα τα παραπάνω αντεργατικά μέτρα εντείνουν στο έπακρο την εκμετάλλευση, ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Συνοδεύονται επίσης με την εφαρμογή στην πράξη των μονοπρόσωπων εξωτερικών συνεργείων, ανάγοντας τον δημοσιογρφάφο σε τεχνικό και βοηθό κάμερας, ταυτόχρονα με την αξιοποίηση των πιο σύγχρονων κινητών τηλεφώνων με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές. Ετσι η τεχνολογία στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων αντί να κάνει τη δουλειά πιο ξεκούραστη, αντί να μειώνει τον εργάσιμο χρόνο τον αυξάνει, μεγαλώνει την εντατικοποίηση της δουλειάς και μειώνει τις θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κι άλλο την ανεργία.Ενώ ταυτόχρονα εντατικοποιεί στο έπακρο τη δουλειά των δημοσιογράφων με αρνητικές συνέπειες το μεγάλο άγχος στη δουλειά, αλλά και άλλους κινδύνους για την υγεία και ασφάλειά τους. Στο δρόμο δουλεύουν.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλους τους χώρους δουλειάς. Αυτό το νομοσχέδιο ενίσχυσης των εργοδοτών χτυπά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων του κλάδου, κανένα δεν αφήνει απ’ έξω. Η πάλη ενάντια του, πάλη για να αποσυρθούν όλα τα αντεργατικά άρθρα και διατάξεις, πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρου του κλάδου σε όλα τα ΜΜΕ. Αλλωστε οι εργοδότες μας έχουν στην ιδιοκτησία των ομίλων τους ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, έντυπα, και ψηφιακά. Ολοι οι εργαζόμενοι αυτών των μέσων με μια φωνή να αντιταχτούν ενάντια στο νομοσχέδιο, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που ενισχύει την εργοδοσία, καταργώντας ΣΣΕ, γενικεύοντας την ευελιξία στη δουλειά, αυξάνοντας τον εργάσιμο χρόνο, μειώνοντας δραστικά τους μισθούς, αφήνοντας τους τόπους δουλειάς μας χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μας, ρίχνοντάς μας στην ανεργία.

Μέχρι τώρα οι Ενωσεις του κλάδου δεν φροντίζουν να γίνει ουσιαστική ενημέρωση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε ΜΜΕ, ούτε επίσης έχουν καλέσει σε ετοιμότητα για κινητοποίηση του Κλάδου, παρά το ότι το μέλον μας προδιαγράφεται ακόμη χειρότερο.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ, ενημερώνει και καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ανεξάρτητα απο ειδικότητα και τόπο δουλειάς, σε εγρήγορση και ετοιμότητα για κινητοποίηση.

Να διεκδικήσουμε να μην έρθουν στη Βουλή οι απειλητικές, επικίνδυνες να καταργήσουν, όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει, αντεργατικές διατάξεις του «νομοσχέδιο Πέτσα»,να αποσυρθούν τα αντεργατικά άρθρα.

Να διατρανώσουμε με ενιαία θέληση ότι διεκδικούμε:

Να μήν χαθεί καμμιά θέση εργασίας, να μήν δεχτούμε καμμιά δυσμενή εργασιακή μεταβολή, καμία αρνητική μεταβολή στις συμβάσεις, στα ωράρια, στις εργασιακές σχέσεις.

Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Με άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών Εργασίας στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Με τεχνικούς Ασφάλειας από το Δημόσιο. Με εντατικούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Εδώ και τώρα πραγματική επίταξη και όχι ενοικίαση, του ιδιωτικού τομέα Υγείας, λόγω πανδημίας. Αμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού, δημιουργία νέων ΜΕΘ που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Ανάπτυξη και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με Κέντρα Υγείας πλήρως εξοπλισμένα και με πλήρες ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Κλαδική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις, σταθερή δουλειά και διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων στο μισθό, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια, στις ωριμάνσεις, στις συνθήκες δουλειάς, για όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του κλάδου.

Κάθε εργαζόμενος να ασκεί τα καθήκοντα της ειδικότητας του, για το μέσο στο οποίο έχει προσληφθεί, και μόνο, όχι στους εργαζόμενους πολυεργαλεία.

Πλήρης σύνθεση των εξωτερικών συνεργείων, με εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων για ασφαλή δουλειά για όλους.

Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.

Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο.

Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.

Να ανασταλούν όλες οι πληρωμές προς Δημόσιο, τράπεζες. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις.

Να διασφαλιστούν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

30/11/20

Διαβάστε επίσης...