Τελευταία νέα
Νέο ψηφιακό βιβλιάριο για τα ζώα συντροφιάς: Υποχρεωτική στείρωση και ελεγχόμενη αναπαραγωγή Ποιος φοβάται το Λιγνάδη; Πηγές ΕΛΑΣ: Δεν είχαμε εντολή για κατ’ οίκον έρευνα και κατάσχεση του κινητού Η απάντηση του Παύλου Πολάκη στον Δοξιάδη: Να ελέγξει εισαγγελέας πόσα ασυνόδευτα μπήκαν τον τελευταίο 1,5 χρόνο και πού πήγαν Κύμα συμπαράστασης στον Κουφοντίνα και στο Facebook του Μητσοτάκη: “Η δημοκρατία δεν εκδικείται. Να νικήσει η ζωή” «Απολογούμενος ο Μητσοτάκης» – Τι θα πει ο Τσίπρας στη Βουλή Παρεμβάσεις στα προφίλ Σακελλαροπούλου – Μητσοτάκη στο facebook για τον Δ. Κουφοντίνα Σε αδιέξοδο ο Μητσοτάκης: «Στηρίξτε τη Λίνα» ζητά από τους υπουργούς, αποδεχόμενος έτσι την προσωπική του ευθύνη «Βολές» ΝΔ κατά Πολάκη για «εμετική ανάρτηση» στο facebook “Ο Κούγιας έχει μεταφέρει την εκδίκαση της υπόθεσης στα ΜΜΕ” – Τι είπε ο Γ. Βλάχος για την υπόθεση Λιγνάδη Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή το πρωί της Πέμπτης – Ακολουθεί τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μητσοτάκης: Στην πανδημία το νομοθετικό έργο μας προχωρά ανεμπόδιστα Πόσο πιο κυνικά μπορεί να πει ένας πρωθυπουργός ότι εκμεταλλεύεται τις σημερινές  συνθήκες για να περάσει τα πιο αντιδραστικά νομοσχέδια; Μήνυση Σκέρτσου εναντίον Τράγκα για συκοφαντική δυσφήμιση περί διακίνησης ασυνόδευτων ανηλίκων

Β. Κεγκέρογλου: “Nα προχωρήσει η διαδικασία ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα εργαζομένων στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.”

23/02/2021

O Bασιλης Κεγκέρογλου  Γραμματέας της Κοινοβουλευτικης Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ν. Ηρακλείου  τοποθετήθηκε εχθές σε ομιλία του στη Βουλή κατά την συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με την καθυστέρηση σύγκλησης του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ), προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής ΒΑΕ, την οποία υποτίθεται ότι περίμενε το υπουργείο, για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα εργαζομένων στο χώρο της Δημόσιας Υγείας αλλά και την ένταξη της  COVID -19 στον Εθνικό Κατάλογο Επαγγελματικών Ασθενειών.

Ο κ. Κεγκέρογλου υπενθύμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής πρωτοστάτησε από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας στην ανάγκη αναγέννησης του ΕΣΥ και όλων των δομών υγείας και κοινωνικής φροντίδας αλλά και για την στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας,  ζητώντας από την Κυβέρνηση της ΝΔ να εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα των μπαλκονιών και να τους εντάξει στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.  

Η πίεση του Κινήματος Αλλαγής απέδωσε και η Επιτροπή Κρίσεων ΒΑΕ που δεν λειτουργούσε, τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., επαναλειτούργησε, ολοκλήρωσε το έργο της και κατέθεσε το Πόρισμά της από το Δεκέμβριο του 2020 αλλά αυτό δεν προωθήθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.  

Συγκεκριμένα, ενώ η Επιτροπή προτείνει την ένταξη στα ΒΑΕ όλων των γιατρών, νοσηλευτών που εργάζονται στο ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, σε όλες τις δομές υγείας καθώς και στις Μονάδες Φροντίδας ηλικιωμένων, των οδηγών και βοηθών ασθενοφόρων-διασωστών και των φυσικοθεραπευτών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και ορισμένων παραϊατρικών επαγγελμάτων, η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει ακόμα, γιατί… δεν έχει συγκληθεί από το (ίδιο το) Υπουργείο, το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ), προκειμένου να γνωμοδοτήσει και να προχωρήσει στη συνέχεια η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, ζήτησε από τον κ. Τσακλόγλου να τοποθετηθεί ευθέως και ξεκάθαρα:

1ο. Αν θα δεχθεί η Κυβέρνηση την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής, για την ένταξη της  COVID -19 στον Εθνικό Κατάλογο Επαγγελματικών Ασθενειών, με το υφυπουργό να απαντά ότι εξετάζεται το θέμα… και,

2ο. Πότε επιτέλους θα συγκαλέσει το Σ.Κ.Α. προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της εισήγησης της Επιτροπής Βαρέων και ο κ Τσακλόγλου, όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε για τη σύγκληση του ΣΚΑ αλλά παρατήρησε ότι για την ένταξη στα ΒΑΕ , η Κυβέρνηση, εκτός της θετικής εισήγησης της Επιτροπής, λαμβάνει υπόψη της και άλλες παραμέτρους: τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τη στελεχιακή επάρκεια του ΕΣΥ, διότι – κατά την επιχειρηματολογία του- ένταξη στα ΒΑΕ σημαίνει δημοσιονομική επιβάρυνση και μείωση εργαζομένων στο ΕΣΥ λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης! ενώ άφησε υπονοούμενα για πολιτική εκμετάλλευση!

Ο κ. Κεγκέρογλου στη δευτερολογία του και μετά την τοποθέτηση-υπεκφυγή του κ. Υφυπουργού, υπενθύμισε ότι η διαδικασία που ζητά το Κίνημα Αλλαγής είναι θεσμική και βάσει του ν. 3863/2010. Η διαδικασία ένταξης εργαζομένων στον ΚΒΑΕ, τηρήθηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το υπουργείο Εργασίας το 2011 και ολοκλήρωσε το έργο για τον ιδιωτικό τομέα και τόνισε την θεσμική υποχρέωση της αντίστοιχης διαδικασίας στο δημόσιο τομέα, με άμεση εφαρμογή της εισήγησης της Επιτροπής ΒΑΕ. Είναι θέμα ισονομίας και δικαιοσύνης, να αντιμετωπιστούν οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία όπως και οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι στο χώρο της ιδιωτικής υγείας.

Δυστυχώς, η απάντηση του κ. Υφυπουργού ισοδυναμεί με εμπαιγμό των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας: ενώ η Επιτροπή εισηγείται ομοφώνως την ένταξή τους στα ΒΑΕ, το πόρισμα της οποίας κατατέθηκε στα Πρακτικά, η Κυβέρνηση ουσιαστικά αρνείται να το υιοθετήσει!!!  

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει στη Βουλή δεκατρείς (13) φορές την τροπολογία για ένταξη των εργαζομένων στην Υγεία στον ΚΒΑΕ. Και η Κυβέρνηση την έχει απορρίψει ισάριθμες φορές με την επίκληση της έκδοσης του πορίσματος της Επιτροπής αλλά απ’ αυτή τη συζήτηση στη Βουλή αποδείχτηκε ότι αυτό ήταν πρόσχημα και στην ουσία κανένα ενδιαφέρον δεν έχει η Κυβέρνηση της ΝΔ για τους ήρωες της πρώτης γραμμής. Το μόνο που διατίθεται να τους δώσει είναι χειροκροτήματα από το μπαλκόνι της κ. Μητσοτάκη, που σε συνδυασμό με την άρνηση της για τα ΒΑΕ μάλλον είναι κοροϊδία…

Το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., εμείς που θεσμοθετήσαμε το Ε.Σ.Υ., θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα αναγέννησής του, την ανάγκη έμπρακτης στήριξης των λειτουργών του.”

Διαβάστε επίσης...