Τελευταία νέα
Τ. Αντωνίου στο “Π”: Ο κ. Μητσοτάκης αποτυγχάνει και διχάζει – Οι πολίτες δημιουργούν μια νέα προοδευτική πλειοψηφία Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Ανδρέας Λοβέρδος: Θέλουμε ένα μεγάλο κόμμα που θα παίζει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις Επανέρχεται ο Γ. Παπανδρέου: “Υπάρχουν παράγοντες της ΝΔ αλλά και εξωθεσμικοί που θέλουν να καθοδηγήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ” Πρώτη Ελλάδα στον Δυτικό Κόσμο σε θανάτους-Σπάει ρεκόρ το τελευταίο δεκαπενθήμερο! Κορυφαία Νοτιοαφρικανή γιατρός για τη νέα μετάλλαξη “Ο”: “Μέχρι στιγμής παρατηρείται ανάρρωση ασθενών χωρίς νοσηλεία. Ακόμα και των ανεμβολίαστων” – Ποια είναι τα εντελώς διαφορετικά συμπτώματα από την Δέλτα Νέα επίδειξη κυνισμού από Σκέρτσο: Οι ηλικιωμένοι ευθύνονται για τους αυξημένους θανάτους στην Ελλάδα Συνεχίζει να … εκθέτει τον Μιχ Χρυσοχοίδη αλλά και την κυβέρνηση, ο Τάκης Θεοδωρικάκος: Στα θρανία 2000 ΔΙΑΣ για τα βασικά (χρήση όπλων, ανθρώπινα δικαιώματα, ρατσισμός, Ρομά, δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ, συμπεριφορά στους πολίτες, διαχείριση θυμού…) Μάχη για ζωή για όλους, όχι στον εμφύλιο των φτωχών Χάρης Καστανίδης: «Όλες οι μεγάλες τομές μετά την πτώση της δικτατορίας οφείλονταν στο ΠΑΣΟΚ» Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Χάρης Καστανίδης: «Όλες οι μεγάλες τομές μετά την πτώση της δικτατορίας οφείλονταν στο ΠΑΣΟΚ» Η χώρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο κοιμητήριο! Μετά την Black Friday (86 θάνατοι) ήρθε και η … Black Sunday με σχεδόν τριψήφιο αριθμό θανάτων. Νέα εκτόξευση των διασωληνώσεων Εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη η Μετάλλαξη “Όμικρον”: Σε ποιες 7 χώρες εμφανίστηκαν κρούσματα μέσα σε 48 ώρες (vid)

Γιάνης Βαρουφάκης: Ακρίβεια για τους πολλούς, πανάκριβες αρπαχτές για τους λίγους

Νοέμβρης 22, 2021

Σημεία της ομιλίας του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή για την ακρίβεια

Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό για την ακρίβεια, θα φανταζόμουν ότι πρόκειται για καινούργιο φαινόμενο. Το αυτό ακούγοντας και τον κ. Τσίπρα να συμφωνεί ότι είναι το ίδιο. Τα 13 αυτά χρόνια δεν αντιμετωπίζουν οι πολίτες ακρίβεια; Ακόμα και όταν έπεφταν οι τιμές, αν θυμάστε έπεφταν και οι μισθοί και οι συντάξεις των πολιτών.

Η ακρίβεια, η αναξιοπρέπεια και η ανέχεια είναι δεδομένη όμως εδώ και 13 χρόνια με τις πολιτικές της φτωχοποίησης σας.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως μας είπε για αύξηση της αγοραστική δύναμης της μέσης οικογένειας, το μερίδιο των μισθών ωστόσο μειώνεται συστηματικά εδώ και 13 χρόνια ακόμα και σύμφωνα με την παντελώς αναξιόπιστη ΕΛΣΤΑΤ.

Ακούσαμε ακόμα τον κ. Τσίπρα να μιλάει για «σκληρά μνημόνια», βέβαια δεν υπάρχουν μαλακά μνημόνιο κ. Τσίπρα που κόψατε τα 100 ευρώ του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους και έπειτα τους μοιράζεται ένα φιλοδώρημα μια φορά τον χρόνο, όπως έρχεται τώρα να κάνει το ίδιο και ο κ. Μητσοτάκης βέβαια.

Ο ένας κάνει αυτό που κάνει και ο άλλος. Η ακρίβεια όμως, η ανέχεια και η αναξιοπρέπεια για τους πολλούς κρατάει 13 χρόνια και δεν αλλάζει με φιλοδωρήματα, όσο ζούμε μέσα στην χρεοδουλοπαροικία.

Πέρα από αυτά ωστόσο υπάρχει και η αναξιοπιστία. Κανένας δεν ξεχνάει ότι η ΕΛΣΤΑΤ με τα τεράστια ψεύδη και τα Greek statistics, μιλούσε για αύξηση 0,2% του πληθωρισμού, των τιμών δηλαδή σαν να λέμε με το πέρασμα από την δραχμή στο ευρώ, κάτι που βέβαια κανένας Έλληνας πολίτης δεν πιστεύει. Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν εμείς δεν έχουμε στην τρισάθλια ΕΛΣΤΑΤ.

Έχετε πάει σε σουπερμάρκετ; Είχατε δει την αύξηση κατά 10-15% μέσα στην πανδημία στις τιμές των βασικών αγαθών του καλαθιού του μέσου νοικοκυριού; Τα σουπερμάρκετ το μεγαλύτερο καρτέλ που υπάρχει στη χώρα, είχαν τέτοιες αυξήσεις στα βασικά αγαθά και μας τώρα για 0,6% πληθωρισμό; Τα Greek statistics αποδεικνύουν ότι είναι εδώ.

Έχετε φτιάξει ένα Μήτσο-Verse μέσω της αναξιοπιστίας σας κ. Μητσοτάκη.

Αναξιοπιστία ακόμα και στην εμβολιαστική πολιτική, όπως έγραψε το περιοδικό nature που μιλάει για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους πληθυσμούς των χωρών με χαμηλή εμπιστοσύνη των πολιτών στις Κυβερνήσεις τους.

Εμείς ως ΜέΡΑ25 θέλουμε να εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού, όμως εσείς έχετε ακόμα και επιλεκτικότητα στον αυταρχισμό που εφαρμόζετε αυτά τα μέτρα. Τις προάλλες στον Μαραθώνιο που έγινε, η ΕΛ.ΑΣ. έστειλε ανεμβολίαστους αστυνομικούς να κάνουν ελέγχους για τον covid. Είναι δυνατόν να επιλέγετε πού θα ασκείτε τον αυταρχισμό σας; Είναι δυνατόν ακόμα εμείς οι πλήρως εμβολιασμένοι, ακόμα και με τις τρεις δόσεις, να μην κάνουμε τεστ;

Τρία πράγματα σας ζητάμε από την πρώτη στιγμή και σας ξαναλέμε και τώρα φτιάξτε ένα δημόσιο δίκτυο για μαζικά δωρεάν τεστ για όλους, εμβολιασμένους και μη. Εισάγετε ακόμα τη δυνατότητα για προεμβολιαστικό έλεγχο από δημόσιο γιατρό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και διστάζουν. Και τέλος κάντε άμεσα μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, όχι να μειώνετε τις δαπάνες στον προϋπολογισμό του ΕΣΥ και μετά να έρχεστε εδώ και να δίνετε φιλοδωρήματα.

Ας επανέλθουμε όμως στην ακρίβεια, η αύξηση των τιμών είναι εισαγόμενη πράγματι κ. Μητσοτάκη, η ανέχεια ωστόσο δεν είναι εισαγόμενη. Εσείς όμως, μετριάζετε αυτά τα σοκ που έρχονται απέξω ως ελληνική Κυβέρνηση; Ή λειτουργείτε ως πολλαπλασιαστές αυτών των σοκ; Η απάντηση είναι προφανής, τα πολλαπλασιάζετε.

Μπορούσατε εδώ και 2 χρόνια να βάλετε την Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει ελέγχους, αντιθέτως εσείς κλείσατε τις λαϊκές αγορές και τώρα τις δωρίζετε στα καρτέλ για να περιορίσετε τον ανταγωνισμό.

Ο ΦΠΑ ακόμα, δεν γίνεται στη χώρα μας, δεν επιτρέπεται αυτή τη στιγμή να είναι στο 24%, έπρεπε να πάει τουλάχιστον στο 15.

Ο κατώτατος μισθός επιπλέον, μαζί όμως με τα κοινωνικά επιδόματα θα έπρεπε να αυξάνονται αυτόματα, μέσα από έναν μηχανισμό Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής -ΑΤΑ.

Αντί όμως να μιλήσουμε γι’ αυτά έρχεται ο κ. Σταϊκούρας και μας λέει στον Προϋπολογισμό που φέρνει ότι ο πληθωρισμός είναι 0,7% κατά μέσο όρο, τότε δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε σήμερα στη Βουλή για την ακρίβεια, ας πάει ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα σε άλλη αλάνα να παίξουν το παιχνίδι τους.

Έχουμε ακόμα μαζικές παραιτήσεις ναυτικών που αυξάνουν τις τιμές των μεταφορών γι’ αυτά θα μιλήσουμε;

Ή για την ενέργεια, όπου έρχεται η Κυβέρνηση και πανηγυρίζει για την τιμή της μετοχής που ανεβαίνει όπως μας λέει λόγω των δικών της ενεργειών! Γιατί να αγοράσουν όμως τα αρπακτικά μετοχές της ΔΕΗ, αν δεν μπορούν να κερδίσουν περισσότερα; Αν είναι όμως έτσι αυτό τι σημαίνει, ότι θα τους επιδοτήσετε κι άλλο;

Αποφασίστε κ. Μητσοτάκη, η επιδότηση σας θα είναι των καταναλωτών ή των προσοδοφόρων αρπακτικών που δεν θα στηρίξουν τους καταναλωτές, αλλά θα στηριχτούν οι ίδιοι στους καταναλωτές, μέσα από τις κρατικές επιδοτήσεις και την περαιτέρω διόγκωση του δημοσίου χρέους.

Κύριε Μητσοτάκη το κόμμα σας, η ΝΔ είναι το κόμμα της προγραμματικής λεηλασίας όπως καθημερινά μας αποδεικνύει η διακυβέρνηση σας. Αμαυρώνετε ακόμα και τον ιδρυτή της παράταξης σας ο οποίος ίδρυσε τη ΔΕΗ δημόσια, ακριβώς επειδή γνώριζε ότι δεν μπορούν οι ιδιώτες να παράσχουν τέτοιες υπηρεσίες. Εσείς ωστόσο μετατρέπετε αυτή την παράταξη σε μια αντικαραμανλική ΕΡΕ.

Εσείς κ. Τσίπρα και το κόμμα σας, το κόμμα της προγραμματικής συνθηκολόγησης, πότε θα ζητήσετε συγγνώμη για όσα ήταν προδιαγεγραμμένα ότι θα γίνουν με το χρηματιστήριο της ενέργειας που εσείς ιδρύσατε;

Χωρίς ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχετε δίκιο κ. Κουτσούμπα, δεν μπορούν να γίνουν θαύματα. Γι’ αυτό εμείς, ως πραγματικοί ευρωπαϊστές, είμαστε το κόμμα της προγραμματικής ρήξης.

Σημεία από τη δευτερολογία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στη Βουλή για την ακρίβεια

Ο κ. Μητσοτάκης, αμφισβήτησε την αμφισβήτηση μου στην ΕΛΣΤΑΤ. Πραγματικά πιστεύετε εσείς οι Βουλεύτριες και οι Βουλευτές της ΝΔ ότι το μέσο καλάθι των νοικοκυριών αυξήθηκε λιγότερο από 1%;

Ο Πρωθυπουργός ακόμα μου είπε αν αμφισβητώ, να στείλω τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, να στείλω μια επιστολή στη Eurostat. Σας έχω προλάβει κ. Μητσοτάκη, το έχω κάνει ήδη από το 2005, για τις δαπάνες της δημόσιας υγείας, όπου μου απάντησαν μετά από μερικούς μήνες πως όλα ήταν καλώς καμωμένα και ήρθαν μετά από μερικά χρόνια οι ίδιοι να καταγγείλουν τα Greek Statistics.

Και πράγματι, αν είσαι πλούσιος, αν είσαι ο Βαρδινογιάννης, ο Λάτσης, ο Μαρινάκης, τότε έχεις αρνητικό πληθωρισμό. Και όταν σταθμίζεται το δικό τους καλάθι με το καλάθι του μέσου Έλληνα, το δικό τους μετράει κατά μέσο όρο. Ο μέσος πληθωρισμός λοιπόν, δεν είναι του μέσου Έλληνα, είναι ταξικός.

Άκουσα ακόμα δυστυχώς και τον κ. Τσίπρα να μην αμφισβητεί κι αυτός τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αλήθεια κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνείτε με τα στοιχεία που βγάζει η ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία; Αυτό πιστεύει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί ο κ. Τσίπρας είναι λογικό να το πιστεύει αφού παλεύει να ταυτιστεί πλήρως με τον κ. Μητσοτάκη.

Άκουσα ακόμα από τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει για «όργιο επενδύσεων». Αλήθεια κ. Μητσοτάκη τα αρπακτικά ταμεία είναι επενδύσεις; Είναι αυτό παραγωγική επένδυση; Για μας στο ΜέΡΑ25, όχι δεν είναι, είναι αποεπένδυση.

Ακόμα περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών τώρα και στον προϋπολογισμό να μας πουν αν θα τερματιστεί επιτέλους και το σερί των 13 ετών αρνητικών επενδύσεων, γιατί εμείς δεν το βλέπουμε.

Όσον αφορά τώρα στη ΔΕΗ, πραγματικά δεν έχει μείνει κανένας Καραμανλικός στη ΝΔ; Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν αυτός που ουσιαστικά δημιούργησε τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Αλλά μάλλον στη ΝΔ έχουν πάθει αυτό που έχουν πάθει και στο ΠΑΣΟΚ, που σχεδόν ντρέπονται για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Είπε ακόμα ο Πρωθυπουργός ότι θα κινηθεί η Κυβέρνηση του για να υπάρξουν μεγαλύτερες αξίες για τους μετόχους, τόσο θα προστατέψει τους καταναλωτές λοιπόν.

Ενώ εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, πώς ακριβώς εννοείται την προοδευτική Κυβέρνηση; Θα επανεθνικοποιήσετε τη ΔΕΗ; Θα καταργήσετε την τιμολόγηση στη βάση του οριακού κόστους; Απαντήστε, ναι ή όχι; Αλλιώς πρόκειται απλώς για αλισβερίσι για το μοίρασμα των υπουργικών καρεκλών και των οχημάτων, που εμάς στο ΜέΡΑ25 δεν μας ενδιαφέρουν.

Τέλος, με αγάπη και συντροφικότητα να απαντήσω στο ΚΚΕ. Εμείς δεν επιλέγουμε ιμπεριαλισμό, εσείς το κάνετε. Για μας όλοι οι ιμπεριαλισμοί είναι εχθροί των λαών. Με τον Τζούλιαν Ασάνζ άλλωστε μέλος του πανευρωπαϊκού μας κινήματος DiEM25, ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει ο ιμπεριαλισμός που σκοτώνει την ψυχή και το σώμα του αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε επίσης...