Τελευταία νέα
Ο διάλογος Στέφανου Κασσελάκη με Νίκο Ανδρουλάκη στο Twitter άνοιξε το παιχνίδι για την κεντροαριστερά Aνακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές με την στήριξη Μπάιντεν – Κλίντον! O Μπαράκ Ομπάμα ζητά εκλογές με ανοιχτή διαδικασία – Τραμπ: Θα τη νικήσω πιο εύκολα Στέφανος Κασσελάκης: Πράξη πολιτικής γενναιότητας και ανιδιοτέλειας η απόφαση του Τζο Μπάιντεν «Αγαπητέ Στέφανε»: Χείρα φιλίας Κασσελάκη στον Ανδρουλάκη (“Αγαπητέ Νίκο”) για το Κυπριακό και τους Αγνοούμενους και η άμεση ανταπόκριση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Πολιτικός σεισμός στις ΗΠΑ! Ο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα – Στηρίζει την υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις για την προεδρία – Η επιστολή απόσυρσης Η απάντησή του Νίκου Ανδρουλάκη σε Κασσελάκη – «Το ζήτημα των αγνοουμένων παραμένει ανοιχτή πληγή» Κασσελάκης σε Ανδρουλάκη: Να αναδείξουμε το ζήτημα των Κύπριων αγνοούμενων στο Ευρωκοινοβούλιο ΜέΡΑ25 για Κύπρο: Οι δύο πλευρές να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξε το ΝΑΤΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση κάνει πολύ λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας Οι ιπποπόταμοι του Πάμπλο Εσκομπάρ Παύλος Μαρινάκης: Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, κάθε απειλή προς την Κύπρο είναι απειλή για την ΕΕ ΚΚΕ: Ζητά διαλεύκανση των συνθηκών και των εμπλεκομένων στο περιστατικό τραυματισμού συνοριοφύλακα στον Έβρο

Αφγανιστάν: Το κοινοβούλιο καταδικάζει σθεναρά την απαγόρευση της εκπαίδευσης για τα κορίτσια

 Απρίλιος 09, 2022

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν βαθιά για την πρόσφατη απόφαση των Ταλιμπάν να επεκτείνουν επ’ αόριστον την απαγόρευση να επιτρέπονται στα κορίτσια από την έβδομη τάξη και άνω να πηγαίνουν σχολείο.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο ζητά την άρση αυτών των περιορισμών, ενώ σημειώνει τις προηγούμενες δεσμεύσεις των Ταλιμπάν ότι θα διασφάλιζαν πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους τους πολίτες.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για τη σταθερά επιδεινούμενη κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021. Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την επίμονη εστίασή τους στη διαγραφή των γυναικών και των κοριτσιών από τη δημόσια ζωή και στην άρνηση των πιο θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της εργασίας, της κυκλοφορίας και της υγειονομικής περίθαλψης .

Εν μέσω επιδείνωσης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μετά από μια πρόσφατη απόφαση, οι Αφγανές γυναίκες δεν επιτρέπεται πλέον να διανύουν αποστάσεις μεγαλύτερες από 45 μίλια (72 χιλιόμετρα) από το σπίτι τους χωρίς τη συνοδεία στενού άνδρα συγγενή.

Οι ευρωβουλευτές επαινούν τη γενναιότητα των κοριτσιών και των γυναικών που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις στους δρόμους ενάντια σε αυτές τις εξελίξεις και την κυριαρχία των Ταλιμπάν και καλούν τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της να αυξήσουν την υποστήριξή τους στους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.

Το Κοινοβούλιο τονίζει επίσης ότι η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Καμπούλ, η αποκατάσταση μιας ελάχιστης παρουσίας στο έδαφος με σκοπό τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας και την παρακολούθηση της ανθρωπιστικής κατάστασης, δεν συνιστά αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανάλυση θα είναι διαθέσιμη ολόκληρη εδώ (07.04.20212)

Το Κοινοβούλιο συζήτησε επίσης την κατάσταση στο Αφγανιστάν στην ολομέλεια με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell την Τρίτη 5 Απριλίου. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ξανά τη συζήτηση εδώ .

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με ανάταση της χειρός.

Ιστορικό

Τον Φεβρουάριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργάνωσε τις « Ημέρες της Αφγανικής Γυναίκας » – μια σειρά εκδηλώσεων που είχαν σκοπό να ρίξουν φως στη δεινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη χώρα. Μια ομάδα Αφγανών γυναικών ήταν επίσης φιναλίστ για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης 2021 .

Διαβάστε επίσης...