Τελευταία νέα
Αθλιότητα δίχως τέλος – Φτου σας! Έδειξαν βίντεο από αγώνες τζούντο για να περιγράψουν μέρος της «λαβής» που έκανε – όπως είπαν – ο Αναγνωστόπουλος στη σύζυγο του Καρολάιν με αποτέλεσμα να τη δολοφονήσει! Γερμανία: Δέχθηκε μη αποχώρηση τουρκικών δυνάμεων από Λιβύη-«Έφτυσε» και Αίγυπτο Αποκάλυψη, αλληλεγγύη, συλλογική αντίσταση Το ΚΚΕ, οι συνεργασίες και τα μέτωπα Απόπειρα να χτυπηθεί ο αγωνιστικός συνδικαλισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ψήφισαν μαζί με ακροδεξιούς κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση Ο Ζάεφ ζήτησε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αλλαγή ονόματος σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών Συμμαχία Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα, Αβραμόπουλου, Γεωργιάδη, Λοβέρδου-Ζητούν να πάψει η προστασία των μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis Αλέξης Τσίπρας στο PES: Να ανοίξουμε τη συζήτηση για μία Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερες ανισότητες – Μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω στην λιτότητα Οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν ουσιαστικά κατά της… άμβλωσης! Αλ. Τσίπρας: Μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω στη λιτότητα Ζεστό χρήμα στα «κοράκια» της ιδιωτικής ασφάλισης – Τζόγος με την επικουρική σύνταξη των ασφαλισμένων Το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε το νομοσχέδιο για την Επικουρική Ασφάλιση
Kosmoslarissa.gr

Ε. Λιακούλη: “Τώρα στήριξη, στους σταφυλοπαραγωγούς Χάλκης”

Ερώτηση – παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στο πλαίσιο σειράς συναφών ερωτήσεων για τις συνεχιζόμενες καταστροφές που έχουν πλήξει τον αγροτικό κόσμο του ν. Λάρισας, κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, αυτή τη φορά για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών «Crimson» της Χάλκης του Δ. Κιλελέρ, μετά και την άρνηση του ΕΛΓΑ για αποζημίωσή τους εξαιτίας των βροχοπτώσεων της καλλιεργητικής περιόδου 2019-2020.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησής της:
«Σύμφωνα με καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τόσο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επιτραπέζιου σταφυλιού Λάρισας, όσο και από παραγωγούς σταφυλιών ποικιλίας Crimson του Νομού, παρόλο που οι ζημιές που υπέστησαν οι αμπελώνες τους λόγω των βροχοπτώσεων κατά τη 18/9/2020, 26/9/2020  και  8/10/2020  είναι μεγάλες («σχίσιμο»), ωστόσο, δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ.
Αλλά, και πιο συγκεκριμένα, οι έντονες βροχοπτώσεις ζημίωσαν σε μεγάλο βαθμό τα επιτραπέζια σταφύλια, αφού ο όγκος νερού χτύπησε τα φυτά σε ένα από τα κρισιμότερα στάδια , αυτό του χρωματισμού, κατ’ ουσία σταματώντας τον.
Ενδεικτικό μάλιστα της καταστροφής είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του «Ιανού» τα αμπέλια δεχτήκαν περίπου 90 και 165 χιλιοστά βροχής αντίστοιχα, δηλαδή 90 και 165 τόνους νερού ανά στρέμμα, με τελικό αποτέλεσμα πέραν της απώλειας μέρους της παραγωγής , το εναπομείναν  προϊόν να μην είναι εμπορεύσιμο, εξαιτίας της ποιοτικής υποβάθμισής του».
Δεδομένου ότι οι καλλιεργητές σταφυλιών της Χάλκης έγιναν αποδέκτες αρνητικής απάντησης από τον ΕΛΓΑ, αλλά οι ίδιοι επιμένουν στο δίκαιο αίτημά τους, ευελπιστώντας για κάποιας μορφής κρατική αρωγή, κατά το παράδειγμα άλλων νομών με τις ίδιες ακριβώς καλλιεργητικές ζημιές, ρωτώ τον αρμόδιο κ Υπουργό ποια θα είναι η στάση του απέναντι στους εν λόγω σταφυλοπαραγωγούς, καθώς και αν συντάσσεται με την απόφαση του ΕΛΓΑ περί μη αποζημίωσής τους;
Τον ρωτώ επίσης αν σκοπεύει να θεσπίσει καθεστώς για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στους σταφυλοπαραγωγούς Χάλκης του ν. Λάρισας, αν ναι-  πότε, καθώς και ποιο θα είναι το ύψος της ενίσχυσησς
Τέλος και για πολλοστή φορά τον ρωτώ αν θα επικαιροποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει ως ζημιογόνο αίτιο τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή, κι αν ναι, πότε».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...