Τελευταία νέα
Ά. Σκέρτσος: Τα περιοριστικά μέτρα αποδίδουν «Ειπώθηκαν ψέµατα που ντράπηκαν και τα ίδια, µια και δεν ντρέπονταν τα στόµατα που τα ’λεγαν” Κραυγή απόγνωσης των γιατρών του Θριασίου στον Τσίπρα: Έχουμε εξαντληθεί – Υπάρχουν ασθενείς περιμένουν έως και 2 μήνες για χειρουργείο κι έχουν επιπλοκές από τις καθυστερήσεις (vid) Η Νικολάου αποκαλεί τον Κουφοντίνα εχθρό του πολιτεύματος Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Ερντογάν: Περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Σκέρτσος: «Αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού» Σε Αίγυπτο και Κύπρο τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας Έλληνες φαντάροι μαθαίνουν τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ για να κάνουν «καλή εντύπωση»! Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή: Να μην υπάρξει συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην άσκηση «Defender Europe 2021» Παραίτηση-“χαστούκι” στην Κεραμέως του προέδρου του ΙΤΥΕ-Διόφαντος: “20 μήνες εκκρεμεί στο γραφείο σας το θέμα του εσωτερικού κανονισμού” Κορωνοϊός – Σκέρτσος: Τα περιοριστικά μέτρα αποδίδουν Κοντοζαμάνης: Υπερβολική η παραίτηση του διευθυντή Παθολογικής του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα» Επίθεση της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις για την υπόθεση Κουφοντίνα με αύρες και χημικά

Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Γ.Λαμπρούλη

22/02/2021

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΠΙΚΑIΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέµα: Για τα προβλήματα στην Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας του Ν. Λάρισας

Η διαχρονική συνειδητή απαξίωση και εγκατάλειψη από όλες τις Κυβερνήσεις στην Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας και στο Νομό Λάρισας έχουν ως αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. αλλά και την όξυνση άλλων προβληµάτων που απαπούν άµεσα και εττιτακτικά λύσεις. Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή. μέσα σε συνθήκες πανδηµίας που η Π.Φ.Υ καλείται να ανταπεξέλθει στον εµβολιασµό του πληθυσμού. Ενδεικτικά: . Σε όλα τα Κέντρα Υγείας εκτός της Ελασσόνας δε λειτουργούν τα εργαστήρια (αιµατολογικό΄ βιοχημικό, µικροβιολογικό). Είχαν κλείσει με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και παραμένουν κλειστά και µε τη σημερινή, ενώ η διεκπεραίωση των εξετάσεων δρομολογείται να γίνεται με αποστολή των βιολογικών υλικών μέσω εταιριών τσχυµεταφοράς σε άλλες υγειονομικές δοµές. Το γεγονός αυτό καθ’ εαυτό αποτελεί υποβάθμιση της σύγχρονης Π.Φ.Υ. . Το Κέντρο Υγείας της Ελασσόνας και του Τυρνάβου διαθέτουν νεοπροσληφθέντες οδοντιάτρους σε οδοντιατρεία που δε λεπουργούν. .

Στα Κέντρο Υγείας της Ελασσόνας και των Γόννων δεν υπάρχουν ιατροί ακτινοδιαγνώστες και τεχνολόγσι για την λειτουργία των αντίστοιχων ακτινολογικών εργαστηρίων΄ ενώ στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων το ακτινολογικό µηχάνημα είναι εκτός λειτουργίας και παρ’ ότι διαθέτει τεχνολόγο δεν έχει ιατρό ακτινοδιαγνώστη. . Τα κτιριακά προβλήµατα κυρίως στα Κέντρο Υγείας της Ελασσόνας, των Φαρσάλων και του Τυρνάβου χρήζουν άµεσης αντιµετώτπσης. * Πολλά Περιφερειακά Ιατρεία του νομού είναι εγκαταλελειµμένα. . Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα µε την καθαριότητα στα Κέντρο Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία. . Παρά τις σχετικές βελτιώσεις στην κάλυψη των Κέντρων Υγείας από το ΕΚΑΒ, υφίστανται ακόµα σημαντικές ελλείψεις. Με βάση τα ανωτέρω τα ΚΥ. Φαρσάλων, Ελασσόνας. Αγιάς, Τυρνάβου και Γόννων δεν µπορούν να αντα- πεξέλθουν στο «φιλόδοξο» εµβολιαστικό πρόγραµµα του Υπουργείου Υγείας και της 5ης Υ.ΠΕ, χωρίς προσ- λήψεις ιατρών και προσωτπκού, νοσηλευτριών/ών και επισκεπτριών υγείας. Οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών των Κ.Υ πλησιάζουν τις 80. Δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν περισσότερες από δύο εµβολιαστικές γραµμές στο Κ.Υ και σε κάποια εξ αυτών µόνον μία. Σε ορισμένα Κ.Υ σκόµα και µε 2 εμβολιαστικές γραμμές οι ιατροί θα πραγματοποιούν 9-1 Ο εφηµερίες µηνιαίως και το λοπτό προσωτπκό θα εργάζεται 6 ημέρες την εβδοµάδα. ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ Υπουργός, τι µέτρα Θα λάβει για: . Την άµεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των Κέντρων Υγείας του νοµού και την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου της Λάρισας µέσω προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. . Τη μονιµοποίηση χωρίς όρους και προύποθέσεις όλων των επικουρικών και των συµβασιούχων και το διορισµό, με κατεπείγουσες διαδικασίες και έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων, όλων των υποψήφιων ιατρών για τις µόνιµες Θέσεις που έχουν προκηρύχθεί. Το διορισμό όλων των υποψήφιων γενικών ιατρών για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2019. . Τη δηµιουργία εµβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της Π.Φ.Υ. σε κατάλληλους χώρους και στελέχωση τους με κατεπείγουσες προσλήψεις µόνιµου προσωπικού. Την άµεση απεµπλοκή των νοσοκοµείων από τον εµβολιασµό του γενικού πληθυσµού. . Την εττίτσξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών ιατρών στο σχέδιο για την αντιµετώπιση της πανδημίας και του εµβολιαστικού προγράµµατος, με τις αποδοχές του δηµοσίου. . Τη γενναία αύξηση της κρατικής χρηµατοδότησης για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο Βουλευτής ΚΚΕ Ν.Λαρισας

Λαµπρούλης Γιώργος

Διαβάστε επίσης...