Τελευταία νέα
ΣΥΡΙΖΑ: «Πολιτικό θράσος από την Νίκη Κεραμέως για την επιστολική ψήφο» ΣΥΡΙΖΑ: Μνημείο πολιτικής εργαλειοποίησης των Ελλήνων του εξωτερικού η επιστολή Κεραμέως Ο Αλέξης Τσίπρας στις εξέδρες της Λεωφόρου παρακολούθησε τον αγώνα Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ Πού θα σταματήσει ο κατήφορος; Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το πρόγραμμα των θεματικών συζητήσεων Βελτιωτικές αλλαγές στο ν/σ για τον νέο ποινικό κώδικα κατέθεσε ο Φλωρίδης Ο Κώστας Βαξεβάνης ανέβασε φωτογραφία και διέσυρε χωρίς προηγούμενο τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη (pic) Βορίδης για διαχείριση απορριμμάτων: «Έχουμε αρκετή δουλειά» Άδικος αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τον πολύ κατώτερο Παναθηναϊκό που προκρίθηκε κατά… λάθος Το πρόγραμμα των θεματικών συζητήσεων στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Ο Πάνος Ρήγας θα είναι ο πρόεδρος του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ Μετανιωμένος εμφανίζεται ο Κυρ. Πιερρακάκης

Ε. Αποστολάκης: Ανάγκη σχεδιασμού, προγραμματισμού και προτεραιοποίησης για τις αμυντικές δαπάνες

Δεκέμβρης 16, 2023

Ομιλία του Βουλευτή Επικρατείας – Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ για τον Προϋπολογισμό

Κυριότερα σημεία της ομιλίας:

Άμεση η ανάγκη προτεραιοποιησης. Στόχος πρέπει να είναι η προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων να γίνεται με βάση τις ανάγκες των Επιτελείων και την αποστολή τους. Τα εξοπλιστικά προγράμματα που εξετάζει το Υπουργείο θα πρέπει να διαθέτουν προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά και να λαμβάνουν υπόψη το μακροπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό αμυντικών δαπανών και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Στόχος επίσης πρέπει να είναι η αναβάθμιση και υποστήριξη των υπάρχοντών οπλικών συστημάτων σε όλα τα Όπλα.
Σε ένα πρόγραμμα εξοπλισμών 14 δις δεν θα έπρεπε να έχουμε συνδέσει τα εξοπλιστικά με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία; Ούτε ένα ευρώ δυστυχώς δεν έχει διατεθεί μέχρι στιγμής. Θα έχει πολλαπλή ωφέλεια για την χώρα (αμυντικά και οικονομικά )η αξιοποίηση της , με τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της ΕΑΒ και των ΕΑΣ με παράλληλη αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος επιστημονικού προσωπικού.
Νέο μισθολόγιο για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας αλλά και της σταδιοδρομικής προοπτικής καθώς και ποιοτικής αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των στελεχών και των οικογενειών τους.
«Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, ψηφίζουμε όμως τις αμυντικές δαπάνες γιατί είναι προτεραιότητά μας η αμυντική θωράκιση της χώρας και η επαρκής άμυνα παρά τα σοβαρά λάθη της κυβέρνησης. Επιλέξαμε να εκφράσουμε με αυτή τη συμβολική μας κίνηση, αυτή τη μόνιμη, διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη θέση μας.»

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ,
Η παρούσα συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι μια ειδική συνεδρίαση καθώς είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά τις εκλογές και μέσα από αυτόν οι πολίτες μπορούν να διακρίνουν τους στόχους της κυβέρνησης και το εάν οι προεκλογικές της δεσμεύσεις θα πραγματοποιηθούν.
Από τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό διαφαίνεται η ανυπαρξία βούλησης της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα σοβαρά ζητήματα που δυσχεραίνουν τη ζωή των πολιτών.
Ακρίβεια, ανεργία, υπερχρέωση των νοικοκυριών και άλλα προβλήματα ένα σωρό.
Θα εξειδικεύσω την ομιλία μου στα ζητήματα του Υπουργείου Άμυνας γιατί θεωρώ ότι έτσι θα ενημερωθούν καλύτερα οι πολίτες στους οποίους απευθυνόμαστε.
Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη γειτονία μας, δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε ενεργειακή και οικονομική αστάθεια. Η μαινόμενη εμπόλεμη σύρραξη στη Γάζα έχει αδιαμφισβήτητα διαταράξει το status quo της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και έχει προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Ο αριθμός των θυμάτων μέχρι σήμερα ξεπερνά τις 19.000.
Αυτά είναι δεδομένα που πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και στον Τομέα της Εθνικής Άμυνας της χώρας.
Ο πρωταρχικός ρόλος που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι η εξασφάλιση της αποτροπής. Μέσω αυτής μπορεί να διασφαλιστεί η διατήρηση του status quo στη περιοχή. Συνεπώς η σπουδαιότητα διατήρησης του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον , δίπλα σε ένα αναθεωρητικό γείτονα, είναι αναντίρρητη.
Άμεση λοιπόν η ανάγκη προτεραιοποιησης. Στόχος πρέπει να είναι η προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων να γίνεται με βάση τις ανάγκες των Επιτελείων και την αποστολή τους.
Τα εξοπλιστικά προγράμματα που εξετάζει το Υπουργείο θα πρέπει να διαθέτουν προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά και να αξιοποιούν τα συμπεράσματα από τους τελευταίους πολέμους σε Συρία, Ουκρανία Ναγκορνο Καραμπάχ, Ισραήλ… λαμβάνοντας υπόψη το μακροπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό αμυντικών δαπανών, οπωσδήποτε και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Στόχος επίσης πρέπει να είναι η αναβάθμιση και υποστήριξη των υπάρχοντών οπλικών συστημάτων σε όλα τα Όπλα.
Διάβασα την συνέντευξη του κ. Δένδια σε έγκριτη εφημερίδα και παρακολούθησα την ομιλία του στη Βουλή και χαίρομαι γιατί οι θέσεις που εκφράζει είναι στο ίδιο πνεύμα με αυτές που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε όλα αυτά τα χρόνια, ότι δηλαδή χρειάζεται προτεραιοποίηση, σχεδιασμός και προγραμματισμός, αξιοποίηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Τελικά πρέπει να γίνουν έξυπνες επιλογές.
Ρωτώ όμως: σε ένα πρόγραμμα εξοπλισμών 14 δις δεν θα έπρεπε να έχουμε συνδέσει τα εξοπλιστικά με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία;
Ούτε ένα ευρώ δυστυχώς δεν έχει διατεθεί μέχρι στιγμής.
Θα έχει πολλαπλή ωφέλεια για την χώρα (αμυντικά και οικονομικά )η αξιοποίηση της , με τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της ΕΑΒ και των ΕΑΣ με παράλληλη αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος επιστημονικού προσωπικού.
Κίνηση που θα οδηγήσει και στο πολυπόθητο brain gain.
Θα πρέπει να μας θορυβήσει η κατάργηση του εργοστασίου των ΕΑΣ στον Υμηττό και η απόφαση για μεταφορά στο Λαύριο χωρίς πρόβλεψη για άμεση λειτουργία της γραμμής παραγωγής πυρομαχικών καθώς και η προβληματική συμφωνία με την τσέχικη εταιρεία. Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί στήριξη της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας.

Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς στελέχη υποστηριζόμενα επαρκώς δε νοούνται.
Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το σοβαρότερο οπλικό σύστημα και είναι αυτό που θα λέγαμε ένας ουσιαστικός πολλαπλασιαστής της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όμως οι διαμαρτυρίες των στελεχών για τα ζητήματα αποδοχών, μέριμνας και εργασιακών συνθηκών ολοένα και αυξάνονται.
Οι αυξήσεις στον προϋπολογισμό για το προσωπικό δεν είναι πραγματικές. Το σύνολο του προσωπικού το 2023 ήταν 90.641, ενώ για το 2024 προβλέπεται ότι θα φτάσει τον αριθμό των 91.940. Η αύξηση των δαπανών λοιπόν φαίνεται ότι καλύπτει μόνο την αύξηση του προσωπικού.
Δεν υπάρχει πραγματική αύξηση στις δαπάνες για την στήριξη των στελεχών και των οικογενειών τους.

Έχουμε λοιπόν τις εξής προτάσεις:

Άμεση ενίσχυση την εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας για να ωφεληθεί η χώρα αμυντικά, οικονομικά αλλά και σε επίπεδο διατήρησης και αναβάθμισης της τεχνολογικής γνώσης που διαθέτουμε.
Άμεση στήριξη και αναβάθμιση όλων των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και μονάδων. Να δοθεί σαφής απάντηση στο τι θα κάνετε με τις Follow on Support συμβάσεις υποστήριξης για τα ρωσικής και ουκρανικής προέλευσης συστήματα αεράμυνας που αποτελούν έναν από τους κύριους πυλώνες αεράμυνας και ιδιαίτερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Δημιουργία νέου μισθολογίου για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε μισθούς και αποζημιώσεις. Οι αποζημιώσεις όμως και τα επιδόματα δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στην αλλαγή φορολογικής κλίμακας. Δεν γίνεται να τα δίνεις από τη μία μεριά και να τα παίρνεις από την άλλη.
Άμεση ποιοτική αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των στελεχών και των οικογενειών τους. Ζήτημα που πρέπει να λυθεί και το λύσετε άμεσα.
Η ηγεσία λοιπόν πρέπει να ενσκήψει στα χρονίζοντα προβλήματα που ταλανίζουν τα στελέχη και να τα επιλύσει. Παρατηρούμε ότι πολλά στελέχη ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού οδηγούνται σε παραιτήσεις, έχω φέρει και το θέμα στη Βουλή…λύσεις όμως δεν έχουν δοθεί και η διαρροή στελεχών συνεχίζεται. Υπάρχει προβληματισμός για την στελέχωση ακόμα και των νέων μονάδων που παραλαμβάνει το Πολεμικό Ναυτικό. Άμεση είναι η ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής και εργασίας και σταδιοδρομικής προοπτικής των στελεχών.

Όπως όλος ο κόσμος έτσι και τα στελέχη των Ε.Δ. έρχονται αντιμέτωπα με το στεγαστικό πρόβλημα. Αξιοποιείστε την πρόταση που έχουμε κάνει και παλιότερα για εκμετάλλευση των πρώην στρατοπέδων που δεν είναι πλέον επιχειρησιακά αξιοποιήσιμα με υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με τους Δήμους και τη μέθοδο ΣΔΙΤ για να ξεκινήσει η διαδικασία πολεοδομικού σχεδιασμού με σκοπό την ανέγερση κατοικιών για την κάλυψη των αναγκών του προσωπικού των Ε.Δ., ενδεχομένως των φοιτητών, των δημοσίων υπαλλήλων όπου αυτό είναι δυνατόν.

Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, ψηφίζουμε όμως τις αμυντικές δαπάνες γιατί είναι προτεραιότητά μας η αμυντική θωράκιση της χώρας και η επαρκής άμυνα παρά τα σοβαρά λάθη της κυβέρνησης. Επιλέξαμε να εκφράσουμε με αυτή τη συμβολική μας κίνηση, αυτή τη μόνιμη, διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη θέση μας. Με την επιλογή μας αυτή αφαιρούμε και από το οπλοστάσιο της προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας, το ψέμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν ψήφισε τις εξοπλιστικές δαπάνες. Σας θυμίζω ότι ψηφίστηκαν οι φρεγάτες, τα πρώτα Rafale, η αναβάθμιση των F-16, τα Papa -3 και ολοκληρώθηκαν τα υποβρύχια 214. Ισχύει η κριτική μας για τα κακώς κείμενα Μητσοτάκη στο θέμα των εξοπλισμών και των συμβάσεων. Καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τις προτάσεις μας και να στηρίξει έμπρακτα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, άνδρες και γυναίκες, καθώς αυτοί αποτελούν όπως είπαμε το σοβαρότερο οπλικό σύστημα της χώρας.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Διαβάστε επίσης...