Τελευταία νέα
Σχεδόν 70.000 εργαζόμενοι στην πρώτη εφαρμογή της 6ημερης εργασίας! Θέμα αλλαγής Κασσελάκη στο Συνέδριο βάζει ο Μουζάλας Έγκυρες πηγές: «Ξαφνικός έρωτας» Ανδρουλάκη – Κασσελάκη! Στουρνάρας: Σε 40 χρόνια η… ευημερία Δούκας: «Αν θέλουμε την προσέγγιση του «ενός ανδρός αρχή» δεν χρειάζονται εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, ας ψηφίσουμε κατευθείαν Μητσοτάκη» Σάκης Αρναούτογλου από Βρυξέλλες: Προώθηση πολιτικών για μια προοδευτική, πράσινη, δίκαιη και αλληλέγγυα Ευρώπη Μαρινάκης: Φαίνεται μια διαφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών από καλοκαίρι σε καλοκαίρι Οι ξεχωριστοί καλεσμένοι της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Σε νέες περιπέτειες ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόσκληση Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη για την κεντροαριστερά Το Ισραήλ προετοιμάστηκε στην Ελλά για να χτυπήσει την Υεμένη!!! Το πρόβλημα της ξηρασίας που πλήττει ανεπανόρθωτα την αγροτική παραγωγή φέρνει στη Βουλή η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή

Ημερίδα διοργανώνει το mέta στις 16 Απριλίου στην “Τεχνόπολη”

 Απρίλιος 16, 2022

20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩ: Αποτίμηση στη σκιά ενός Ευρωπαϊκού πολέμου

Η εισαγωγή του ευρώ (η κυκλοφορία του οποίου στη χώρα μας συμπλήρωσε ακριβώς είκοσι χρόνια) παρουσιάστηκε ως υπόσχεση σύγκλισης και ευημερίας – και ως επέκταση της ακόμα πιο μεγάλης υπόσχεσης για Ειρήνη στη Γηραιά Ήπειρο. Όμως, όπως γνωρίζουμε καλά, το ευρώ διαίρεσε αντί να ενώσει και μάλιστα ενεργοποίησε φυγόκεντρες δυνάμεις που μάλλον απέτρεψαν την ενοποίηση που θα απαιτούσε και μια κοινή αμυντική/εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Σήμερα, με τη μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες πολεμική αναμέτρηση επί ευρωπαϊκού εδάφους σε εξέλιξη, η κριτική αποτίμηση της εικοσαετούς ιστορίας του ευρώ καθίσταται περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Στην ημερίδα που διοργανώνει το mέta (το Κέντρο Μετά Καπιταλιστικού Πολιτισμού) στις 16 Απριλίου στην “Τεχνόπολη” του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι εξετάζεται η πορεία προς την καθιέρωση του ευρώ, η λειτουργία του κατά τα πρώτα 20 χρόνια, οι ιδεολογικές, πολιτιστικές και γεωπολιτικές διαστάσεις του κοινού νομίσματος, ενώ ιχνηλατούνται και εναλλακτικές στην εποχή του ψηφιακού χρήματος.

Ομιλητές:

 Ο Mark Blyth είναι καθηγητής Διεθνών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Brown και συγγραφέας των βιβλίων «Λιτότητα: Ιστορία μιας Επικίνδυνης Ιδέας» (Οξφόρδη 2013) και «Το Μέλλον του Ευρώ» (Οξφόρδη 2015).

 Ο Νίκος Θεοχαράκης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει μεταξύ άλλων το «Σύγχρονη Πολιτική Οικονομία: Κατανοώντας τον κόσμο μετά το 2008» μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Τζόζεφ Χαλέβι.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γραμματέας του ΜέΡΑ 25, συνιδρυτής του κινήματος DiEM25 και βουλευτής Θεσσαλονίκης. 

 Είσοδος δωρεάν. 16-04-2022, 14:00 η ώρα

Διαβάστε επίσης...