Τελευταία νέα
Αποκάλυψη, αλληλεγγύη, συλλογική αντίσταση Το ΚΚΕ, οι συνεργασίες και τα μέτωπα Απόπειρα να χτυπηθεί ο αγωνιστικός συνδικαλισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ψήφισαν μαζί με ακροδεξιούς κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση Ο Ζάεφ ζήτησε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αλλαγή ονόματος σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών Συμμαχία Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα, Αβραμόπουλου, Γεωργιάδη, Λοβέρδου-Ζητούν να πάψει η προστασία των μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis Αλέξης Τσίπρας στο PES: Να ανοίξουμε τη συζήτηση για μία Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερες ανισότητες – Μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω στην λιτότητα Οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν ουσιαστικά κατά της… άμβλωσης! Αλ. Τσίπρας: Μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω στη λιτότητα Ζεστό χρήμα στα «κοράκια» της ιδιωτικής ασφάλισης – Τζόγος με την επικουρική σύνταξη των ασφαλισμένων Το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε το νομοσχέδιο για την Επικουρική Ασφάλιση Ν. Ηλιόπουλος: Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ αμφισβητούν το κατοχυρωμένο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση Πλοία: Όταν η οικονομική θέση «εξαιρείται» και από τα ελάχιστα μέτρα!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ τιμησε τη θυσία των Ληξουριωτών αγωνιστών

Ιούνιος 09,2021

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ τιμησε τη θυσία των Ληξουριωτών αγωνιστών που εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην κεντρική πλατεία του Ληξουρίου.

Τα μέλη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Κεφαλονιάς κ. Χριστοχρονης Ατσάρος και κ. Χαράλαμπος Βάλσαμος παρευρέθησαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο σημείο εκτέλεσης όπου και κατάθεσαν στεφάνι εκ μέρους του κόμματος.

Oι 5 Aγωνιστές της Eθνικής Aντίστασης που κρέμασαν οι Γερμανοί στο Ληξούρι, το 1944 ήταν:

  1. Διονύσης Ρατσιάτος καθηγητής φιλόλογος. «Ο γιος του παπα-Ρατσιάτου όπως τον αποκαλούσαν και διακρίνετο για το εξαιρετικό ύφος του. Ήταν δε 43 χρόνων.
  2. Αντώνιος Ληξουριωτάτος, ετών 35.
  3. Σπύρος Αναλυτής, τελειόφοιτος του Γυμνασίου 22 ετών, Επονίτης (ονομαζόμενος Κανάρης).
  4. Γαβρίλης Ραλλάτος, γεωργός 60 ετών.
  5. Βασίλειος Ραλλάτος, γιος του Γαβρίλη, ετών 25

Τους κράτησαν πάνω από 20 μέρες στις φυλακές του Αργοστολίου, όπου και τους βασάνισαν απάνθρωπα. Τις 5 Ιουνίου του 1944 τους μετέφεραν από το Αργοστόλι στο Ληξούρι με καΐκι και με ισχυρή συνοδεία. Στην αποβίβαση τους υποδέχτηκε ομάδα καταδοτών με επικεφαλής τον προδότη Φλωριά Κουρούκλη.

Οι Γερμανοί μετέφεραν τους φυλακισμένους στα υπόγεια του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου. Τις 5 το απόγευμα μια ισχυρή συνοδεία από Γερμανούς ξεκίνησε από το Σχολείο και κατευθύνθηκε στην τότε πλατεία Πετρίτση, πίσω απ’ το «Μαρκάτο», σήμερα Πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ωστόσο με διαταγή των Γερμανών είχαν συγκεντρωθεί, άνδρες γυναίκες, νέοι γέροι και παιδιά στο χώρο του απαγχονισμού για να παρακολουθήσουν καταναγκαστικά.

Οι Γερμανοί στήνουν τις 5 αγχόνες σε δύο πλατάνια της Πλατείας Πετρίτση – 4 στον ένα πλάτανο για τους τέσσαρους νέους και μια αγχόνη στον άλλο για τον γέρο Γαβρίλη.

Περήφανοι με ψηλά το Κεφάλι βάδισαν προς τις αγχόνες οι πέντε αυτές μορφές.