Τελευταία νέα
«Άνοιγμα» στη νεολαία από τον Μητσοτάκη και εξαγγελία για αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στα 2.500 ευρώ Τι αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του ο Γ. Βασιλειάδης Δικαιώνει καθυστερημένα η Ντόρα Μπακογιάννη, Κοτζιά και Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών! Αιχμές του πρώην ΥπΕξ για αποστρατιωτικοποίηση των νήσων! Βενιζέλος: Ήμουν στα πρόθυρα ανοιχτής υποστήριξης της Συμφωνίας (vid) Στο συνέδριο “Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά” θα μετάσχει το Σάββατο η ΠτΔ Πρωταθλητές Ευρώπης-Το 45,5% δεν εξυπηρετεί τις οικονομικές υποχρεώσεις του Παραιτήθηκε ο Βασιλειάδης -Ο ΣΥΡΙΖΑ τον ευχαριστεί Η επικρατέστερη για εκπρόσωπος Τύπου στον ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπανδρέου: Άδικη η επίθεση στον Ανδρέα Jr – Αγαπά τη φύση, ασχολείται με βελονισμό και μελίσσια ΚΝΕ: Η εικόνα του Μητσοτάκη στην συνδιάσκεψη της ΔΑΠ δείχνει όσο στριμωγμένη είναι η κυβέρνηση από τους φοιτητές Η Ντόρα Μπακογιάννη αποθέωσε Τσίπρα και Κοτζιά και επιτέθηκε στον Κώστα Καραμανλή (vid) Παρέμβαση-βόμβα του Γιώργου Παπανδρέου με αποκαλύψεις – Το άγνωστο τηλεφώνημα στον Σαμαρά και η απάντηση στη Σία Κοσιώνη Σάλος με την αινιγματική ανάρτηση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου που δείχνει Χάρη Δούκα και Παπανδρέου (pic)

ΕΕ-Μολδαβία: Η Επιτροπή προτείνει 150 εκατ. ευρώ για μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια

 Ιανουάριος 05, 2022

EU disburses €50 million in Macro-Financial Assistance to the Republic of  Moldova

Μετά από αίτημα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα πρόταση για μια νέα πράξη Μακροοικονομικής Χρηματοδοτικής Βοήθειας (ΜΧΣ) ύψους έως 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έως και 30 εκατ. ευρώ θα παρέχονται σε επιχορηγήσεις και άνω σε 120 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα δάνεια με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.

Ο Paolo Gentiloni , Επίτροπος για την Οικονομία, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό του λαού της Μολδαβίας σε αυτούς τους ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς. Παράλληλα με το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ, αυτή η προτεινόμενη νέα Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική Βοήθεια θα παρέχει τόσο επιχορηγήσεις όσο και δάνεια σε ευνοϊκά επιτόκια για να βοηθήσει στη στήριξη της οικονομίας της Μολδαβίας τα επόμενα δύο χρόνια. Όπως πάντα, αυτή η χρηματοδότηση θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση των δεσμεύσεων πολιτικής που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ορισμένων από τα πιο πιεστικά προβλήματα που επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη της Μολδαβίας».

Η νέα ΜΧΣ θα βασιστεί στις δύο προηγούμενες πράξεις ΜΧΣ μέσω των οποίων η ΕΕ έχει εκταμιεύσει συνολικά 160 εκατομμύρια ευρώ στη Μολδαβία από το 2017.

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, ιδίως την ανάγκη αντιμετώπισης προβλημάτων διαφθοράς και διακυβέρνησης που συνέβαλαν στην αποδυνάμωση της δημοσιονομικής θέσης και του ισοζυγίου πληρωμών τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας υποστήριξη από διεθνείς εταίρους. Η χρονιά που πέρασε ήταν εξίσου δύσκολη για τη χώρα. Η Μολδαβία αντιμετώπισε πρόσφατα μια σημαντική ενεργειακή κρίση, η οποία σε συνδυασμό με την ανάκαμψη μετά την πανδημία έχει περαιτέρω επιπτώσεις για την οικονομική σταθερότητα και τις προοπτικές της Μολδαβίας στο μέλλον.

Η προτεινόμενη ΜΧΣ της ΕΕ, η οποία απαιτεί έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προτού τεθεί σε ισχύ και μπορούν να γίνουν οι εκταμιεύσεις, θα συνοδεύει το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ της χώρας, που εγκρίθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021. Συγκεκριμένα, η ΜΧΣ θα βοηθήσει τη Μολδαβία να καλύψει μέρος των αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης της τα επόμενα δύο χρόνια. Η πράξη θα συμβάλει έτσι στη μείωση του βραχυπρόθεσμου ισοζυγίου πληρωμών και των δημοσιονομικών ευπαθειών της οικονομίας.

Οι εκταμιεύσεις στο πλαίσιο της προτεινόμενης ΜΧΣ θα εξαρτώνται αυστηρά από την καλή πρόοδο με το πρόγραμμα του ΔΝΤ και από την εφαρμογή ειδικών όρων πολιτικής που θα συμφωνηθούν μεταξύ της Μολδαβίας και της ΕΕ σε Μνημόνιο Συνεννόησης. Αυτοί οι όροι πολιτικής αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις θεμελιώδεις αδυναμίες που εκτέθηκαν τα τελευταία χρόνια στην οικονομία και το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης της Μολδαβίας, καθώς και σε άλλους βασικούς τομείς, όπως η χρηστή διακυβέρνηση και η καταπολέμηση της διαφθοράς, το κράτος δικαίου και η ενεργειακή ασφάλεια. Οι όροι θα είναι σύμφωνοι με τις δεσμεύσεις της Μολδαβίας στο πλαίσιο του προγράμματος που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και με τις πράξεις δημοσιονομικής στήριξης της ΕΕ και τη συμφωνία DCFTA.

Ιστορικό

Η ΜΧΣ αποτελεί μέρος της ευρύτερης δέσμευσης της ΕΕ με τους γείτονες και τους εταίρους της διεύρυνσης και προορίζεται ως εξαιρετικό μέσο αντιμετώπισης κρίσεων. Είναι διαθέσιμο στους εταίρους της διεύρυνσης και της γειτονιάς της ΕΕ που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ισοζυγίου πληρωμών. Αποδεικνύει την αλληλεγγύη της ΕΕ προς αυτούς τους εταίρους και την υποστήριξη αποτελεσματικών πολιτικών σε μια περίοδο άνευ προηγουμένου κρίσης.

Η βοήθεια της ΜΧΣ προορίζεται να συμπληρώσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο του ΔΝΤ στις 20 Δεκεμβρίου 2021, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η νέα βοήθεια πρόκειται να εκταμιευθεί σε τρεις δόσεις μεταξύ 2022 και 2024.

Σχέσεις ΕΕ-Μολδαβίας

Η ΕΕ και η Δημοκρατία της Μολδαβίας ανέπτυξαν στενές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τα χρόνια, οδηγώντας στη σύναψη της Συμφωνίας Σύνδεσης (συμπεριλαμβανομένης της DCFTA), η οποία υπογράφηκε στις 27 Ιουνίου 2014 και τέθηκε πλήρως σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2016, και μια ατζέντα σύνδεσης που καθορίζει τον κατάλογο των προτεραιοτήτων για κοινή εργασία.

Η χρηματοδοτική στήριξη στη Μολδαβία, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ΜΧΣ, παρέχεται επομένως σύμφωνα με τη συμφωνία σύνδεσης. Επιπλέον, η νέα ΜΧΣ έρχεται λίγο μετά την αποδέσμευση επιχορήγησης 60 εκατομμυρίων ευρώ για δημοσιονομική στήριξη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ως μέρος του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ για τη Μολδαβία ύψους έως και 600 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια . Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο και το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τη Μολδαβία στην πορεία της προς την πλήρη οικονομική ανάκαμψη και την εφαρμογή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε επίσης...