Τελευταία νέα
Χρήστος Σταϊκούρας στο “Π”: Τι σημαίνει η έξοδος της χώρας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας Στη Βουλή το θέμα των αναλωσίμων των διαβητικών ασθενών με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κεφαλογιάννη: Σκληρό μήνυμα σε Μαξίμου για υποκλοπές! Απάντηση κυβέρνησης σε ΠΑΣΟΚ για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις: Καταγγέλλει σύστημα που ίσχυε επί ημερών του Απάντηση κυβέρνησης σε ΠΑΣΟΚ για παρακολουθήσεις: Καταγγέλλει σύστημα που ίσχυε επί ημερών του Εμμονή για αμφίβια-σακαράκες από τις ΗΠΑ Ο Πλεύρης διαψεύδει ΣΥΡΙΖΑ για «εμπόδια ΕΟΠΥΥ στην πρόσβαση ασθενών με διαβήτη» – Έρχεται μονομαχία στη Βουλή Καταγγελία: Λογόκριναν και τον Παυλόπουλο! ΠΑΣΟΚ για παρακολούθηση Ανδρουλάκη: Νέα «γκάφα» υπουργών αποκαλύπτει πώς «στήθηκε» το σκάνδαλο «Καρφιά» Αβραμόπουλου στην Τουρκία για σύνορα και προσφυγικό – Η συνέντευξη του στη «La Stampa» Κουμουτσάκος για Έβρο: Απαιτείται σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση Τ.Γιαϊτζί: «5 εκ. πρόσφυγες και Ελλάδα η τελειώνει»
Banksnews.gr

Βύρων Βασιλειάδης / V Group: Δυναμική ανάπτυξη στον περιβαλλοντικό και ενεργειακό κλάδο με επενδύσεις €40 εκατ. το 2022

Ο
Βύρων Βασιλειάδης
ανήκει στη γενιά των 40άρηδων, η οποία βρίσκεται ήδη στα πράγματα στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Είναι η γενιά που πάει το επιχειρείν σε ανώτερο επίπεδο, η οποία αφουγκράστηκε και αφομοίωσε τις νέες συνθήκες και ανάγκες. Αυτοδημιούργητος, αντιλαμβάνεται τις ευκαιρίες και, έχοντας αίσθηση του σωστού συγχρονισμού, κάνει ανοίγματα και επενδύσεις στους τομείς της
Διαχείρισης Αποβλήτων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
. Μέσα στο 2022, ο ιδρυτής και πρόεδρος του V Group έχει δρομολογημένες επενδύσεις συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, που συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη διαχείριση επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων, στον ενεργειακό μετασχηματισμό και στην τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία. Και έπεται συνέχεια.

Μιλώντας στο «business stories», αναλύει τη δυναμική ανάπτυξη του ομίλου και τις επενδύσεις σε καίριους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, λειτουργώντας ως πρότυπο βιώσιμης και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας.
– Είστε ιδρυτής και επικεφαλής ενός ομίλου εταιρειών με μακρά και επιτυχημένη πορεία στους τομείς δραστηριότητάς τους. Ποιο είναι το όραμά σας που καθοδηγεί την αναπτυξιακή πορεία του ομίλου και θέτει τους μακροπρόθεσμους στόχους του;
Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί έχω έως τώρα διαγράψει μία έντονα φορτισμένη επιχειρηματική πορεία, γεμάτη ευκαιρίες, προκλήσεις, εμπόδια που στην αρχή φαίνονταν ανυπέρβλητα, αναπάντεχες χαρές, επιτυχίες που ήρθαν ως αποτέλεσμα σκληρής εργασίας, αξιόλογους συνοδοιπόρους με τους οποίους μοιράζομαι με το ίδιο πάθος ένα κοινό όραμα.

Η διαδρομή δεν ήταν ποτέ εύκολη. Ωστόσο, η πίστη στη δύναμη μιας ομάδας που μπορεί να ξεπερνά τις δυσκολίες, να θέτει υψηλότερους στόχους, να λειτουργεί ως πρότυπο και να στηρίζει ουσιαστικά με την εργασία της τη βελτίωση του οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι της χώρας, καθοδηγεί τα βήματά μου, ορίζει τις προτεραιότητές μου, εμπνέει καθημερινά τη σκέψη μου για το μέλλον του ομίλου.
– Πώς κινείστε με την επιχειρηματική σας ομάδα;
Μαζί με την ομάδα, παρακολουθούμε στενά τις δυναμικές εξελίξεις παγκοσμίως, αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα τις προκλήσεις και τις ανάγκες της εποχής και είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ισχυροποίηση των τομέων δραστηριότητάς μας. Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογούμε και σχεδιάζουμε σημαντικές επενδύσεις που μας καθιστούν πρωταγωνιστές των εξελίξεων, υιοθετώντας καινοτόμες μεθόδους και τεχνολογικά μέσα, παραμένοντας προσηλωμένοι στα υψηλότερα πρότυπα υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, μεριμνώντας διαρκώς για τους ανθρώπους μας, καθώς και για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών μέσα τις οποίες αναπτυσσόμαστε.
– Ποιες εταιρείες αφορά;
Από την Antipollution που αποτελεί την κορωνίδα του περιβαλλοντικού κλάδου του ομίλου και την κορυφαία εταιρεία παροχής υπηρεσιών λιμενικών εγκαταστάσεων υποδοχής για στερεά απόβλητα πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, τη VEN Engineering με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις της για τη διαχείριση αποβλήτων, έως και την Green που αποτελεί τον ενεργειακό κλάδο του V Group και αναλαμβάνει την ανάπτυξη σημαντικών έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κάθε εταιρεία αναπτύσσεται με στόχο τη δημιουργία αξίας μακροπρόθεσμα, διαμορφώνοντας αποτελεσματικές στρατηγικές σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, αποδεικνύοντας υπευθυνότητα και δέσμευση για δράση προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε με την εργασία μας μια σημαντική παρακαταθήκη αξιών που θα εμπνέει και θα καθοδηγεί τις επόμενες γενιές να αγωνίζονται για διαρκή εξέλιξη και ανέλιξη, διατηρώντας στον πυρήνα της δραστηριότητάς τους τον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, δηλαδή για την ίδια τη ζωή.
-Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες του επιχειρηματικού μοντέλου του V Group στον περιβαλλοντικό τομέα;
Ο όμιλός μας, ελληνικών συμφερόντων με διεθνείς στόχους, δραστηριοποιείται σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον στους τομείς του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας, επενδύοντας διαρκώς σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, τεχνολογία αιχμής, έργα διαχείρισης αποβλήτων αυξημένων απαιτήσεων και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Βασικό πυλώνα του μοντέλου επιχειρηματικότητας του περιβαλλοντικού βραχίονα του ομίλου αποτελεί η αξιοποίηση του συνόλου των παραλαμβανόμενων αποβλήτων μέσω διαδικασιών ανάκτησης, ενεργειακής αξιοποίησης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν ή και μηδενιστούν, όπου αυτό κριθεί εφικτό, οι ποσότητες αποβλήτων που οδηγούνται για διάθεση και ταφή. Οι εταιρείες του περιβαλλοντικού κλάδου αναλαμβάνουν απαιτητικά έργα που συνδυάζουν 24ωρη εξυπηρέτηση, ταυτόχρονη παρουσία σε πληθώρα γεωγραφικών σημείων, ανταποκρίσεις σε έκτακτα συμβάντα ρυπάνσεων, διαρροών και κατεστραμμένων φορτίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παραλαβή όλων των κατηγοριών αποβλήτων, διατηρώντας πάντα υψηλό το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σημαντικά είναι και τα έργα απορρύπανσης και εξυγίανσης εδάφους τα οποία αναλαμβάνει ο όμιλος, καθώς διαθέτει μεγάλη εμπειρία που τον καθιστά τον πλέον αξιόπιστο συνεργάτη.

– Και στον ενεργειακό τομέα;
Ο ενεργειακός βραχίονας του ομίλου υλοποιεί σημαντικά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και της πράσινης τεχνολογίας, τα οποία προωθούν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος, κυρίως μέσω της μείωσης έκλυσης αερίων ρύπων, δηλαδή της βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Σημαντικό, ωστόσο, για εμάς είναι να επενδύουμε διαρκώς και στις νέες τεχνολογίες, ως το πλέον σύγχρονο όχημα για να επιτύχουμε τους στόχους μας για βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη.
– Ποιες είναι οι θεμελιώδεις αρχές επιχειρηματικότητας που υιοθετεί ο όμιλός σας;
Οι θεμελιώδεις αρχές του πλάνου επιχειρηματικότητας που υιοθετεί ο όμιλός μας διαμορφώνονται με βάση τις προσεγγίσεις «Μηδενικά Απόβλητα/ZERO WASTE», «Κυκλική Οικονομία», για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τη διαχείριση αποβλήτων, καθώς και «Μηδενική Εκπομπή Αερίων/NET ZERO» για τα καίρια ζητήματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
– Για την αντιμετώπιση ζητημάτων κλιματικής αλλαγής σε ποιες κινήσεις έχετε προβεί;
Σε σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται από τις εταιρείες του ομίλου, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των δραστηριοτήτων τους και να περιοριστεί με τον τρόπο αυτό το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επενδύσεις οι οποίες συνάδουν με την επιχειρησιακή μας κουλτούρα και τους στρατηγικούς μας στόχους, ενώ προσελκύουν και το ενδιαφέρον των συνεργατών και των πελατών μας, οι οποίοι αναζητούν έναν κοινωνικά υπεύθυνο εταίρο που θέτει αντίστοιχες με τις δικές τους προτεραιότητες στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.
– Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον αυξημένων απαιτήσεων, ανακατατάξεων αλλά και ευκαιριών, πώς διαμορφώνεται το επενδυτικό σχέδιο του V Group;
Διαχρονικός μας στόχος μας είναι να υλοποιούμε επενδύσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της χώρας, στηρίζουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, προσφέρουν θέσεις εργασίες, σέβονται το περιβάλλον και δημιουργούν προστιθέμενη κοινωνική αξία.

Το 2021 το σύνολο ενεργητικού του ομίλου ανήλθε στα 93 εκατ. και τα ίδια κεφάλαια στα 55 εκατ. ευρώ. Για το 2022, ο όμιλος V Group έχει δρομολογήσει επενδύσεις 10 εκατ. για τον περιβαλλοντικό κλάδο και 30 εκατ. για τον ενεργειακό κλάδο για το 2022.
– Σε τι αφορούν οι επενδύσεις αυτές;
Στον περιβαλλοντικό τομέα, ο όμιλός μας ολοκλήρωσε μία σημαντική επένδυση 10 εκατ. στη Ριτσώνα Ευβοίας για την κατασκευή υπερσύγχρονης μονάδας διαχείρισης αποβλήτων, των υψηλότερων προδιαγραφών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που υποδέχεται επικίνδυνα και μη επικίνδυνα απόβλητα προς επεξεργασία για την παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου και εναλλακτικής πρώτης ύλης.

H υπερσύγχρονη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων, των υψηλότερων προδιαγραφών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στη ΡιτσώναΠαράλληλα, έχει αρχίσει η υλοποίηση επένδυσης ύψους 10 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο Αττικής με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας κατά 200% και την αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας υπάρχουσας μονάδας διαχείρισης και αξιοποίησης μη επικινδύνων αποβλήτων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Η μονάδα θα λειτουργεί με τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και θα εφαρμόζει τη στρατηγική του ομίλου για Μηδενικά Απόβλητα, δηλαδή για την αξιοποίηση του συνόλου των παραλαμβανόμενων αποβλήτων. Για την υλοποίηση της αναβάθμισης της εν λόγω μονάδας, ο όμιλος θα συνεργαστεί με ελληνικές εταιρείες, κορυφαίες στον κλάδο τους, όπως η Sabo.
– Είναι πρωτοποριακή κίνηση;
Οι εταιρείες του V Group ήταν οι πρώτες στη ΝΑ Ευρώπη που υιοθέτησαν αυτή τη στρατηγική και την εφαρμόζουν εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια, τόσο για τα απόβλητα πλοίων όσο και για τα βιομηχανικά απόβλητα που διαχειρίζονται. Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης της μονάδας του Ασπροπύργου, η οποία θα αποτελεί την πιο σύγχρονη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στην ΝΑ Ευρώπη, ο στρατηγικός μας στόχος για Μηδενικά Απόβλητα θα έχει ολοκληρωθεί.
– Και η επένδυση στον ενεργειακό κλάδο;
Στον ενεργειακό τομέα του ομίλου ολοκληρώσαμε με επιτυχία μία δυναμική επένδυση 10 εκατ. για την κατασκευή δύο αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 4,7MW, στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας. Το σημαντικό αυτό έργο συμβάλλει στην αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην εγχώρια κατανάλωση, στην εξοικονόμηση ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή, καθώς και στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Παράλληλα, ο όμιλος έχει εκκινήσει επένδυση 40 εκατ. σε τέσσερις μονάδες φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 60MW.
– Τι περιλαμβάνει το ενεργειακό σας χαρτοφυλάκιο;
Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του V Group, το ενεργειακό χαρτοφυλάκιό του θα ξεπερνά τα 100MW εγκατεστημένης ισχύος το 2023, ενώ ήδη στο πλάνο του βρίσκονται σημαντικές επενδύσεις σε έργα – για τα επόμενα 3 χρόνια, οι οποίες τον καθιστούν πρωτοπόρο στη διαμόρφωση του εθνικού ενεργειακού χάρτη.
– Αναφέρατε στην αρχή της συνέντευξης ότι μεριμνάτε για τους ανθρώπους σας. Ο ανθρώπινος παράγοντας τι ρόλο διαδραματίζει στην πορεία του ομίλου, πόσο σημαντικός είναι για τον Βύρωνα Βασιλειάδη;
Η σημαντικότερη για εμάς «επένδυση» είναι οι άνθρωποί μας που αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές των αξιών και του οράματός μας. Η δυνατή αυτή ομάδα, που συχνά αποτελείται από ανθρώπους που πραγματοποίησαν κοντά μας την πρακτική τους άσκηση και πλέον θεωρούνται δυνατοί κρίκοι της αλυσίδας μας, στηρίζει με την εργασία, τις γνώσεις και τις ιδέες της όλα όσα ονειρευόμαστε να επιτύχουμε στους τομείς που δραστηριοποιούμαστε, ενώ με την κουλτούρα της συμβάλλει στη διάδοση του σημαντικού μηνύματος αφύπνισης για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους που συνθέτουν την οικογένεια του ομίλου, νιώθω βαθιά υπερήφανος για όλα όσα έχουμε μέχρι σήμερα καταφέρει.
– Σε μια εποχή που ο όρος ESG κατακλύζει την καθημερινότητα του επιχειρηματικού στίβου, ποιες είναι οι θέσεις του V Group;
Στον όμιλο V Group, οι πυλώνες Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση που σηματοδοτούν την Κοινωνική Υπευθυνότητα των επιχειρήσεων, τα κριτήρια ESG, που συμπληρώνουν τα οικονομικά δεδομένα για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των εταιρειών, και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούσαν για δεκαετίες και συνεχίζουν να αποτελούν βασικό άξονα της επιχειρηματικής μας στρατηγικής και καθημερινότητα της δραστηριότητάς μας.

Δεν υπάρχει εξέλιξη χωρίς σχεδιασμό του παρόντος και απολογισμό του παρελθόντος. Είναι κρίσιμο να υπολογίζεται το αποτύπωμα κάθε οργανισμού και οι επιπτώσεις των δράσεών του ώστε να αντισταθμίζεται η επιβάρυνση στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Η ενσωμάτωση των αρχών της βιωσιμότητας στις επιχειρηματικές πρακτικές εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη τόσο για τις εταιρείες όσο και για τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη.

Ο όμιλος ολοκλήρωσε την επένδυση κατασκευής δύο αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 4,7MW, στα Δερβενοχώρια ΒοιωτίαςΟ όμιλός μας αντιλαμβάνεται τον διπλό ρόλο που έχει αναλάβει, ως όμιλος που προωθεί τη βιωσιμότητα και ως εταίρος που συνεισφέρει με την επιχειρηματική του δραστηριότητα στη διασφάλιση της βιωσιμότητας για λογαριασμό των συνεργατών του, μέρος της αποστολής και της ευθύνης του απέναντι στον πλανήτη, την αγορά, την κοινωνία, τον άνθρωπο. Για τον λόγο αυτό σχεδιάζει και υλοποιεί την επιχειρηματική του στρατηγική ενσωματώνοντας τις αρχές της βιωσιμότητας σε όλες τις πολιτικές, τις διαδικασίες και τις δράσεις του και συγχρόνως ενεργεί ως πρεσβευτής των βιώσιμων πρακτικών για όλους τους συμμετόχους στη λειτουργία, τις αποφάσεις και το αποτύπωμα της δραστηριότητάς του.

Τα τελευταία δύο χρόνια, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εξωστρέφειας που ξεκίνησαν οι εταιρείες του V Group, όλες οι δράσεις, τα προγράμματα, οι ενέργειες, οι πρωτοβουλίες, οι διαδικασίες που εντάσσονται στο επιχειρηματικό μας πλάνο, κοινοποιήθηκαν μέσω της έκδοσης του 1ου επίσημου Απολογισμού Κοινωνικής Υπευθυνότητας του ομίλου.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...