Τελευταία νέα
Σε Κύπρο και Αίγυπτο ο Δένδιας – Συνάντηση με Σούκρι Lockdown με το βλέμμα στον Μάιο: Τα επόμενα βήματα και η αναπροσαρμογή της στρατηγικής Πελώνη: “Τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη διερευνώνται…”- Αμηχανία στην κυβέρνηση για το όργιο αστυνομικής βίας Αστυνομική βία εκτός ελέγχου: Σιγή ιχθύος Χρυσοχοΐδη, αμήχανη απάντηση Μαξίμου για την απρόκλητη επίθεση στη Νέα Σμύρνη – Τσίπρας: Ενορχηστρωτής ο Μητσοτάκης ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ στο “Π”: Η αποτυχία ενός επιτελάρχη ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ στο “Π”: Το στοίχημα της πενταετίας “ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ” (video – Ελληνοφρένεια) Εξόργισε τους δημότες η θέση του Δήμου Ν. Σμύρνης για την αστυνομική βία Πετάει “αετό” η Πελώνη για τη Νέα Σμύρνη: Απάντησε για την αστυνομική βία εναντίον πολιτών με “τρικάκια που στοχοποιούν” τη Μαρέβα και Κουφοντίνα Καταστολή: Κοινή δράση ΜέΡΑ25, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ζητά ο Βαρουφάκης Τα είπαν όλα οι “Πάνθηρες”: Σήμερα οι μάσκες έπεσαν, από τη μία οι κάτοικοι, η γειτονιά που μας χειροκρόταγε από τα μπαλκόνια, από την άλλη, οι μπάτσοι, τα φερέφωνά τους στην τηλεόραση και οι αιρετοί ισαποστάκηδες Νέα Σμύρνη: Η μαρτυρία για τα γεγονότα και η δημοσιογραφία της… ΥΕΝΕΔ

Γ.Λαμπρούλης:Αποκλεισμός υπηρετούντων εργαζόμενων στο “Βοήθεια στο Σπίτι” από τους πίνακες των υποψηφίων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ

17/02/2021

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέµα: Για τον άδικο αποκλεισμό υπηρετούντων εργαζόµενων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» από τους πίνακες των υποψηφίων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ. 4Κ|2020.

Κατάφωρη αδικία συνιστά ο αποκλεισμός από τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης ‘ και διοριστέων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ. 4Κ|202Ο (ΦΕΚ 15|18.05.2020). για 2.909 µόνιµες θέσεις στους δήμους της χώρας για το πρόγραµμα «Βοήθεια Στο Σπίτι», των ήδη υπηρετούντων εργαζόµενων. λόγω µη κατοχής των αποδεκτών από την προκήρυξη | τίτλων σπουδών. Συγκεκριμένα αποκλείστηκαν εργαζόµενοι που υπηρετούν ως οδηγοί στο «Βοήθεια Στο Σπίτι» σε 10 δήμους της χώρας (Δήµος Ακτίου-Βόνιτσας 1 εργαζόµενος, Αµφιλοχίας 1 εργαζόµενος, Μεσολογγίου 2 εργαζόμενοι, Σπάτων – Αρτέμιδας 1 εργαζόμενος, Λαγκαδά 1 εργαζόμενος. Νεάπολης-Συκεών 1 εργαζόμενος. Ηλιούπολης 1 εργαζόµενος. Τρικάλων 1 εργαζόµενος, Κανδάνου 1 εργαζόµενος, Κισσάµου 1 εργαζόµενος). Οι παραπάνω, µολονότι αρκετοί από αυτούς εργάζονται για πολλά χρόνια στο πρόγραµμα, βρέθηκαν εκτός από τους πίνακες των υποψηφίων της συγκεκριµένης προκήρυξης, µε άλλα λόγια οδηγούνται στην ανεργία, επειδή δεν κατέχουν τίτλο σπουδών/δίπλωµα ειδικότητας συναφή/ές µε του τεχνικού αυτοκινήτων κλπ.. σύμφωνα µε την προκήρυξη. Για τον λόγο αυτό υπέβαλαν αίτημα στον Α΄ Επικουρικό πίνακα. όπως προβλεπόταν από την προκήρυξη για τους έχοντες απολυτήριο τίτλο σχολικής μονάδας δευτεροβάθµιας ή µεταδευτεροβάΘµιας εκπαίδευσης και έχοντας την απαιτούμενη άδεια οδήγησης (Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.|.) Μέσα από αυτή τη διαδικασία, διαμορφώθηκαν άδικοι και άνισοι όροι συµµετοχής για τους εργαζόμενους. Είναι φανερό πως για το συγκεκριμένο ζήτημα η κυβέρνηση οφείλει άµεσα να παρέµβει, ώστε να αρθεί ο αναιτιολόγητος αποκλεισμός και συνεπώς οι απολύσεις εργαζόμενων που είναι έµπειροι και για δεκαετίες και με αυταπάρνηση προσφέρουν τις σηµαντικές υπηρεσίες τους, παρά την εργασιακή τους οµηρία, στο πρόγραµµα «Βοήθεια Στο Σπίτι». Σαφώς, η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της αναγνώρισης της προσφοράς των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι». ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες της πανδηµίας, και κυρίως κάτω από την πίεση των ίδιων των εργαζοµένων, προχώρησε στη δηµοσίευση σε ΦΕΚ της 4Κ|2020 για το εν λόγω πρόγραμμα. Αδιαφόρησε όμως όπως και µε την 7632/ 23.06.2020 ερώτησή µας είχαµε επισηµάνει- τόσο για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ήδη υπηρετούντων εργαζόµενων όσο και την πρόσληψη όλου του επιπλέον απαιτούμενου μόνιµου προσωπικού για να ενισχυθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».

Είναι από κάθε άποψη έκθετη και για τις απολύσεις ήδη υπηρετούντων στο πρόγραμμα και για τη μη πλήρη στελέχωσή του. ώστε να µπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες για δωρεάν δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες. που συνεχώς διευρύνονται λόγω της πανδηµίας και ως συνέπεια των αντεργατικών και αντιλα’ι’κών πολιτικών που εφαρµόζονται. Ερωτώνται οι κ. υπουργοί πως προτίθεται να ενεργήσει η κυβέρνηση ώστε : Να συμπεριληφθούν στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης και διοριστέων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ. 4Κ|2020 οι έντεκα (11) ήδη υπηρετούντες ως οδηγοί στο «Βοήθεια στο Σπίτι», που αποκλείστηκαν παρά την ειδική εµπειρία, που κατέχουν. Να επαναπροσληφθεί -χωρίς όρους και προοποθέσεις- το σύνολο των εργαζόμενων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για να μην οδηγηθούν οι ήδη για πολλά χρόνια εργαζόµενοι στην ανεργία και για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των δοµών. Ταυτόχρονα, να ενισχυθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» µε όλο το απαιτούμενο µόνιµο προσωπικό και τα απαραίτητα µέσα για να µπορεί να ανταποκριθεί τόσο στις σηµερινές δύσκολες συνθήκες, όσο και στις ανάγκες της κοινωνικής πολιτικής για τις ευπαθείς ομάδες µετά την πανδηµία. Να ενταχθούν όλες οι ειδικότητες του « Βοήθεια στο Σπίτι» στο καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ. Να εξασφαλιστεί επαρκής κρατική χρηµατοδότηση του προγράµµατος «Βοήθεια Στο Σπίτι» για την αποτελεσµατικότερη εξυπηρέτηση των αναγκών των λαϊκών οικογενειών.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Γκιόκας Γιάννης

Κατσώτης Χρήστος

Λαμπρούλης Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας

Διαβάστε επίσης...