Τελευταία νέα
Ο ακτιβιστής Η.Γκιώνης καταγγέλλει-«Εν ενεργεία πολιτικοί και επιχειρηματίες στο κύκλωμα μαστροπείας Φιέστες με rafale ενώ η κοινωνία βουλιάζει στην εξαθλίωση Ψηφίστηκε το αναπτυξιακό ν/σ: Υπέρ ΝΔ, κατά ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, επιφυλάξεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΕΛ.ΛΥ Βουλή: Απόπειρα επίθεσης από χάκερς Τζανακόπουλος: “Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό” Ανδρουλάκης: «Η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης» Ο Γ. Οικονόμου για μείωση της ανεργίας τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ Ηλιόπουλος: Η χώρα πληρώνει ακριβά την κυβέρνηση σε πανδημία και ακρίβεια Meat Loaf: Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο Αμερικανός Επικός Ρόκερ Δύο κατηγορίες συνταξιούχων δημιουργεί το υπουργείο Εργασίας – Ψέματα και αλήθειες για τις συντάξεις Αγωνία… στην Κουμουνδούρου εν αναμονή των νέων δημοσκοπήσεων Το αμερικανικό φλερτ προς την Τουρκία αλλάζει δεδομένα

Για να περάσουν οι αποφάσεις από τα συστημικά κέντρα στην κοινωνία χρειάζονται εκλογές|Του Χάρη Τσιόκα

 Ιανουάριος 10, 2022

Για να περάσουν οι αποφάσεις από τα συστημικά κέντρα στην κοινωνία χρειάζονται εκλογές
  1. Η πολύπλευρη κρίση μεγεθύνεται και η κυβέρνηση με τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες την χρησιμοποιεί ως άλλοθι, για να παραδίδει τα πάντα σε μεροληπτικές αναδιανομές υπέρ των ολίγων ,ισχυρών και ημέτερων.

Κοινωνία και παραγωγικές δυνάμεις αναζητούν διεξόδους για τον μετασχηματισμό των αναγκών τους σε πρόταση διακυβέρνησης και αυτό διαπερνά οριζόντια όλο το πολιτικό φάσμα.

Ήδη ο κοινωνικός αποκλεισμός γεννά οχι μόνο αντιδράσεις αλλά και το αίτημα για προοδευτική διέξοδο με εκλογές!

Του Χάρη Τσιόκα

Γίνεται πλέον διακριτή η ανάγκη οι αποφάσεις να περάσουν απο τα συστημικά κέντρα στην κοινωνία .

Υπάρχει αντικειμενική βάση:

Παρα την επικοινωνιακή μονομέρεια , τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν να διευρύνεται το κοινωνικό σώμα που αναζητά ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής .

Με δίκαιη πρόσβαση για μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό .Με άρση των γεωγραφικών ανισοτήτων !
Και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει προγραμματικό πλαίσιο ικανό να στηρίζει την έξοδο από την πολύπλευρη κρίση με παραγωγική ανασυγκρότηση .

Ο παραγωγικός κόσμος της χώρας έχει ήδη καταστήσει διακριτό ότι διεκδικεί εφαρμογή πολιτικών που μεταξύ των άλλων πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση της ποιότητας ,τις υψηλές προδιαγραφές ,τις συνέργιες ,την μεταποίηση ,την καινοτομία ,την εξαγωγιμοτητα , το συγκριτικό πλεονέκτημα της κάθε περιοχής κτλ
Χωρίς μείωση μισθών κ εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα .

Χωρίς αποκλεισμούς πρόσβασης στα κοινωνικά αγαθά.

Με τόνωση της προσφοράς και της ζήτησης

Ακριβως γι αυτό το λόγο αποτελεί τομή, όχι μόνο για τον προοδευτικό χώρο αλλά για τις όλες τις δυνάμεις , ότι οι προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτικη Συμμαχια δεν αναφέρονται μόνο στη δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου αλλά και στο πως θα διευρύνεται η παραγωγή πλούτου .

2 Αταλάντευτη η επιδίωξη μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτικη Συμμαχια σε κορμό της προοδευτικής παράταξης

Το εγχείρημα λοιπόν της διεύρυνσης δεν μπορεί να είναι στιγμιαίο αλλά διαρκές.
Γιατι στην οικονομική κρίση και τη κρίση αξιών που διαπερνά κοινωνία και πολιτικό σύστημα είναι επιβεβλημένος ο πολύπλευρος και αντιπροσωπευτικός διάλογος με την κοινωνία, για να καθίστανται οι αρχές ,οι αξίες και οι θέσεις της νέας μεγάλης αριστεράς ,του σοσιαλισμού της οικολογίας και του προοδευτικού χώρου κυρίαρχες !

Για να διαμορφώνονται μόνιμοι δίαυλοι επικοινωνίας με τα παραγωγικά στρώματα, ιδίως τα μεσαία στρώματα , στα οποία η μνημονιακή περίοδος δημιούργησε ρήγματα.

Αναφέρομαι στη συμπόρευση των δυνάμεων της εργασίας , της παραγωγής ,των μεσαίων στρωμάτων ,του πρωτογενούς τομέα ,του πρεκαριατου (precariato), της επιστήμης ,της τεχνολογίας ,του πολιτισμού της νεολαίας κτλ , δυνάμεις που έχουν λόγους να αγωνιστούν για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση

  1. Στις σύγχρονες κοινωνικές διεργασίες ο ρόλος του πολιτικού φορέα καθίσταται απαραίτητος

Το κόμμα γίνεται κοινωνικά αδιάφορο και μειοψηφικό όταν περιορίζει το ρόλο του , με άλλοθι την «ιδεολογική καθαρότητα»,σ ένα ιδιότυπο «εξουσιοδοτισμο» για εσωκομματικούς «ρόλους».

Όταν η «ταυτότητα» του ως πολιτικού φορέα εξαντλεί τις δράσεις του μόνο στα όρια μόνο της «διαμαρτυρίας» και της αλληλεγγύης!
Γιατί η «αριστερά της διαμαρτυρίας» ενοχλεί μεν , πλην όμως δεν μπορεί να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή απέναντι στο σύστημα
Και επειδή οι μεταλλάξεις της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας μαζί με τα κόμματα «αξιωματούχων-παραγόντων » ηττήθηκαν ως παρακολουθηματα της δεξιάς , ο δρόμος που ανοίγει αναφέρεται σε μια συγχρονη συνάντηση όλων των ρευμάτων της πληθυντικής αριστεράς σε προγραμματικη και πολιτική βάση για τα σύγχρονα προβληματα που προκύπτουν απο τις νέες αντιθέσεις.

Η προοπτική μιας νικηφόρας πορείας επιβάλει συντονισμό , με συμμετοχή των κοινωνικών δυνάμεων για τη νέα μεγάλη σύγχρονη κυβερνώσα αριστερά κορμό της προοδευτικής παράταξης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα απλά μέλη , οι Οργανώσεις κ οι κοινωνικοί φορείς πρέπει να γίνουν γνώστες- συνδιαμορφωτές και πολλαπλασιαστές μιας ατζέντας δημοσίων εκδηλώσεων και εσωκομματικών συνεδριακών διαδικασιών με αιχμή τις εκλογές που θα αναδεικνύει :

-το προγραμματικό σχέδιο, τις Θέσεις, τους πόρους και τα μέσα υλοποίησης

Θα αφορά

-τους αποδέκτες που έχουν λόγους να το στηρίξουν καθώς και την ανάπτυξη λειτουργικών οργανώσεων ,η τη «πυρηνωση» σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, χωριό, καποδιστριακό δήμο ή χώρο δουλειάς.

  1. Επίκαιρη λοιπόν και αναγκαία η συμβολή όλων στους δυο στόχους

Αυτούς δηλαδή που σηματοδότησαν οι συλλογικές αποφάσεις των κορυφαίων οργάνων και ο Πρόεδρος Αλέξης Τσιπρας .

Ο πρώτος σχετίζεται με την υπέρβαση των χαρακωμάτων και τη συμμετοχή στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτικη Συμμαχια με πολιτική ενότητα σε κορμό της Προοδευτικής Παράταξης και

Ο δεύτερος με τη συγκρότηση της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με προγραμματική ενότητα για τη διακυβέρνηση.

Το αίτημα των εκλογών καθισταται κοινωνικη και παραγωγικη αναγκη για να τερματιστούν οι πολιτικές της ΝΔ που συρρικνώνουν την παραγωγικη βάση δημιουργούν γεωγραφικές και κοινωνικές ανισότητες και προσφέρουν δώρα σε λιγους τα προγράμματα ανάκαμψης. Είναι η ώρα να της μεγάλης απάντησης στο δίλλημα: Με τις δυνάμεις που ψάχνουν σχηματα διακυβέρνησης για να συνεχιστούν οι ασκούμενες πολιτικές η προοδευτικη διακυβέρνηση για την αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου !

  • μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Συριζα -Προοδευτικη Συμμαχια

documentonews.gr

Διαβάστε επίσης...