03/02/2021
ΕΠΙΚΑIΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (ΥΠΟΨΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ)

ΘΕΜΑ: Ποιος ο προγραμματισμός για την υλοποίηση της δημογραφικής πολιτικής;
Η ραγδαία συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας. λόγω της μείωσης των γεννήσεων και της φυγής πολλών νέων στο εξωτερικό προς ανεύρεση εργασίας. καθώς και η συνακόλουθη αύξηση του µέσου ηλικιακού όρου. δικαίως αποδίδουν στο δημογραφικό την πρώτη Θέση μεταξύ των εθνικών προβληµάτων. Τα καταθλιπτικά στατιστικά στοιχεία που δείχνουν τη διαρκή διεύρυνση του αριθμού των θανάτων σε σχέση µε αυτή των γεννήσεων -το 2019 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι θάνατοι ήταν κατά 33.006 περισσότεροι από τις γεννήσεις- και οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις προσεχείς δεκαετίες. δεν επιτρέπουν καμία αμφισβήτηση της σοβαρότητας του προβλήματος. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Βουλή των Ελλήνων συγκρότησε Διακοµµατική Επιτροπή για το Δημογραφικό. η οποία εργάστηκε εντατικά από τον Μάιο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2018. Αποτέλεσμα της ενδελεχούς αυτής εργασίας. στην οποία είχα την ευκαιρία να συμβάλω ενεργά σε κάθε της βήμα ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής. υπήρξε το πολυσέλιδο πόρισμα που εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από τα κόμµατα του κοινοβουλίου -ττλην Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ. Στο πόρισµα, πέραν της αναλυτικής παρουσίασης του δηµογραφικού ζητήματος σε όλες του τις εκφάνσεις. συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις που στοχεύουν στην αναστροφή των καθοδικών δεικτών του δημογραφικού. με ιδιαίτερη έµφαση στην ενίσχυση της οικογένειας και των γεννήσεων.

Για την επιτυχία του δύσκολου. αλλά απαραίτητου για την επιβίωση του έθνους, στόχου, στο πόρισμα τονιζόταν ότι «βρισκόµαστε σε µια κρίσιμη στιγμή. που απαιτεί συντονισμό και συνεργασία για την αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων. και. προφανώς, μια συνεκτική. µη ευκαιριακή, δηµογραφική πολιτική µε συγκεκριµένους στόχους και µέτρα». Ως εκ τούτου επιβάλλονταν η δηµιουργία επιτελικής δομής «σε κεντρικό επίπεδο (Υφυπουργείοί Γενική Γραμματεία! Ειδική Γραµµατεία) για την υλοποίηση της όποιας πολιτικής. για τον συντονισμό των δράσεωνίμέτρων και -εν μέρει- και για την αποτίµηση των αποτελεσµάτων» (σελ. 133), Κατά τον πρόσφατο ανασχηματισµό της κυβέρνησης έγινε το πρώτο βήµα προς αυτήν την κατεύθυνση με την ίδρυση θέσεως υφυπουργού με αρµοδιότητα το δημογραφικό και την οικογένεια. Αναμφίβολα. η επιτυχία της αποστολής του συγκεκριµένου ύφυπουργείου είναι κολοσσιαίας σηµασίας καθώς α’πτεται ενός ζητήματος που σχετίζεται με το ίδιο το µέλλον της χώρας. Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια υφυπουργός: 1, Υφίσταται επεξεργασμένο σχέδιο για την προώθηση συγκεκριµένων μέτρων που στοχεύουν στην αντιστροφή της καθοδικής πορείας των δηµογραφικών δεικτών και στην αύξηση των γεννήσεων: 2. Προτίθεσθε να αξιοποιήσετε τις προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δηµογραφικό. συντονίζοντας, ως εκ τούτου και την προώθηση μέτρων για την αντιµετώπιση του δηµογραφικού σε συνεργασία με άλλα υπουργεία;

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2021
Ο ερωτών Βουλευτής:
Μάξιμος Χαρακόπουλος