Τελευταία νέα

Δημήτρης Κουτσούμπας: Δεν δικαιολογείται στα Λιπάσματα Καβαλας να δουλεύουν με εργολαβίες και με εργολαβικούς εργαζόμενους

 Μάιος 14,2022

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με τους εργαζόμενους στα «Πετρέλαια Καβάλας» και στη «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας πραγματοποιεί, σήμερα και αύριο, διήμερη επίσκεψη στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Η επίσκεψή του ξεκίνησε με συνάντηση με τους εργαζόμενους στα «Πετρέλαια Καβάλας» και στη «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων», στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, οι οποίοι υποδέχτηκαν σε πολύ θερμό κλίμα τον Δ. Κουτσούμπα με καπνογόνα και συνθήματα.
Απευθυνόμενους στους εργαζόμενους ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: “Είμαστε εδώ σήμερα, όχι απλά για να συμπαρασταθούμε, για να εκφράσουμε για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στα Πετρέλαια, στα Λιπάσματα, στους απολυμένους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δίκια τους, αλλά κυρίως για να ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας ότι θα είμαστε μαζί σας μέχρι το τέλος, μέχρι την οριστική δικαίωση των αιτημάτων σας.
Θα πρέπει εδώ και τώρα να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια. Δεν δικαιολογούνται οι απολύσεις, δεν δικαιολογείται να είναι χωρίς δουλειά τόσος κόσμος εδώ στην Καβάλα, που έχει προσφέρει τον ιδρώτα του, το αίμα του, για τα πετρέλαια.
Δεν δικαιολογείται στα Λιπάσματα να δουλεύουν με εργολαβίες και με εργολαβικούς εργαζόμενους, να μην υπάρχουν δικαιώματα. Θα πρέπει αυτό να τελειώσει μια και καλή, με επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, με σταθερή και μόνιμη δουλειά, με μόνιμα και πλήρη δικαιώματα. Αυτός είναι ο αγώνας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποσυρθούν όλες οι δικαστικές διώξεις. Είναι σκληρή η μάχη που δίνετε και αυτή την περίοδο στις 24 του Μάη -στη δίκη των εργαζομένων- θα είμαστε εκεί, για να συμπαρασταθούμε, για να δείξουμε ότι είμαστε με τους εργάτες που αγωνίζονται”.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε επίσης πως: “Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε, αλλά έχει τη συμβολική του σημασία να είμαστε εδώ στην Καβάλα, γιατί έχουμε βρεθεί και στη Βουλή και στα Γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, έχουμε βρεθεί στους δρόμους του αγώνα σε όλη την Αν. Μακεδονία και τη Θράκη, σε όλη τη Β. Ελλάδα, αλλά και στο Σύνταγμα, στην καρδιά της Αθήνας και έχουμε διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματα, κι αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Ξέρετε ότι το ΚΚΕ δεν μασά τα λόγια του, έχουμε καταθέσει ερωτήσεις, επερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις κι αναφορές στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε να τους πιέζουμε, με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτουμε, και θα είμαστε σταθερά στο πλευρό σας. Ενωμένοι σαν γροθιά, στους δρόμους του αγώνα κυρίως, εκεί που κρίνονται όλα. Και εμείς δεν λέμε “ναι μεν, αλλά”, δεν βάζουμε αστερίσκους. Ό,τι λέμε εδώ, δημόσια στην πλατεία της Καβάλας, το λέμε στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, το λέμε σε όλη την Ελλάδα”.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφερόμενος στα περί ανάπτυξης επεσήμανε: “Μιλάνε για ανάπτυξη, όμως η ανάπτυξη ξέρετε, πάει μαζί με το ερώτημα: Ανάπτυξη για ποιον; Για εμάς ανάπτυξη δεν είναι για παράδειγμα να κάνει αναδιάρθρωση η Energean, η εταιρεία στα Πετρέλαια και να λέει ότι θα έχουν μειωμένους εργαζομένους, ότι δεν θα πάρει όλους τους εργαζόμενους, ότι δεν θα έχουν πλήρη δικαιώματα, ότι θα έχουν ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Δεν είναι ανάπτυξη να παίρνεις θαλασσοδάνειο 100 εκ. ευρώ και οι εργαζόμενοι να είναι ακόμα απολυμένοι. Δεν είναι ανάπτυξη να σταματάς την εξόρυξη, να σταματάς την έρευνα στα πετρέλαια και να απολύεις τους εργαζόμενους.
Δεν είναι ανάπτυξη από τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα να δουλεύουν μόνο κάποιοι εργολαβικοί, με μειωμένα δικαιώματα, με χαμηλούς μισθούς, με τον κίνδυνο να βρεθούν ξανά στον δρόμο, την ώρα που χρειάζονται λιπάσματα όχι μόνο μια βιομηχανία, αλλά χρειάζονται πολλές βιομηχανίες σε όλη τη χώρα, για να καλυφθεί και η αγροτική παραγωγή και για να υπάρχει ανάπτυξη για να μπορούμε και να εξάγουμε και όχι να εισάγουμε λίπασμα, όπως και άλλους τομείς που αφορούν την αγροτική οικονομία, αλλά και συνολικά την οικονομία της χώρας.
Δεν είναι ανάπτυξη τα «πράσινα άλογα» που μας τσαμπουνάνε, δεν είναι ανάπτυξη η “πράσινη ανάπτυξη της ΕΕ”, που κλείνει τον λιγνίτη, που κλείνει τα πετρέλαια, που κλείνει μια σειρά άλλους τομείς της Ενέργειας, χωρίς αξιοποίηση της γεωθερμίας, χωρίς αξιοποίηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Όλα αυτά δημιουργούν πρόβλημα, με αύξηση συνεχώς του ρεύματος, της τιμής της ενέργειας, ταυτόχρονα με ενεργειακή φτώχεια, με ενεργειακή εξάρτηση, με μεγάλη ακρίβεια που μετακυλίεται όχι μόνο σε εσάς, αλλά και σε όλα τα λαϊκά νοικοκυριά”.
Στην πλατεία της Καβάλας βρέθηκαν ακόμα οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της πόλης που βρίσκονται σε αναστολή, για τους οποίους ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: “Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι είναι απαράδεκτο να δημιουργούν διχασμό ανάμεσα σε εργαζόμενους. Να βάζουν σε αναστολή εργαζόμενους, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία που έχουν τόσο ανάγκη. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις στη Βουλή, καταθέσαμε ερωτήσεις. Δεν δικαιολογείται αυτό.
Είναι άλλο η άποψη που έχει κάποιος για τον εμβολιασμό και εμείς του λέμε να εμβολιαστεί, όταν μάλιστα είναι ειδική κατηγορία, με ειδικές ανάγκες και προβλήματα, αλλά άλλο να διχάζεις τους εργαζόμενους, να τους πετάς στην ανεργία ουσιαστικά, έστω και για κάποιους μήνες. Αυτά πρέπει να λυθούν, πρέπει ξανά να πάνε όλοι στις δουλειές τους. Και υπάρχουν μέτρα που μπορούν ρυθμίσουν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλα αυτά που λένε. Το ζήτημα δεν είναι η ατομική ευθύνη, είναι συλλογική ευθύνη του κράτους.
Δωρεάν δημόσια υγεία, περίθαλψη, στελέχωση των νοσοκομείων και με άλλο υγειονομικό προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές και υπόλοιπο βοηθητικό προσωπικό. Αυτή είναι η λύση και όχι αυτά που μας προτείνουν”.
Τέλος, υπομνήματα με τα αιτήματά τους κατέθεσαν στον ΓΓ της ΚΕ ο νεοσύστατος Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού ΔΙΠΑΕ Καβάλας, που διεκδικεί να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος για την κατάργηση του Τμήματος και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Καβάλας, που διαμαρτύρονται για τις τεράστιες περικοπές των συντάξεών τους και ζητούν μεταξύ άλλων την αποκατάστασή τους.
Το απόγευμα, στις 19.00, ο Δ. Κουτσούμπας θα μιλήσει σε εκδήλωση της Τ.Ε. Έβρου με θέμα “Οι κίνδυνοι από τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτική και ενεργειακή πύλη – οι θέσεις του ΚΚΕ υπέρ του λαού”, στο ξενοδοχείο “Εγνατία”.
Αύριο θα μεταβεί στην Ξάνθη όπου θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη και θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΚΟ Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Διαβάστε επίσης...