Εν όψει των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στις 5 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δημοσίευσε άρθρο σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, στο οποίο υποστήριξε ότι «είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και εδράζονται σε σταθερά θεμέλια. Ευελπιστώ, συνεπώς, ότι ανεξαρτήτως της επιλογής του αμερικανικού λαού στις επικείμενες εκλογές, οι σχέσεις μας θα παραμείνουν ισχυρές, επ’ αμοιβαία ωφελεία των κρατών μας».«Οι διαρκώς αναβαθμιζόμενες στρατηγικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρίσκονται ιστορικά στο υψηλότερο σημείο τους. Η διεύρυνση του αμυντικού αποτυπώματος των Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια, τόσο επί προεδρίας Τραμπ όσο και επί προεδρίας Μπάιντεν, απέδειξε στην πράξη τη μεγάλη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας για την Ασφάλεια στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» ισχυρίστηκε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ σε άρθρο του στο mononews.gr.
«Αποκορύφωμα της άνθησης των στρατηγικών διμερών μας σχέσεων ήταν οι Συμφωνίες Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), τις οποίες είχα την τιμή να υπογράψω ως υπουργός Εξωτερικών με τους ομολόγους μου Μάικ Πομπέο επί Προεδρίας Τραμπ και ‘Αντονι Μπλίνκεν επί Προεδρίας Μπάιντεν. Είναι συνεπώς προφανές ότι η διμερής μας σχέση με τις ΗΠΑ εδράζεται στη βάση κοινών αρχών και αξιών, πέρα από πρόσωπα και κόμματα» έγραψε ακόμα. «Από την πλευρά μας», εξήγησε, «προσβλέπουμε στη συνεργασία με τον στρατηγικό μας εταίρο για τη συνέχιση της αμυντικής συνεργασίας μας και την περαιτέρω εμβάθυνσή της».
«Οι αμυντικές συμφωνίες που έχουμε υπογράψει οι δύο χώρες ενισχύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και αντικατοπτρίζουν το επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή. Ιδίως αντανακλάται σε αυτές η προσήλωσή μας στην υποστήριξη της περιφερειακής ασφάλειας, όπως επίσης στην προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε χώρας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» ισχυρίστηκε.
«Υπό το πρίσμα αυτό», πρόσθεσε ότι «αναδείχθηκε η γεωστρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Θράκη αποτελεί πλέον ζωτικό αμυντικό κόμβο για τη Συμμαχία και μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο της ως κρίσιμο ενεργειακό σταυροδρόμι για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Αναφέρθηκε στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις «στις οποίες λαμβάνουν μέρος οι Ένοπλες Δυνάμεις των κρατών μας στο πλαίσιο των συμμαχικών δραστηριοτήτων» και χαρακτήρισε «ξεχωριστής σημασίας» την απόφαση των ΗΠΑ «για την προμήθεια σύγχρονου και υψηλής τεχνολογίας αμυντικού υλικού στην Ελλάδα, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη F-35».
Θεωρεί, ακόμα, ότι «η αμερικανική πλευρά πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της δια της επιστολής Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό». «Η Ελλάδα αποτελεί σταθερό σύμμαχό τους στην περιοχή και το να διαθέτει τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα προκειμένου να αντιμετωπίσει οιαδήποτε απειλή, συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής μας σχέσης» έκρινε ο ίδιος.
«Η στέρεη βάση των σχέσεων μας», συμπλήρωσε, «είναι ο σεβασμός και η προσήλωσή μας σε κοινές αρχές και αξίες, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Διεθνές Δίκαιο και οι αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
«Σημαντικός κρίκος των διμερών σχέσεων είναι και η δυναμική παρουσία της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, η οποία μας γεμίζει υπερηφάνεια. Η ελληνική Διασπορά αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στα δύο έθνη και τους δύο λαούς. Τιμάμε και αναγνωρίζουμε τη συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην ανάπτυξη των ισχυρών δεσμών με τις ΗΠΑ, αλλά και στην προώθηση των ελληνικών δίκαιων θέσεων στην Ουάσιγκτον» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και εδράζονται σε σταθερά θεμέλια. Ευελπιστώ συνεπώς ότι ανεξαρτήτως της επιλογής του αμερικανικού λαού στις επικείμενες εκλογές, οι σχέσεις μας θα παραμείνουν ισχυρές, επ’ αμοιβαία ωφελεία των κρατών μας» κατέληξε το άρθρο του κ. Δένδια.
Διαβάστε περισσότερα
Thepressproject.gr