Τελευταία νέα
Σχεδόν 70.000 εργαζόμενοι στην πρώτη εφαρμογή της 6ημερης εργασίας! Θέμα αλλαγής Κασσελάκη στο Συνέδριο βάζει ο Μουζάλας Έγκυρες πηγές: «Ξαφνικός έρωτας» Ανδρουλάκη – Κασσελάκη! Στουρνάρας: Σε 40 χρόνια η… ευημερία Δούκας: «Αν θέλουμε την προσέγγιση του «ενός ανδρός αρχή» δεν χρειάζονται εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, ας ψηφίσουμε κατευθείαν Μητσοτάκη» Σάκης Αρναούτογλου από Βρυξέλλες: Προώθηση πολιτικών για μια προοδευτική, πράσινη, δίκαιη και αλληλέγγυα Ευρώπη Μαρινάκης: Φαίνεται μια διαφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών από καλοκαίρι σε καλοκαίρι Οι ξεχωριστοί καλεσμένοι της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Σε νέες περιπέτειες ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόσκληση Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη για την κεντροαριστερά Το Ισραήλ προετοιμάστηκε στην Ελλά για να χτυπήσει την Υεμένη!!! Το πρόβλημα της ξηρασίας που πλήττει ανεπανόρθωτα την αγροτική παραγωγή φέρνει στη Βουλή η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Η Κυβέρνηση απαξίωσε το κοινωνικό κράτος και νομοθετεί το πελατειακό»

Απρίλιος 13, 2022

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Εργασίας τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου Κινήματος Αλλαγής , κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ολόκληρη η ομιλία του κ.Κεγκέρογλου:

«Με την  πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες άλλαξαν διεθνώς.

Αναδείχτηκε, με  δραματικό τρόπο, η  αξία του κοινωνικού κράτους και η ανάγκη να επανέλθει ο άνθρωπος στο επίκεντρο των πολιτικών, σε ένα νέο Ευρωπαϊκό πλαίσιο με προτεραιότητες και  ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο.  

Σήμερα, οι επιλογές της Κυβέρνησης δεν απαντούν ούτε στις  απαιτήσεις της εποχής ούτε και τις ανάγκες των πολιτών.

Με τις συντηρητικές αντιμεταρρυθμίσεις, στο εργασιακό και το ασφαλιστικό και  τις  αναποτελεσματικές  ρυθμίσεις στην Υγεία και την Παιδεία, τις σκοπιμότητες υπέρ των λίγων, προκαλείται ανασφάλεια στους πολίτες και διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες.

Η υποβάθμιση της εργασίας και η έλλειψη κοινωνικής προστασίας και μάλιστα υπό την επέλαση της ακρίβειας, είναι πισωγύρισμα και όχι μετάβαση στην 4η  βιομηχανική επανάσταση που αφορά τους λίγους.

Αντί να ολοκληρώσει η Κυβέρνηση της ΝΔ την μετέωρη μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ με οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση και να επιταχύνει την έκδοση των καθυστερούμενων συντάξεων με ψηφιακή τεχνολογία, επέλεξε να δώσει την εύκολη έκδοση των μονοταμειακών συντάξεων σε ιδιώτες και των δύσκολων, διαδοχικών και πολυταμειακών στον υποστελεχωμένο ΕΦΚΑ.

 Όμως και αυτό απέτυχε και η δέσμευση για έκδοση των συντάξεων μέχρι τον Ιούνη, μετατίθενται για του χρόνου μαζί με τις εκλογές.

Η τροπολογία που κατατέθηκε για την απονομή σύνταξης με υπεύθυνη δήλωση, από τη μια είναι η απόλυτη παραδοχή της αποτυχίας και του κ. Χατζηδάκη, μετά τον κ. Βρούτση και τον κ. Κατρούγκαλο και από την άλλη είναι η αποθέωση της πελατειακής αντίληψης, να δώσει, ενόψει εκλογών, όπως- όπως συντάξεις με υπεύθυνη δήλωση, με τον κίνδυνο  βέβαια να ζητούνται πίσω μετά τις εκλογές, τα καταβληθέντα και μάλιστα με τόκους.

Πώς θα εκδίδονται οι συντάξεις fast track και οι «συντάξεις εμπιστοσύνης» -  Τι προβλέπει τροπολογία του Υπ. Εργασίας - BusinessNews.gr

Πείτε μας όμως κ. Υπουργέ, γιατί τη δυνατότητα εξαγοράς ενσήμων, έως δύο έτη, σε περίπτωση λάθους με την fust truck διαδικασία, δεν την δίνετε και στην περίπτωση λάθους με την κλασική υπηρεσιακή διαδικασία, με την οποία εκκρεμούν χιλιάδες συντάξεις και έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες ασφαλισμένοι.

Όμως δεν είναι η μοναδική ρύθμιση «α λα καρτ». Το υπουργείο Εσωτερικών με την 1274/100 τροπολογία παρατείνει τους  συμβασιούχους των δήμων στις πυρόπληκτες περιοχές και καλώς αλλά όχι στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης, που λήγουν στις 27 Μαΐου.

Το ΠΑΣΟΚ, ως Κυβέρνηση,  πάντα προωθούσε ολοκληρωμένες πολιτικές με κοινωνική δικαιοσύνη, ακόμη και στα δύσκολα χρόνια 2012-14.

Υπενθυμίζω μόνο το έργο μας στο Υπουργείο Εργασίας για την μεταρρύθμιση του Κοινωνικού Κράτους ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες της κρίσης.

–Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την Κοινωνική Ένταξη και Συνοχή 2014-2020,

–Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα,

–Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων,

–Πλαίσιο Στρατηγικής για την Κοινωνική Στέγαση,

–Πρόγραμμα Σίτισης και Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας Αστέγων,

–Πρόγραμμα Στέγασης και Επανένταξης στην Εργασία,

–Σχέδιο και δράσεις για τα Α. με. Α κ.λπ.

Τα αναφέρω, αφενός γιατί αυτά τα προγράμματα  λειτουργούν μέχρι και σήμερα για την κοινωνική προστασία και αφετέρου για να γνωρίζουν οι πολίτες ότι οι αντιστάσεις σε αυτήν την κοινωνική πολιτική δεν ήταν μόνο από την τρόικα αλλά και από τη ΝΔ που συνεχίζει να αποστρέφεται  κυριολεκτικά κάθε έννοια θεσμικού κοινωνικού κράτους.

Η Κυβέρνηση λειτουργεί με πελατειακές σχέσεις και με την αντίληψη της φιλανθρωπίας αντί του ανθρωπισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με το Νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση μάς γυρνάει πίσω στο θέμα του διαλόγου με τους κοινωνικούς  εταίρους  και εμποδίζει τη  συνδιαμόρφωση κοινωνικών πολιτικών.

Αντί να αναβαθμίσει τον ΟΑΕΔ ώστε να μπορεί με την συνεκτική σύμπραξη των κοινωνικών εταίρων να ανταποκριθεί στη δύσκολή αποστολή του, τον μετατρέπει σε Δημόσια Υπηρεσία όπως λέει και ο νέος τίτλος.

Η λέξη «ΔΗΜΟΣΙΑ» βέβαια στον τίτλο, μάλλον είναι φάρσα αφού ο νονός είναι ο «μετρ» των ιδιωτικοποιήσεων και αφανισμού κάθε έννοιας δημοσίου συμφέροντος.

Τον μετατρέπει σ΄ ένα γραφειοκρατικό κρατικό μόρφωμα με 3 Υποδιοικητές και 150 μετακλητούς. Ενισχυμένες αρμοδιότητες του Διοικητή, με παρίες τους εκπροσώπους εργαζομένων και τις επιχειρήσεις της χώρας που βάζουν τα χρήματα και χωρίς εκπροσώπους των εργαζομένων του ΟΑΕΔ στη διοίκηση και χωρίς εκπρόσωπο της ΕΣΑΜΕΑ στο συμβούλιο κοινωνικών εταίρων.  Καταργεί την αυτοτέλεια  των επιμέρους λογαριασμών Κοινωνικής Πολιτικής του ΟΑΕΔ, που διασφάλιζε ότι οι οικονομικοί πόροι θα αξιοποιούταν για την εξυπηρέτηση των σκοπών κάθε Λογαριασμού. Όλες οι εισφορές, μαζί με τα αποθεματικά πάνε σε κοινό κουβά στη ΔΥΠΑ.

Εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν εισφορές π.χ. για επιδόματα και κατάρτιση και τα χρήματα θα πηγαίνουν για  να καλυφθούν ταμειακά ελλείμματα από χαριστικές πολιτικές. Επιπλέον, αλλάζει τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της πολιτικής του ΟΑΕΔ για τους άνεργους με βάσει τις εισφορές και τον μετατρέπει σε προνοιακό, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αυτό αφορά το επίδομα αλλά και τις άλλες παροχές. Οι άνεργοι έχουν κε Υπουργέ ασφαλιστική ικανότητα γιατί έχουν πληρώσει εισφορές υπερ ΟΑΕΔ και ΕΟΠΥΥ και δεν μπορεί να θεωρούνται άποροι  ανασφάλιστοι.

Η προνοιακή πολιτική του κ. Χατζηδάκη, αφορά όσους δεν έχουν καταβάλλει εισφορές, τους  αδύναμους της ακραίας φτώχειας, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους άστεγους και τους άπορους και γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ με χρήματα του Κρατικού προϋπολογισμού ή Ευρωπαϊκά όπως το ΤΕΒΑ. 

Αντί να διευρύνει τα προγράμματα εργασίας για τους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους, απαξιώνει το επίδομα ανεργίας και μάλιστα σε μια περίοδο ακρίβειας.

Στο θέμα της στεγαστικής πολιτικής, 32 μήνες τώρα, η Κυβέρνηση αδρανεί πλήρως. Στο Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δις, συμπεριέλαβε πρόγραμμα παρωδία για ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων. Δεν αξιοποίησε το λογαριασμό στεγαστικής συνδρομής του ΟΑΕΔ που έχει τώρα 1.5 δις τα οποία μεταφέρονται στη ΔΥΠΑ, προφανώς για κάλυψη ταμειακών ελλειμμάτων.

Το 2014 στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου στο Υπουργείο Εργασίας ανέθεσα στο δημόσιο φορέα ΕΚΚΕ, την μελέτη για το Πλαίσιο Στρατηγικής της Κοινωνικής Στέγασης.

Κοινωνική Κατοικία, Ιδιοκατοίκηση, Ενοικίαση. Η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Απρίλη του 2015. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να πληρώσει το κόστος της, το οποίο πληρώθηκε τελικά, μετά από προσφυγή του ΕΚΚΕ στη δικαιοσύνη.

 Όταν υπάρχουν κοινωνικές ανάγκες και έτοιμη μελέτη για την Κοινωνική Κατοικία αλλά  και χρηματοδότηση, 1.5 δις από τον ΟΑΕΔ και πρόσθετη δυνατότητα από το Ταμείο  Ανάκαμψης και δεν λαμβάνονται οι αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις, τότε υπάρχει ή έλλειψη πολιτικής βούλησης ή ανικανότητα.

Επειδή προσωπικά δεν το αποδίδω σε ανικανότητα σας, είναι ζήτημα επιλογών και προτεραιοτήτων σας,  στις οποίες φαίνεται ότι δεν συγκαταλέγονται οι κοινωνικές ανάγκες. Επιλέξατε να στηρίξετε και μάλιστα αφειδώς, τους λίγους και ισχυρούς για να γίνουν ισχυρότεροι, ενώ  για τους πολλούς και αδύναμους  πάντα υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί, ευρωπαϊκές απαγορεύσεις και διάφορες άτοπες δικαιολογίες. Είστε ξένοι με την αντίληψη για κοινωνικό κράτος και στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων, των μικρομεσαίων, των αγροτών και κτηνοτρόφων, των ελεύθερων επαγγελματιών, που απευθύνονται πλέον σε μας.

Είναι πλέον πασιφανές ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα και τα αδιέξοδα στην οικονομική και κοινωνική ζωή, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μια άλλη σοβαρή και υπεύθυνη διακυβέρνηση, με Στρατηγική Εθνικής Ισχύος και προοδευτική πολιτική.

Μόνο με το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής που επιδιώκει να γίνει ξανά πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Διαβάστε επίσης...