Τελευταία νέα
Υβρεις αντί απαντήσεις από την κυβέρνηση! Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 37 Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2024: αφιέρωμα στον Λένιν Πενήντα χρόνια μετά τις 24.7.1974: Ποιος φοβάται τη μεταπολίτευση; του Κώστα Παπαδάκη  Σχεδόν 70.000 εργαζόμενοι στην πρώτη εφαρμογή της 6ημερης εργασίας! Θέμα αλλαγής Κασσελάκη στο Συνέδριο βάζει ο Μουζάλας Έγκυρες πηγές: «Ξαφνικός έρωτας» Ανδρουλάκη – Κασσελάκη! Στουρνάρας: Σε 40 χρόνια η… ευημερία Δούκας: «Αν θέλουμε την προσέγγιση του «ενός ανδρός αρχή» δεν χρειάζονται εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, ας ψηφίσουμε κατευθείαν Μητσοτάκη» Σάκης Αρναούτογλου από Βρυξέλλες: Προώθηση πολιτικών για μια προοδευτική, πράσινη, δίκαιη και αλληλέγγυα Ευρώπη Μαρινάκης: Φαίνεται μια διαφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών από καλοκαίρι σε καλοκαίρι Οι ξεχωριστοί καλεσμένοι της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ :Το 53% του 1964.

18/02/2021

Τη 16η Φεβρουαρίου του 1964 πρέπει να θυμάται όλη η Ελλάδα και ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες. Ο Γεώργιος Παπανδρέου και η Ένωση Κέντρου νίκησαν στις εκλογές του 1964 με 53% και δημιουργήθηκε ουσιαστικά η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών. Την πορεία όμως αυτή της νίκης των λαϊκών δυνάμεων ανέκοψε η αποστασία του 1965 κατευθυνόμενη από τα ανάκτορα, τους Αμερικανούς και την ΕΡΕ που εξυφάνθηκε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Με την αποστασία αυτή του ’65 ήρθε μετ’ ολίγον η χούντα των συνταγματαρχών και η τραγωδία της Κύπρου.


Ωστόσο η 16η Φεβρουαρίου του 1964 ήταν μία μεγάλη μέρα για τη δημοκρατία γιατί ήρθε στην εξουσία ο κεντρώος χώρος μετά 60 ετών δεξιά διακυβέρνηση. Από εκείνη την κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου που προέκυψε από τις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964 έχει η Ελλάδα να θυμάται τη δωρεάν παιδεία, την αγροτική σύνταξη για τους αγρότες, την κατάργηση των κοινωνικών φρονημάτων και το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους όλης της χώρας. Από τότε έχει η χώρα να κυβερνηθεί δημοκρατικά.
Το δύσκολο έργο της συνέχισης αυτής της δημοκρατικής πορείας που διακόπηκε, έχει αναλάβει σήμερα η Ένωση Κεντρώων.

16/02/2021

Διαβάστε επίσης...