Τελευταία νέα
Τραμπ: «Η διεφθαρμένη κυβέρνηση Μπάιντεν μου άσκησε δίωξη» Ανακοίνωση του ΣΚΑΪ για την εμπλοκή οχήματος του Αλαφούζου στη δολοφονική επίθεση στον Κορυδαλλό Μπαράζ αναρτήσεων Μάκη Τριανταφυλλόπουλου μέσα στη νύχτα για τον Γιάννη Αλαφούζο και τη διπλή εκτέλεση στον Κορυδαλλό (pics) Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την Τουρκία: Η κυβέρνηση πρέπει να πιστοποιήσει ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας Τα πυρά Τσίπρα σε Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη και το μήνυμα για «πάλη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο» Εκλογές 2023: Σκληρή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με φόντο την Υγεία Η «μάχη» της ΝΔ στην Βόρεια Ελλάδα – Πηγαίνει στο Άγιο Όρος ο Άδωνις Γεωργιάδης Τα γαλάζια στελέχη που ο Μητσοτάκης στέλνει στο προεκλογικό «μέτωπο» της Β. Ελλάδας – Στο Άγιο Όρος ο Γεωργιάδης ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Live your myth in Greece: Κατέληξαν 63χρονη σε καρότσα αγροτικού στην Κω και 19χρονη έγκυος στη Νέα Μάκρη περιμένοντας ασθενοφόρο. Αυτά είναι τα κόμματα που θα συμμετέχουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου – Ποια κόπηκαν Τσίπρας στο Περιστέρι: Δύο είναι τα εναλλακτικά σχέδια εξουσίας κι ο κόσμος ξέρει ότι ψηφίζει για το ποιος και πως θα κυβερνήσει ΚΚΕ: Επιστολή στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Για τους απόδημους, αξίζει η φωνή του ΜέΡΑ25 να είναι στη Βουλή

Μάιος 25,2023

Το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές της 21ης Μαΐου, το ΜέΡΑ25 το πήρε στην εκλογική περιφέρεια του Εξωτερικού, όπου το 11% των συμπατριωτών μας, μας τίμησαν με τη ψήφο τους. Το κόμμα μας είχε δώσει μια δύσκολη μάχη στη Βουλή για το δικαίωμα των απόδημων να ψηφίζουν ως ισότιμοι ψηφοφόροι, απέναντι σε όλα τα άλλα κόμματα. Επειδή υπάρχει τρομακτική παραπληροφόρηση, αν θυμηθούμε τι είχε συμβεί.

Το Νοέμβριο 2019 ψηφίστηκε ο λεγόμενος νόμος Θεοδωρικάκου για τη «διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος» των απόδημων συμπατριωτών μας (ν.4648/2019), με τη συμπαιγνία όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων πλην του ΜέΡΑ25, που ήταν το μόνο κόμμα που αντιστάθηκε στην εκτροπή, καταψηφίζοντας αυτό το αντιδημοκρατικό νομοθετικό έκτρωμα.

Ο εν λόγω νόμος πλήγωσε βαθιά τον απόδημο ελληνισμό και τη δημοκρατία. Το κορυφαίο πολιτικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αποδήμων συνδέθηκε με την περιουσία και επιπροσθέτως, κατέστη μερικό, καθώς η ψήφος τους ουσιαστικά μετρά μόνο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, εφόσον δεν υφίσταται δυνατότητα σταυροδοσίας, ενώ επιπλέον δεν υπάρχει καμία πρόνοια για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Δεν υπάρχει Δημοκρατία με εκπτώσεις, με δικαιώματα που ασκούνται μερικώς. Αυτή είναι μια εκφυλισμένη Δημοκρατία, όχι μια υγιής.

Απέναντι σε αυτόν τον διακομματικό εμπαιγμό, το ΜέΡΑ25 είχε αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, καταθέτοντας Πρόταση Νόμου τον Οκτώβριο 2019 και επανακαταθέτοντάς την ως τροπολογία τον Απρίλιο 2021, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ισότιμη ψήφο των αποδήμων, προτείνοντας τη δημιουργία Εκλογικών Περιφερειών Απόδημων Ελλήνων (π.χ. ανά ήπειρο), με στόχο την αναλογικότητα και τη δημοκρατική εκπροσώπηση και η κατανομή των εδρών να γίνεται στη βάση φόρμουλας που αποδίδει έδρες στις εν λόγω Περιφέρειες ανάλογα με τον αριθμό των αποδήμων που απογράφονται, στη βάση της πλήρους ισοτιμίας των Ελλήνων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Έτσι, η εκπροσώπηση των αποδήμων στη Βουλή των Ελλήνων, τους αναδεικνύει σε απολύτως ισότιμους Έλληνες, που δεν τους χρησιμοποιεί ως κομματικό στρατό των ανά την Ελλάδα κομματαρχών, που τους δίνει τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τους απόδημους των χωρών στις οποίες ζουν, που τους παρέχει κίνητρο να παραμένουν Έλληνες στο εξωτερικό με τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν και στο πολιτικό γίγνεσθαι των χωρών υποδοχής τους.

Το ΜέΡΑ25, το μόνο διεθνικό κόμμα της χώρας μας, θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για τους απόδημους. Γι’ αυτό αξίζει αυτή η φωνή να ξαναμπεί στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης...