Μάιος 02,2022
Την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις χερσαίες εγκαταστάσεις της «Energean Oil» καθώς και την κατεπείγουσα ανάγκη επαναπρόσληψης όλων των απολυμένων εργαζόμενων από τα «Πετρέλαια Καβάλας» με την άμεση επαναλειτουργία της παραγωγικής δραστηριότητας στον Πρίνο ενός ομίλου που επιδοτείται αφειδώς από την ΕΕ, απαιτεί η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.
Στις 9 Απρίλη εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις χερσαίες εγκαταστάσεις της «Energean Oil» στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, που της έχει παραχωρηθεί με σύμβαση από το ελληνικό κράτος η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πρίνο. Η «Energean Oil» έχει διακόψει αναίτια την παραγωγική δραστηριότητα για πάνω από 6 μήνες. Το ίδιο διάστημα η εταιρεία προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις 185 έμπειρων και εξειδικευμένων εργαζόμενων. Η έκρηξη και η φωτιά που εκδηλώθηκαν στις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων Καβάλας υπογραμμίζουν τους τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων, των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και του περιβάλλοντος, που έχουν ενταθεί από τις εγκληματικές αποφάσεις της «Energean Oil» και τις απολύσεις όλου του εξειδικευμένου προσωπικού της εταιρείας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, αφού καλύπτει τις αντεργατικές αποφάσεις της εταιρείας και δεν έχει πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους ασφαλούς λειτουργίας. Το σωματείο εργαζομένων είχε επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η απόλυση του εξειδικευμένου προσωπικού.
Επιπρόσθετα η εταιρεία οφείλει τεράστια ποσά στο Δημόσιο, στην Εφορία, στο ΙΚΑ, στη ΔΕΠΑ, στη ΔΕΗ. Η ελληνική κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα, έχει προχωρήσει σε ενίσχυση της εταιρείας με κρατικές εγγυήσεις για την παροχή δανείου 90,5 εκ. ευρώ από την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου και έχει αναλάβει να χορηγήσει δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκ. ευρώ, που εγκρίθηκαν στις 24/3/2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η «Energean Oil», την ίδια περίοδο απέκτησε για έρευνα και εκμετάλλευση το οικόπεδο 8 στη θαλάσσια περιοχή έξω από το Κάϊρο. Το 2021 τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν στα 495 εκ. δολάρια, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 202,9 εκ. δολάρια και οι επενδύσεις στα 359,3 εκ. δολάρια και παράλληλα για το 2022 προβλέπεται αύξηση της ημερήσιας παραγωγής.
Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατέθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:
– στο γεγονός ότι ο εν λόγω όμιλος που απολαμβάνει ευρωενωσιακών επιδοτήσεων από το υστέρημα του λαού έχει προχωρήσει σε σταμάτημα παραγωγής, μαζικές απολύσεις προσωπικού που έχουν οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα κι ελλείψεις τεχνικών και οργανωτικών μέτρων πρόληψης, φύλαξης εγκαταστάσεων, σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, τα οποία απαιτούν διερεύνηση σχετικά με τα πραγματικά αίτια της πυρκαγιάς;
– στο αίτημα για επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων εργαζόμενων, χωρίς βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας και στα μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα και να παύσουν οι μηνύσεις και κάθε είδους δίωξη εναντίον τους;
– στο ότι η αναγκαία και άμεση επαναλειτουργία της παραγωγικής δραστηριότητας στον Πρίνο, με βάση και τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρίας, μπορεί να καλύψει ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ επιδιώκει την εισαγωγή του πανάκριβου αμερικάνικου LNG και πετρελαίου από άλλες χώρες;»