Τελευταία νέα
Τσίπρας: Ομιλία την Τετάρτη στο Περιστέρι ΝΔ: Ο Τσίπρας παραπλάνησε το Κοινοβούλιο με ονόματα τα οποία δεν περιέχονταν στην επιστολή Ράμμου Ο Χρήστος Ράμμος στο απόσπασμα ΝΔ: Ο Τσίπρας έδωσε ονόματα στον Ράμμο και όχι ο Ράμμος στον Τσίπρα Ενάντια στον πολυπολικό ιμπεριαλισμό, προς μια σοσιαλιστική πολυπολικότητα Σε δύσκολη θέση ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την πρόταση μομφή Βενιζέλος: Απαντά με αιχμηρή ανάρτηση στα «καρφιά» Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις Τριήμερη Ολομέλεια Βουλής: Πολιτικός – ηθικός πολιτισμός μηδέν ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη για την αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου: Συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση Βούτσης: Ντροπή του Μητσοτάκη, κάποιοι συγκρούστηκαν με τη Χρυσή Αυγή Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Πρωθυπουργός δεν έχει το πολιτικό ανάστημα να αναμετρηθεί με τις βαρύτατες ευθύνες του για την θεσμική εκτροπή “Ο κ. Μητσοτάκης θα το πιει το ποτήρι μέχρι τέλους”! Καταρρίπτονται τα ψέμματα του Πρωθυπουργού ότι δεν γνώριζε ποιοι παρακολουθούνταν: Στη δημοσιότητα η επιστολή Τσίπρα στην ΑΔΑΕ με τα ονόματα των 6

 Επισκεψη Νίκου Δένδια στη Νότιο Αφρική

Ιανουάριος 24, 2023

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη πρωτεύουσα της Νότιου Αφρικής, Γιοχάνεσμπουργκ

Κατ’ αρχάς, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ σήμερα με τη Νοτιοαφρικανή ομόλογό μου. Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Νότιο Αφρική μετά από 25 χρόνια. Ως γνωστόν, η Νότιος Αφρική είναι μία πολύ σημαντική χώρα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην ήπειρο, αλλά και μία χώρα με μεγάλη επιρροή στην ευρύτερη περιοχή.

Ήταν, λοιπόν, μία ευκαιρία αφενός μεν να ευχαριστήσω τη Νότιο Αφρική για τη στήριξη που μας παρέχει για την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά, επίσης, να ζητήσω τη βοήθειά της για μία σειρά από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής από τις οποίες, επίσης, διεκδικούμε ψήφο.

Από εκεί και πέρα, κάναμε μία ανάλυση και της παγκόσμιας κατάστασης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Θυμίζω ότι χθες ήταν εδώ ο Sergei Lavrov, έρχεται και ο Josep Borrell.

Αλλά, επίσης, για τους τομείς στους οποίους μπορεί η Νότιος Αφρική να συνεργαστεί με την Ελλάδα, όσον αφορά την ενέργεια, τη ναυτιλία, τα αγροτικά προϊόντα, τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Αλλά, επίσης, είχα μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και ένιωσα πολύ μεγάλη χαρά. Να έρθω στο σχολείο SAHETI, το ελληνικό σχολείο της Νοτίου Αφρικής με 1.500 μαθητές. Να γνωρίσω τους καθηγητές, να έρθω σε επαφή με τους μαθητές και να γνωρίσω τους επικεφαλής της μεγάλης ελληνικής κοινότητας της Νοτίου Αφρικής. Μιας ελληνικής κοινότητας που προσεγγίζει τις 50.000 που ακμάζει και που αποδεικνύει κάτι που μας είναι γνωστό: ότι ο Ελληνισμός εκτείνεται πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια της μητέρας Ελλάδας και ο ευρύτερος Ελληνισμός μας κάνει πάντα περήφανους.

Διαβάστε επίσης...