Τελευταία νέα
Στους σεισμοπαθείς ο Αλέξης Τσίπρας: Άποζημιώσεις άμεσα, κατ’ εξαίρεση εμβολιασμό και φοροαπαλλαγή για τους πληγέντες GPO: στο 13,7% το προβάδισμα της ΝΔ, σε πείσμα Λιγνάδη, Μήδειας, πανδημίας Στη Βουλή η νεοαποικιοκρατική σύμβαση με την «Ελληνικός Χρυσός» Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να υπερψηφίσει μεταξύ άλλων την αύξηση των χώρων απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων στη Χαλκιδική Αλέξης Τσίπρας: Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες του σεισμού Διπλωματικές πηγές: H Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας Αλ. Τσίπρας: Αυτό που προέχει είναι να δοθούν οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους Η κυβέρνηση καταργεί το δικαίωμα στη διαδήλωση! Εμφανής η διάθεση της κυβέρνησης να κλιμακώσει! Η στιγμή της σύλληψης του Έκτορα Κουφοντίνα γιατί έκανε το “έγκλημα” … να διαδηλώσει για τον απεργό πείνας πατέρα του! (pics-video) Τσίπρας: Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να δοθούν οι αποζημιώσεις Επίσκεψη Τσίπρα στις σεισμόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας Τσίπρας από σεισμόπληκτες περιοχές: Αυτό που προέχει τώρα είναι να δοθούν οι αποζημιώσεις Σε Κω και Λέρο ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Για τις τράπεζες υπάρχουν λεφτόδεντρα…|Toυ Στάθη Σχινά

06/02/2021

Στάθης Σχινάς
Toυ Στάθη Σχινά

1,4 δισ. τους έδωσε το Δημόσιο μέσω ανταλλαγής ομολόγων

Αλήθεια, ποια είναι η πραγματική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τι ρόλο διαδραματίζουν στην ελληνική οικονομία;

Σίγουρα δεν δανείζουν την αγορά. Σύμφωνα με όσα είπαν προ διμήνου, σε διαδικτυακή κοινή ημερίδα ΙΟΒΕ και Ιδρύματος Αντενάουερ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο επικεφαλής της Eurobank και άλλοι, χρηματοδοτούνται μόνον 30.000 επιχειρήσεις (και όχι 32.000, όπως εκ παραδρομής γράψαμε χθες) από τις 830.000 επιχειρήσεις (τον αριθμό έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Τσακίρης στην ίδια ημερίδα).

Αποτέλεσμα εικόνας για λεφτοδφνδρα

Θα προσθέταμε ακόμη πως και τα έσοδα των τραπεζών έχουν καταρρεύσει καθώς έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι δείκτες ROE – ROA (δεν αναφερόμαστε στις καταθέσεις που ανθίζουν, χάρη στη Λαγκάρντ και την ΕΚΤ που τυπώνουν τρισεκατομμύρια χρήματος)… Γι’ αυτό έχουν εξαφανιστεί και τα περισσότερα τραπεζικά καταστήματα από τον χάρτη.

Όμως η καλή μας η κυβέρνηση στις τράπεζες δεν μοιράζει φραγκοδίφραγκα όπως με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Το γεγονός ότι στο πρόγραμμα “Γέφυρα” περιελήφθησαν και οι συνεπείς δανειολήπτες «απλώς» εξασφάλισε 400 εκατομμύρια σίγουρα έσοδα ετησίως στις «κόκκινες τράπεζες». Και η επικείμενη επέκτασή του και σε επιχειρηματίες θα εξασφαλίσει ακόμη περισσότερα.

Αλλά η κυβερνητική φροντίδα ανέβηκε επίπεδο. Για λόγους που μόνον αυτή ξέρει προχώρησε σε ανταλλαγή (swap) ομολόγων που λήγουν τη δεκαετία του ’40 με ομόλογα λήξης 2053 και μετά. Πού είναι το κακό, αφού μετατέθηκε μεγάλο κομμάτι του χρέους; Στο ότι τα νέα ομόλογα ήταν κατά 1,4 δισ. ευρώ περισσότερα ενισχύοντας στα μουλωχτά τα κεφάλαια των τραπεζών… αλλά και αυξάνοντας το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αν εμφανιστούν ξένα funds και ζητήσουν το ίδιο swap, τι θα κάνει η κυβέρνηση;

Θα επανέλθουμε…

avgi.gr

05/02/2021

Διαβάστε επίσης...