Αύγουστος 07,2022

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, εξέφρασε σήμερα τη βαθιά ανησυχία του για τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτή η ενέργεια δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής.
«Ανησυχώ εξαιρετικά για τον χθεσινό βομβαρδισμό του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, που δείχνει ότι υπάρχει πολύ πραγματικός κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής που θα απειλούσε τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον της Ουκρανίας και όχι μόνο», είπε ο Γκρόσι, μετέδωσε το Reuters.
Έκανε έκκληση σε όλα τα μέρη στην ουκρανική σύγκρουση να «επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στην περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.
Κοχύλια χτύπησαν μια γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης στο εργοστάσιο την Παρασκευή, ωθώντας τους χειριστές του να κλείσουν τον αντιδραστήρα, παρόλο που διαπίστωσαν ότι υπήρχε μη ραδιενεργή διαρροή.
Το εργοστάσιο καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στις αρχές Μαρτίου, αλλά εξακολουθεί να το διαχειρίζονται Ουκρανοί τεχνικοί, προσθέτει το Reuters.
Η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας Energoatom κατηγόρησε τη Ρωσία για τη ζημιά στον πυρηνικό σταθμό, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι στόχευσε τον πυρηνικό σταθμό, προσθέτοντας ότι μια διαρροή ραδιενέργειας αποφεύχθηκε από καθαρή τύχη.
Ο Γκρόσι πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου στο Ζαπορόζιε είναι «εντελώς απαράδεκτες και πρέπει να αποφευχθούν με κάθε κόστος».
Με πληροφορίες από τον Διεθνή Τύπο.