Τελευταία νέα
H Fraport πάλι κερδοφόρα χάρη στην «βοήθεια» του ελληνικού δημόσιου ταμείου Δήμος Πάτρας: Ανακοίνωση-οχετός της δημοτικής παράταξης της ΝΔ “Κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί μας, η κατάσταση αφέθηκε απο χθες, η Πυροσβεστική ήρθε 8.30 το βράδυ”: Τσουνάμι οργής και καταγγελιών για εγκληματική ολιγωρία στις Ροβιές (vid) Φωτιά Εύβοια: Στην Λίμνη την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης Αρχαία Ολυμπία – Μενδώνη: Γίνεται ό,τι είναι δυνατό για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου “Σφάζονται” Χρυσοχοΐδης-Πατούλης με Σκρέκα για το πως ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη… “Ολοκαύτωμα το καταλαβαίνετε; Ερχόταν η φωτιά προς τις Ροβιές και δεν υπήρχε ένα εναέριο μέσο” (vid) “Δεν μας βοηθήσανε, οι κάτοικοι έσβησαν τα σπίτια” κατήγγειλε κάτοικος της Καυκανιάς (vid) SOS και η Αρχαιά Ολυμπία από φαύλες και διεφθαρμένες υποτελείς εξουσίες Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια-Κυβερνήσεις που νοιάζονται μόνο για εξουσίες και χρήμα Μητσοτάκης: Όλα τα διαθέσιμα μέσα και δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες Σφοδρή επίθεση Σπίρτζη για την Βαρυμπόμπη: Δεν μπορεί ένας περιοδεύων θίασος, αλαζονικός, με επικεφαλής τον Κ. Μητσοτάκη, να “αλληλοσυγχαίρεται” με τόσο μεγάλες ευθύνες (vid)
Mixanitouxronou.gr

Δείτε από ψηλά το χωριό Όλυμπος στην Κάρπαθο. Εκεί που οι γυναίκες κυκλοφορούν με παραδοσιακές ενδυμασίες όλο το χρόνο και τα σπίτια μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής

Η Όλυμπος της Καρπάθου είναι ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο.
Χτισμένη στο βόρειο κομμάτι του νησιού, πάνω στο λόφο να αγναντεύει το Αιγαίο, τα λευκά και παστέλ σπίτια της Ολύμπου μοιάζουν με πίνακα ζωγραφικής. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και στέκει αναλλοίωτος στον χρόνο.
Ακόμα και οι ντόπιοι μοιάζουν σαν να ζουν σε άλλη εποχή.
Ο οικισμός της Ολύμπου έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός.Η τοπική διάλεκτος διατηρεί πολλά δωρικά στοιχεία. Οι γυναίκες ντύνονται με παραδοσιακά ρούχα και η φορεσιά διαφέρει από τις υπόλοιπες νησιώτικες.
Η νεολαία ακολουθεί την ενδυματολογική επιλογή στην καθημερινότητα και με ειλικρινή σεβασμό στη συνέχεια του τόπου. Και έτσι το έθιμο δε σβήνει ποτέ. Οι εκκλησίες του χωριού είναι επίσης ιδιαίτερες.
Όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την Όλυμπο πηγάζουν από την ιστορία του οικισμού.
Η αρχή
Μέχρι σήμερα, το χωριό παραμένει αποκομμένο από το υπόλοιπο νησί. Άλλωστε, αυτός ήταν ο βασικός στόχος των κατοίκων την εποχή που το έχτισαν.
Η Όλυμπος εποπτεύει το Αιγαίο από υψόμετρο 310 μέτρων.
Τα πρώτα σπίτια της Ολύμπου εμφανίστηκαν περί τον 7ο αιώνα μ.Χ. Μέχρι τότε οι Καρπαθιώτες κατοικούσαν στην Βρυκούντα και στη Σάρο, που ήταν χτισμένες στο βορειοδυτικό και βορειοανατολικό άκρο του νησιού αντίστοιχα.
Αυτό που τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τον τόπο τους ήταν οι επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών.
Οι δύσβατοι και απόκρημνοι πρόποδες του όρους που χτίστηκε ο νέος οικισμός φάνταζαν ιδανικοί. Από τις δυτικές πλαγιές, οι κάτοικοι μπορούσαν να εποπτεύουν τη θάλασσα, χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο να δεχθούν επίθεση.
Τα σπίτια της Ολύμπου είναι ορατά μόνο από την δυτική πλευρά.Ο οικισμός χτίστηκε με τέτοιον τρόπο ώστε τα σπίτια να είναι αθέατα από τη βόρεια και τη νοτιοδυτική πλευρά.
Η αρχιτεκτονική βασίστηκε στην αρχιτεκτονική των οχυρωμένων νησιωτικών οικισμών του Μεσαίωνα. Ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου που θα προστάτευε τους κατοίκους σε περίπτωση κινδύνου, σώζονται μέχρι σήμερα.
Ενδεικτική της εποχής της είναι και η διακόσμηση των εκκλησιών. Καθώς χτίστηκαν την περίοδο της Εικονομαχίας, οι τοίχοι των ναών δεν έχουν αγιογραφίες.
Φωτογραφίες από τα σοκάκια της Ολύμπου.Τέλος, το χωριό οφείλει το όνομά του στο όρος που το περικλείει. Οι ντόπιοι το αποκαλούσαν Όλυμπο, όπως πολλά ψηλά βουνά, στον ελλαδικό χώρο.
Σήμερα έχει επικρατήσει το «Άη Ηλίας», χάρη στο ναό που μεταγενέστερα χτίστηκε στην κορυφή του.
Το βουνό Άη Ηλίας παλιότερα λεγόταν Όλυμπος.
Το παραδοσιακότερο χωριό των Δωδεκανήσων
Μέχρι και τη δεκαετία του ’80, η πρόσβαση στην Όλυμπο γινόταν μόνο μέσω θαλάσσης, από το κοντινό λιμάνι του Διαφανίου. Μόλις τα τελευταία 30 χρόνια, έγιναν έργα υποδομής για την σύνδεση του οικισμού με το υπόλοιπο νησί. Η βελτίωση του οδικού δικτύου συνέβαλε καθοριστικά στην ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Άγαλμα γυναίκας με παραδοσιακή φορεσιά.Ωστόσο, δεν αλλοίωσε τον χαρακτήρα της. Τα πλακόστρωτα σοκάκια της Ολύμπου, τα ανθοστόλιστα μπαλκόνια και οι γυναίκες με τις μαντήλες και τις παραδοσιακές φορεσιές μοιάζουν σαν να έχουν παγώσει στον χρόνο.
Οι θρησκευτικές επέτειοι γιορτάζονται με μεγαλοπρέπεια και με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων. Η τέχνη των παραδοσιακών οργάνων, των κεντητών, των ιδιαίτερων συνταγών περνούν από γενιά σε γενιά και επιβιώνουν εδώ και δεκάδες αιώνες.
Η θέα από την Όλυμπο.Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος της «Πόλης του ζώντος λαϊκού πολιτισμού της Δωδεκανήσου» που της αποδόθηκε επίσημα με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δωδεκανήσου το 2008.
Η Όλυμπος, λόγω της ιδιαίτερης πολιτισμικής της ταυτότητας, έχει οριστεί ως η ιστορική έδρα του νέου Δήμου Καρπάθου.
Δείτε εντυπωσιακές εικόνες του χωριού από ψηλά, όπως τις κατέγραψε ο συνεργάτης μας, Μάκης Θεοδώρου:

Πηγή φωτογραφιών: Μάκης Θεοδώρου
Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Στάθης Χατζής. Ο παράτολμος δύτης από τη Σύμη που βούτηξε με μιά αναπνοή σε βάθος 88 μέτρων για να πιάσει μια άγκυρα. Ναυάγησε στον Ατλαντικό και επέζησε πάνω σε σχεδία
The post Δείτε από ψηλά το χωριό Όλυμπος στην Κάρπαθο. Εκεί που οι γυναίκες κυκλοφορούν με παραδοσιακές ενδυμασίες όλο το χρόνο και τα σπίτια μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...