Τελευταία νέα
Εκλογές 2023: Οι νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά ανέρχονται σε 438.595 Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού Σημαντική προειδοποίηση από την Πόπη Τσαπανίδου : “Πρώτο βήμα για την πολιτική αλλαγή να πάμε όλοι στις κάλπες … στις 21 Μαΐου” Μιχάλης Κατρίνης: «Η νέα συνθήκη απαιτεί νέα πρόσωπα και κυβέρνηση άλλης φιλοσοφίας» ΣΥΡΙΖΑ για Αδ. Γεωργιάδη για τους χαρακτηρισμούς σε βάρος αριστερών: «Εμφυλιοπολεμική διχαστική ρητορική» Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανανεώνει … τα ψηφοδελτια της ΝΔ με τον “αδιευκρίνιστο” Δημ. Αβραμόπουλο! Η ανακοίνωση της ΝΔ Υποψήφιος στην Ηλεία ο Δημήτρης Αβραμόπουλος Με τη Νέα Δημοκρατία στην Ηλεία ο Δημήτρης Αβραμόπουλος Ρ. Σβίγκου: Η ΝΔ καταφεύγει στα fake news… Η αύξηση του ορίου ηλικίας της συνταξιοδότησης στα 67 ήταν νόμος της κυβέρνησης ΝΔ στο πλαισίο της δημοσιονομικής προσαρμογής… Μητσοτάκης στην 2η Σύνοδο για την Δημοκρατία: Σήμερα, η απειλή ενάντια στον δημοκρατικό τρόπο ζωής είναι εντονότερη από ποτέ Ολομέτωπη Σπίρτζη στην κυβέρνηση για την Ανατολική Αττική : “Πριν φύγουν απαξιώνουν τις περιουσίες του κόσμου – Προς όφελος ποιων άραγε;” Γεωργιάδης: Οι Έλληνες πάσχουν από «οικονομικό αναλφαβητισμό» – «Αριστερός σημαίνει άχρηστος, ανεπρόκοπος, γρουσούζης»

Β. Κικιλιας:”Η αρχή του τέλους αυτής της τεράστιας κρίσης Δημόσιας Υγείας είναι εδώ, τα εμβόλια είναι εδώ.”

18/02/2021

Ενημέρωση από τον Βουλευτή Α΄Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους πραγματοποιηθηκε εχθές στο Υπουργείο Υγείας σε διαπιστευμενους συντάκτες Υγείας .

Ακολουθει η γραπτη αποδοση της ομιλιας -ενημερωσης απο τον κ.Κικιλια:

“Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Θα ξεκινήσω σήμερα προφανώς από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία αντιμετώπισε η χώρα μας τα τελευταία 24ωρα και χτύπησαν ιδιαίτερα την Αττική.

Αυτό μας υποχρέωσε να αντιδράσουμε άμεσα ως προς τον προγραμματισμό μας για τον εμβολιασμό κυρίως λόγω της επικινδυνότητας των μετακινήσεων των πολιτών.

Αρχικά, όπως γνωρίζετε, στα βόρεια και ανατολικά του νομού και στη συνέχεια σε όλη την Περιφέρεια, προτάσσοντας την ασφάλεια των πολιτών, αναβάλλαμε εμβολιασμούς και προγραμματισμένα ραντεβού.

Για όλα αυτά τα ραντεβού των συμπολιτών μας, αυτά τα οποία αναβλήθηκαν και περιλαμβάνουν και την πρώτη δόση του εμβολιασμού για κάποιους και τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού για κάποιους άλλους, έχει ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε να επαναπρογραμματιστούν άμεσα.

Οι πολίτες θα ενημερωθούν με μήνυμα στο κινητό τους για την ημέρα και την ώρα του εμβολιασμού τους. Για αυτό σήμερα έχω μαζί μου τον Γενικό Γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τον κύριο Μάριο Θεμιστοκλέους, που θα μας αναλύσει στη συνέχεια τον τρόπο με τον οποίο θα προγραμματιστούν αυτά τα ραντεβού και τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που θα ενημερωθούν οι συμπολίτες μας των οποίων τα ραντεβού αναβλήθηκαν.

Όπως γνωρίζετε όμως, παράλληλα με την αναβολή των προγραμματισμένων ραντεβού για τον εμβολιασμό, τέθηκε ένα πολύ σημαντικό θέμα κινδύνου απώλειας χιλιάδων δόσεων εμβολίων, κυρίως της εταιρείας Pfizer, τα οποία γνωρίζετε όλοι ότι λόγω των ειδικών συνθηκών- πρέπει να βγούνε από βαθιά κατάψυξη- έχουν περιορισμένο χρόνο χρήσης. Αυτό μας έθεσε ένα θέμα του τι θα γίνει με αυτές τις χιλιάδες δόσεις.

Όπως γνωρίζετε, εχθές στην έκτακτη σύσκεψη που διενεργήθηκε στην Πολιτική Προστασία, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας ζήτησε να γίνει κάθε δυνατή ανθρώπινη προσπάθεια έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις δόσεις και σωστά.

Έτσι, λοιπόν, μετά από συντονισμένες προσπάθειες όλου του μηχανισμού του Υπουργείου Υγείας, των δύο Υγειονομικών Περιφερειών, των Διοικήσεων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας αλλά και του μηχανισμού της Επιχείρησης «Ελευθερία» με όλους τους συναρμόδιους φορείς, καταφέραμε να εμβολιάσουμε συμπολίτες μας με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών των δόσεων.

Άρα κατ’ αρχάς εμβολιάστηκαν αυτοί οι οποίοι είχαν κλείσει ραντεβού και προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα. Εκτός από αυτούς, οργανώθηκε- και μπορέσαμε να εκτελέσουμε επιτυχημένα- μία επιχείρηση 24 ωρών, έτσι ώστε να εμβολιάσουμε πάνω από 450 τρόφιμους και εργαζόμενους στις Φυλακές Κορυδαλλού, στις γυναικείες φυλακές, στο Νοσοκομείο των Φυλακών και στο ΠΡΟΚΕΚΑ στην Αμυγδαλέζα.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι κλιμάκια γιατρών, νοσηλευτών και εμβολιαστών από τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες εμβολίαζαν στις φυλακές Κορυδαλλού και στις υπόλοιπες δομές μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, προκειμένου να μην χάσουμε δόσεις.

Και επίσης ότι στο ΠΡΟΚΕΚΑ στην Αμυγδαλέζα εμβολιάστηκαν πάνω από 250 φιλοξενούμενοι από τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ και αυτό μέχρι αργά.

Και, ομοίως, με βάση το μηχανισμό αναπλήρωσης δόσεων που έχουμε ανακοινώσει, εμβολιάστηκαν ένστολοι, στρατιωτικοί και λοιποί σε Εμβολιαστικά Κέντρα, Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία.

Αυτοί οι εμβολιασμοί ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί. Έκανα αυτή την αναφορά γιατί θεωρώ ότι η κρατική μηχανή λειτούργησε και γιατί έγινε πολύ-πολύ μεγάλη προσπάθεια πρώτα από όλα να προφυλάξουμε τους συμπολίτες μας και μετά να μην χαθούν αυτές οι υπερπολύτιμες δόσεις.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη σημερινή ημέρα και τα κρούσματα με βάση τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, έχουμε 755 νέα κρούσματα- 233 στην Αττική- 313 διασωληνωμένους συμπολίτες μας και δυστυχώς 13 νεκρούς.

Η επιδημιολογική κατάσταση όπως αναφέρεται από την ομάδα των επιδημιολόγων μας και από τον Σωτήρη Τσιόδρα, εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να αναφέρουμε ότι παρατηρείται αύξηση και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες όπως στην Αχαΐα, στην Εύβοια, στο Ρέθυμνο, στην Ηλεία, στην Κορινθία, στη Θάσο, στην Αργολίδα, στη Βοιωτία, στην Κεφαλονιά, στην Κάλυμνο, στην Κάρπαθο, στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο.

Πρέπει όμως να πω ότι στις μεγάλες Περιφέρειες υπάρχει μια σταθεροποίηση και φαίνεται ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει αποδίδουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα παρήγορο και ενθαρρυντικό.

Ως προς τις κλίνες ΜΕΘ στην επικράτεια θέλω να πω ότι από τις 1322 κλίνες ΜΕΘ οι 873 είναι κατειλημμένες, 449 κενές. Στην Αττική από τις 599 κλίνες ΜΕΘ οι 489 είναι κατειλημμένες, 110 κενές. Στις κλίνες ΜΕΘ- COVID στην επικράτεια από τις 656 κλίνες ΜΕΘ- COVID οι 351 είναι κατειλημμένες, 305 κενές. Και στα νοσοκομεία της Αττικής από τις 240 κλίνες ΜΕΘ-COVID οι 204 είναι κατειλημμένες και οι 36 κενές.

Να επαναλάβω επίσης ότι με βάση τα δεδομένα από τον ιό της γρίπης, ο Φλεβάρης είναι ένας μήνας πολύ επιβαρυμένος από τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Άλλα χρόνια, αυτή την εποχή υπήρχαν 30 έως 50 αναμονές την ημέρα για ένα κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας. Και αυτό δείχνει την τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει η διακυβέρνηση μας, το υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να πολλαπλασιαστούν οι ΜΕΘ και να ενδυναμώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να προσθέσουμε, όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, πάνω από 9.000 υγειονομικούς και αυτό μας έδωσε την δυνατότητα να λειτουργούμε υπερπολλαπλάσια, πιο ποιοτικά- και μάλιστα μέσα στην πανδημία- το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω σήμερα μιλώντας μόνο για ένα λεπτό για την αιμοδοσία. Την θεωρώ, την θεωρούμε κομβική, πολύ σημαντική πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης και στήριξης των συμπολιτών μας.

Θέλω να καταθέσω την ανάγκη περισσότερο από ποτέ να δώσουμε αίμα. Όποιος και όποια είναι υγιής και μπορεί να δώσει αίμα. Είναι ένα δώρο ζωής για πολλούς συμπολίτες μας.

Και με αυτή την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω και τις Περιφέρειες, τους Δήμους και τους φορείς που ανταποκρίνονται στην πρόσκληση και διοργανώνουν εθελοντικές αιμοδοσίες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι κομβικό και σώζει ζωές.

Νομίζω ότι αν δει κανείς το χάρτη του ECDC, θα διαπιστώσει ότι η χώρα μας, η Ελλάδα, βρίσκεται σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι τα μέτρα τα οποία παίρνουμε με βάση την πανδημία, την τεράστια κρίση Δημόσια Υγείας, έχουν αποδώσει και έχουν φέρει αποτελέσματα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κοινωνία, τους πολίτες, την οικονομία, όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας: Καταλαβαίνω ότι είναι τεράστια η πίεση που δέχονται οι συμπολίτες μας.

Θέλω να πω, όμως, ότι αν συγκρίνει κανείς από την πρώτη περίοδο της COVID, όλους αυτούς τους μήνες- δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο- μείναμε ανοιχτοί και δώσαμε ξανά «ανάσες» μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Αυτό δείχνει ότι η χώρα μας, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία σας ανέφερα πριν, έχει δώσει «ανάσες» και έχει στηρίξει όπου και όπως μπορεί πολύ περισσότερο από ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για αυτό και βλέπετε ότι οι συμπολίτες μας το κατανοούν αυτό, κατανοούν την τεράστια δυσκολία γιατί κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Είναι τεράστιο θέμα Δημόσιας Υγείας. Και είναι μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια. Υπάρχει αλληλεγγύη, υπάρχει αλληλοστήριξη, υπάρχει εκτίμηση στους υγειονομικούς που κάνουν τη δουλειά τους κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, σε μία πανδημία.

Και όλοι μαζί πορευόμαστε ως μία κοινωνία ενωμένη σε μία φάση η οποία είναι καινούρια, η οποία βαίνει επιτυχώς και είναι ο εμβολιασμός που θα μας δώσει τη δυνατότητα σταδιακά και μερικώς να επανέλθουμε σε μία μερική κανονικότητα και μετά σε μία κανονικότητα της κοινωνίας, της οικονομικής ζωής. Και αυτό είναι παρήγορο και είναι ελπιδοφόρο. Η ελπίδα είναι κινητήριος δύναμη για όλους μας.

Οπότε τα μέτρα αυτά τα οποία αναφέρετε, τα μέτρα «ακορντεόν», είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουν λειτουργήσει όλες οι χώρες που γνωρίζουμε.

Επανειλημμένως έχουμε πει ότι αν κάποιος, ένα άλλο κόμμα ενδεχομένως, ένας φορέας, ένας επιστήμονας έχει κάποια άλλη πρόταση, να τη θέσει. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί η πανδημία μέχρι σήμερα και νομίζω στη χώρα μας πιο επιτυχημένα από άλλες χώρες.

Άλλωστε, επαναλαμβάνω, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μπορούν να κρυφτούν και μιλούν από μόνα τους για τη σύγκριση που μπορεί να υπάρχει μεταξύ της δικής μας κατάστασης και άλλων χωρών.

Σε κάθε περίπτωση, και κλείνω με αυτό, καταλαβαίνω και καταλαβαίνουμε την κούραση, την κόπωση, την αγωνία και την προσμονή των συμπολιτών μας.

Όμως έχει αλλάξει κάτι ριζικά, ραγδαία σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Τα εμβόλια είναι εδώ. Ο εμβολιασμός έχει ήδη ξεκινήσει.

Εμβολιάζουμε με εμβόλια τριών διαφορετικών εταιρειών. Θα προστεθούν και άλλα εμβόλια στο μέλλον. Γνωρίζετε ήδη, νομίζω ότι είδε το φως της δημοσιότητας, ότι και η Johnson&Johnson κάνει αίτηση πλέον στον EMA. Θα ακολουθήσουνε και άλλες εταιρείες.

Αυτό θα μας δώσει υπερπολλαπλάσια όπλα στη φαρέτρα μας, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον θανατηφόρο ιό και είμαστε αισιόδοξοι για τον τρόπο με τον οποίο πορευόμαστε με προσοχή.

Εξηγήσαμε από την πρώτη στιγμή ότι είναι προφανές πως σε μία τόσο τεράστια υγειονομική επιχείρηση θα υπάρχουν και μικρές αστοχίες, θα υπάρχουν και λάθη. Είμαστε εδώ για να τα αναδεικνύουμε, να τα διορθώνουμε πάντα με διαφάνεια, πάντα με εντιμότητα και πάντα προς όφελος των συμπολιτών μας.

Eμείς παραλάβαμε τη χώρα με 556 κλίνες ΜΕΘ. Όπως βλέπετε καθημερινά στο ΒΙ και στην ενημέρωσή σας λειτουργούν πάνω από 1300.

Μόνιμα δημιουργούμε, εγκαινιάζουμε και ανοίγουμε και άλλες ΜΕΘ. Θυμίζω την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός στο ΚΑΤ. Πριν από λίγες μέρες στο Ιπποκράτειο στην Αθήνα αλλά και σε άλλα νοσοκομεία. Σύντομα και άλλες κλίνες στη Θεσσαλονίκη. Και αυτές μπαίνουν σε λειτουργία.

Πάντα με βάση το σχεδιασμό μας, είναι στη διακριτική ευχέρεια του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας τον κύριο Κωτσιόπουλο, των διοικητών των ΥΠΕ και των διοικητών των νοσοκομείων, να προσαρμόζουν τη λειτουργία των ΜΕΘ σε COVID ή σε non COVID ανάλογα με τις ανάγκες τις οποίες υπάρχουν. Ανάλογα με την επιδημιολογική πίεση και τις συνθήκες σε κάθε περιοχή.

Και αυτό έρχεται να προσαρμοστεί πάντα με το προσωπικό το οποίο έχουμε προσλάβει και το προσωπικό στο οποίο έχουν δικαίωμα με βάση το νόμο ο γενικός γραμματέας και οι ΥΠΕάρχες να μετακινούν προκειμένου να υπηρετούμε καλύτερα τους συμπολίτες μας.

Αυτό έχει λειτουργήσει όλους αυτούς τους μήνες, έχει υπάρξει τεράστια υποστήριξη του υγειονομικού προσωπικού και του ΕΣΥ προς τους συμπολίτες μας. Το βλέπουμε αυτό καθημερινά. Και εισπράττουν και οι υγειονομικοί- οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, το λοιπό προσωπικό- την αγάπη και την ευγνωμοσύνη των συμπολιτών μας για αυτή την προσπάθεια η οποία γίνεται.

Οπότε νομίζω ότι όλα γίνονται βάσει ενός σχεδιασμού. Προφανώς είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή η πανδημία αλλά είναι εντυπωσιακός και ο τρόπος με τον οποίο το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ανταποκριθεί. Και αυτό αναγνωρίζεται από την κοινωνία και τους συμπολίτες μας και επαναλαμβάνω, αυτή η προσπάθεια είναι μια εθνική προσπάθεια. Αυτή η μάχη είναι μια μάχη που αφορά όλους τους Έλληνες. Θέλω πάλι να κλείσω με αυτό. Το ότι η αρχή του τέλους αυτής της τεράστιας κρίσης Δημόσιας Υγείας είναι εδώ, τα εμβόλια είναι εδώ.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι πρέπει όλοι, με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών, την σειρά την οποία δίνει, να προσερχόμαστε, να εμβολιαζόμαστε. Και αυτό γίνεται με τάξη, με σεβασμό στους πολίτες.

Βεβαίως όλοι ανυπομονούν- και το καταλαβαίνω και το καταλαβαίνουμε αυτό- να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα. Το αξίζουμε, το μπορούμε, έχει γίνει τεράστια προσπάθεια και είμαστε πεπεισμένοι ότι με αυτό τον τρόπο αυτό θα γίνει.

Διαβάστε επίσης...