Τελευταία νέα
Υβρεις αντί απαντήσεις από την κυβέρνηση! Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 37 Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2024: αφιέρωμα στον Λένιν Πενήντα χρόνια μετά τις 24.7.1974: Ποιος φοβάται τη μεταπολίτευση; του Κώστα Παπαδάκη  Σχεδόν 70.000 εργαζόμενοι στην πρώτη εφαρμογή της 6ημερης εργασίας! Θέμα αλλαγής Κασσελάκη στο Συνέδριο βάζει ο Μουζάλας Έγκυρες πηγές: «Ξαφνικός έρωτας» Ανδρουλάκη – Κασσελάκη! Στουρνάρας: Σε 40 χρόνια η… ευημερία Δούκας: «Αν θέλουμε την προσέγγιση του «ενός ανδρός αρχή» δεν χρειάζονται εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, ας ψηφίσουμε κατευθείαν Μητσοτάκη» Σάκης Αρναούτογλου από Βρυξέλλες: Προώθηση πολιτικών για μια προοδευτική, πράσινη, δίκαιη και αλληλέγγυα Ευρώπη Μαρινάκης: Φαίνεται μια διαφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών από καλοκαίρι σε καλοκαίρι Οι ξεχωριστοί καλεσμένοι της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, στη Λάρισα, πραγματοποίησε ο Γιάνης Βαρουφάκης

 Απρίλιος 13, 2022

Στη Λάρισα την Τετάρτη ο Γιάνης Βαρουφάκης - larissanet.gr

Γ. Βαρουφάκης από το Πανεπιστήμιο της Λάρισας: Το 56% της αύξησης δεν οφείλεται στην αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, στη Λάρισα, πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη και κλιμάκιο μελών και στελεχών του ΜέΡΑ25 Θεσσαλίας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνάντησε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήση Μαμούρη με τον οποίο συζήτησε για τα ζητήματα που απασχολούν την Ανώτατη εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, συζήτησαν για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, για την τοξικότητα μιας δήθεν αξιολόγησης που κόβει ακόμα περισσότερο τους ήδη ισχνούς προυπολογισμούς των Πανεπιστημίων, καθώς υπάρχει υποχρηματοδότηση της Ανώτατης -όπως και της εν γένει εκπαίδευσης- εδώ και πολλά χρόνια.

Ακόμα, συζητήθηκε η προσπάθεια να ξαναεφαρμόσουν τα Συμβούλια Διοίκησης της κ. Διαμαντοπούλου, που απέτυχαν παταγωδώς και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας είχε τότε βρεθεί κιόλας με 3 κανονισμούς λειτουργίας!

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέφερε πως θέλουν ακόμα να καταργήσουν μέχρι και το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής στη Λάρισα, λέγοντας πως δεν μπορεί κάθε φορά να κρέμεται πάνω από το κεφάλι των πανεπιστημιακών διοικήσεων ή ακόμα και των φοιτητών (όπως συμβαίνει στη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες) το “θα συγχωνευτείτε, θα συνενωθείτε”. “Δεν μας αφήνουν να αναπτυχθούμε” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρύτανης τονίζοντας πως γίνονται πράγματα μέσα σε μια νύχτα “φύγε εσύ, έλα εσύ”.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε δηλώσεις στα τοπικά μέσα: «Είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον Πρύτανη εδώ στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Λάρισα. Πάντα χαίρομαι να βρίσκομαι σε πανεπιστημιακό χώρο, γιατί είναι ζωτικός χώρος για μένα, είναι σαν να επιστρέφω στο σπίτι μου. Το βασικό αίτημα των πανεπιστημίων είναι, η κα Κεραμέως, το υπ. Παιδείας να τους αφήσει ήσυχους, να τους αφήσει να δουλέψουν. Να τους δώσει την αυτονομία τους, να μπορέσουν με το δικό τους σχεδιασμό να δημιουργήσουν τα τμήματα με μια προοπτική 5ετιας, 10ετιας προγραμματισμών, χωρίς καθημερινά να τους ενοχλεί το υπουργείο συγχωνεύστε το άλλο. Είναι δυνατόν να μην μπορεί να επιλέξει το πανεπιστήμιο ποιους φοιτητές θα πάρει; Ζητάει 3.500 φοιτητές ο Πρύτανης, του φέρνουν 5.000-5.500, λέει εύλογα «καλά, αφήστε με να πάρω τους 3.500 που θέλω και παίρνετε κι άλλους». Όχι, θα πάρεις αυτούς που θα σου πούμε εμείς, θα πάρεις στα τάδε τμήματα. Πάνε να κλείσουν τμήματα τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για το θεσσαλικό κάμπο, για παράδειγμα το Τμήμα της Ζωικής Παραγωγής. Είναι δυνατόν να κλείσουμε αυτό για να χτίσουμε το business school; Μιλώ τώρα περισσότερο ως πανεπιστημιακός παρά ως πολιτικός αρχηγός. Αφήστε τα πανεπιστήμια ήσυχα. Όσο λιγότερο ασχολούνται οι υπουργοί με τα πανεπιστήμια τόσες μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν τα πανεπιστήμια να κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Πέραν τούτου, στην Ελλάδα έχουμε ένα ιδιότυπο καθεστώς δημόσιας Παιδείας, αυτοί που αποφασίζουν για τη δημόσια Παιδεία είτε είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο είτε είναι το δημόσιο σχολείο ποτέ δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο δημόσιο σχολείο, στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Γιατί να πονέσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο όταν τα δικά τους τα αγόρια, τα κορίτσια δεν θα έρθουν εδώ; Αυτό το θέτω ως ένα συνολικοτερο ερώτημα για την κοινωνία. Έχουμε και διχοτόμηση, τα παιδιά της άρχουσας τάξης φεύγουν από το ελληνικό σχολικό σύστημα, δεν λέω μόνο από το δημόσιο -ακόμη και από το ιδιωτικό- στα 14-15. Δηλαδή, είναι σαν να έχουν μεταναστεύσει σε άλλη χώρα. Οι υπουργοί Παιδείας, όλων των κομμάτων, δεν ασχολούνται οι ίδιοι, δεν πονάνε, δεν θα υποφέρει το δικό τους παιδί, το δικό τους εγγόνι, αν το δημόσιο σχολείο ή πανεπιστήμιο καταρρεύσει. Αυτό είναι ένα δομικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ σοβαρά. Για εμάς στο ΜέΡΑ25 η διεθνοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων είναι σημαντικη, έτσι ώστε να έρχονται και παιδιά άρχουσας τάξης από το εξωτερικό, να μην πηγαίνουν μόνο τα δικά μας στα βρετανικά πανεπιστήμια, στα γαλλικά πανεπιστήμια. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται εδώ να υπάρχουν εστίες, να μπορούν να μένουν, τόσο τα δικά μας παιδιά όσο και τα ξένα που θα έρθουν. Με άλλα λόγια χρειάζεται μια επένδυση. Δυστυχώς η Μητσοτάκης Α.Ε το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρεται είναι η επένδυση στο δημόσιο σχολείο, στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να τους δημιουργήσουμε προβλήματα τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, γιατί αυτή η διαδικασία της λεηλασίας και του ξεπουλήματος των πάντων, που θα χειροτερεύσει με τις αξιολογήσεις που δεν έχουν καμία σχέση -αναξιολόγηση είναι- αυτά είναι πράγματα τα οποία πρέπει να τα σταματήσουμε».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την ακρίβεια, την ενέργεια και τις εξορύξεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: «Ο κ. Πρωθυπουργός θυμήθηκε ξαφνικά τους υδρογονάνθρακες. Έστω ότι συμφωνούμε -δε συμφωνούμε-, θα πάρει 15 χρόνια μέχρι να βγει το πρώτο βαρέλι πετρελαίου, η πρώτη ποσότητα φυσικού αερίου, μέχρι τότε θα είναι άχρηστα, γιατί μέχρι τότε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είναι παντού, θα είναι πολύ φθηνές, θα είναι το μέλλον. Με άλλα λόγια ο κ. Μητσοτάκης, και νομίζω εν γνώση του, παραπληροφορεί τον κόσμο, προσπαθεί να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες στη διάρκεια αυτής της ενεργειακής κρίσης. Αλλά να κοιτάξουμε την ενεργειακή κρίση εκεί που πονάει τον μέσο Έλληνα, τη μέση Ελληνίδα αυτή τη στιγμή; Είναι ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Με ρωτήσατε τι εισπράττω από τον κόσμο. Εισπράττω απόγνωση όταν έρχεται το φακελάκι από την εταιρεία που είναι η ΔΕΗ ή είναι κάποια άλλη εταιρεία.. Εμείς καταγγέλλουμε και καταγγέλλω κι εδώ στη Λάρισα. Το 56% της αύξησης δεν οφείλεται στην αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, οφείλεται στον κ. Μυτιληναίο, στον κ. Λάτση, στον κ. Περιστέρη, στη CVC που αγόρασε τη ΔΕΗ, στον κ. Βαρδινογιάννη. Αυτοί οι άνθρωποι κάθε φορά που ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου τσεπώνουν ένα πολύ σημαντικό ποσό από την αύξηση του λογαριασμού της ΔΕΗ των ανθρώπων μας. Για σκεφτείτε το, έρχεται μία ξένη εταιρεία από το Λονδίνο, η CVC, αγοράζει τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ, τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ παράγουν κιλοβατώρες αυτή τη στιγμή με μηδενικό κόστος, δηλαδή βρέχει, τρέχει το νεράκι, γυρνάει η τουρμπίνα, έρχεται η κιλοβατώρα, οριακό κόστος μηδέν. Αυτή η επιπλέον μονάδα κόστισε μηδέν. Πόσο τη χρεώνουν; Σαν να είχε παραχθεί από το πιο ακριβό πετρέλαιο από το Τέξας. Και ποιος παίρνει τη διαφορά; Η CVC. Και που την πάει; Στα Cayman Islands. Και λέει ο κ. Μητσοτάκης θα τα φορολογήσει. Πότε; Όταν θα έχει ήδη φύγει και θα έχει πάει στα Cayman Islands;»

Διαβάστε επίσης...