Τελευταία νέα
Σχεδόν 70.000 εργαζόμενοι στην πρώτη εφαρμογή της 6ημερης εργασίας! Θέμα αλλαγής Κασσελάκη στο Συνέδριο βάζει ο Μουζάλας Έγκυρες πηγές: «Ξαφνικός έρωτας» Ανδρουλάκη – Κασσελάκη! Στουρνάρας: Σε 40 χρόνια η… ευημερία Δούκας: «Αν θέλουμε την προσέγγιση του «ενός ανδρός αρχή» δεν χρειάζονται εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, ας ψηφίσουμε κατευθείαν Μητσοτάκη» Σάκης Αρναούτογλου από Βρυξέλλες: Προώθηση πολιτικών για μια προοδευτική, πράσινη, δίκαιη και αλληλέγγυα Ευρώπη Μαρινάκης: Φαίνεται μια διαφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών από καλοκαίρι σε καλοκαίρι Οι ξεχωριστοί καλεσμένοι της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Σε νέες περιπέτειες ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόσκληση Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη για την κεντροαριστερά Το Ισραήλ προετοιμάστηκε στην Ελλά για να χτυπήσει την Υεμένη!!! Το πρόβλημα της ξηρασίας που πλήττει ανεπανόρθωτα την αγροτική παραγωγή φέρνει στη Βουλή η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή

Εμβόλια για όλους: Κυβερνητική πρωτοβουλία στη μάχη κατά των ανισοτήτων

 Απρίλιος 12, 2022

Φθηνότερα φάρμακα και εμβόλια για όλους… Είναι δυνατόν; | Ένωση Καταναλωτών  - Η Ποιότητα Της Ζωής | Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Μια σημαντική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της υγειονομικής θωράκισης και του εμβολιασμού των ευάλωτων συμπολιτών μας κατά της νόσου COVID-19, φέρνει σε πέρας η Κυβέρνηση, προκειμένου να αυξήσει την πρόσβαση των ομάδων αυτών στη διαδικασία του εμβολιασμού τόσο για την προστασία της υγείας τους, όσο και για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση η αδήριτη ανάγκη να επιτευχθεί ίση πρόσβαση στον εμβολιασμό για όλους. Υπό αυτό το πρίσμα, τα Υπουργεία Υγείας/ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Μετανάστευσης και Ασύλου/ΓΓ Υποδοχής, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων/ ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας με την υποστήριξη της Προεδρίας της Κυβέρνησης έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, με σκοπό την ενημέρωση και τον εμβολιασμό των συνανθρώπων μας που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες όπως για:

α) ημεδαπούς και αλλοδαπούς που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας,

β) υπηκόους τρίτων χωρών, ανεξαρτήτως νομιμότητας διαμονής,

γ) μετακινούμενους πληθυσμούς,

δ) άτομα με προβλήματα εξάρτησης από ουσίες ή απεξαρτημένα άτομα,

ε) γενικότερα όλες τις ομάδες πληθυσμού με περιορισμένη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, καθώς και στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Η πρωτοβουλία στηρίζεται σε δύο άξονες:

1) Εμπλοκή των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού στην έκδοση προσωρινού ΑΜΚΑ για τον εμβολιασμό (ΠΑΜΚΑ) και Πιστοποιητικού εμβολιασμού μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών, των Κέντρων Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) και των Κέντρων Κοινότητας.

Σε ό,τι αφορά στις ενέργειες των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων σχετικά με την χορήγηση ΠΑΜΚΑ, η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, έχει λάβει ήδη αιτήματα συμμετοχής από 80 Δήμους και ο συνολικός αριθμός των φορέων που συμμετέχουν ήδη φτάνει τους 114. Επιπλέον, έχει αποσταλεί, εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο εμπεριέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τους χρήστες που θα αποδίδουν ΠΑΜΚΑ.

2) Συνεργασία με Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών στον εμβολιασμό των ευάλωτων κατηγοριών πληθυσμού:

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (https://www.moh.gov.gr/articles/health/emboliasmoi-covid-19/9991-prosklhsh-ekdhlwshs-endiaferontos-gia-entaksh-forewn-ths-koinwnias-twn-politwn-sto-ethniko-programma-emboliasmwn-kata-ths-covid-19) με την οποία κάλεσε τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στη διαδικασία εμβολιασμού των ανωτέρω ευάλωτων ομάδων. Η ανταπόκριση των ΜΚΟ και η έως τώρα συνεργασία τους στο εν λόγω εγχείρημα είναι πολύ σημαντική και αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας εξέτασε τις αιτήσεις συμμετοχής φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών και αξίζει να αναφερθεί ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί με την αρμόδια ΥΠΕ η συμβασιοποίηση 5 φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών. Πιο πιο συγκεκριμένα οι φορείς που θα ενταχθούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών κατά της COVID-19 είναι τα Σωματεία PRAKSIS, οι Γιατροί του Κόσμου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η SAMS.

Θα ακολουθήσουν συντονιστικές συναντήσεις και οι αντίστοιχες εκπαιδεύσεις για τη διενέργεια της πράξης του εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός των ευάλωτων προσώπων θα γίνεται είτε στα πολυιατρεία των Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, είτε μέσω Κινητών Μονάδων, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και δεοντολογίας, υγιεινής και ασφάλειας και τον προγραμματισμό του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού COVID-19.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την απόδοση ΠΑΜΚΑ, τη διενέργεια εμβολιασμού και την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και τη μετακίνηση από και προς τα εμβολιαστικά κέντρα ή τις υπηρεσίες που εκδίδουν τα πιστοποιητικά αυτά, δεν επιτρέπεται η σύλληψη για μη νόμιμη παραμονή και εργασία. Και τούτο διότι η προστασία της δημόσιας υγείας τόσο των εμβολιαζόμενων, όσο και της κοινωνίας υποδοχής αποτελεί υπέρτατο αγαθό, το οποίο δεν συνδέεται με το καθεστώς παραμονής.

Υπουργείο Υγείας

Διαβάστε επίσης...