Τελευταία νέα
Pemptousia.gr

Η περίπτωση του αποστόλου Θωμά είναι η πιο δραματική στην ιστορία του κόσμου!

Η Ψηλάφηση του αποστόλου Θωμά.
(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
[…]
Βιαζόμαστε να έλθουμε στο τρίτο σημείο, όπου ο ευαγγελιστής Ιωάννης ομιλεί για τον απόστολο Θωμά· είναι οι δύο εμφανίσεις του αναστάντος Κυρίου, η μία το βράδυ της πρώτης ημέρας και η άλλη «μεθ’ ημέρας οκτώ».
Τότε ο Θωμάς όχι από απιστία, αλλ’ από πολλή αγάπη προς το θείο Διδάσκαλο, έγινε ο πρώτος κήρυκας της Ανάστασης.
Η Εκκλησία ψάλλει ότι η νομιζόμενη απιστία του Θωμά «πίστιν βεβαίαν εγέννησε».
Η αξίωση του μαθητή να δει και να ψηλαφήσει τον αναστάντα Διδάσκαλο είναι η πρώτη βεβαίωση και απόδειξη της Ανάστασης.
Ο απόστολος Θωμάς πρώτος μετά την Ανάσταση κήρυξε τη θεότητα του Ιησού Χριστού, που αν και πέθανε ως άνθρωπος αναστήθηκε ως Θεός.
Ο Θωμάς, όταν είδε κι αυτός όπως οι άλλοι Απόστολοι και άκουσε τον Ιησού Χριστό, ούτε που τόλμησε να αγγίσει και να ψηλαφήσει την άχραντη πλευρά, αλλ’ αμέσως φώναξε και ομολόγησε «Ο Κύριος μου και ο Θεός μου»!
Η περίπτωση του αποστόλου Θωμά είναι η πιο δραματική όχι μόνο στην ευαγγελική ιστορία, αλλά και στην ιστορία του κόσμου· πολλοί τίμιοι και ειλικρινείς άνθρωποι, «μακάριοι οι μη ιδόντες», όπως είπε ο αναστάς Κύριος, έπειτ’ από δραματική πάλη μέσα τους, είδαν το φως της αλήθειας και ομολόγησαν, όπως ο απόστολος Θωμάς: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου»! Αμήν.
 
Από το βιβλίο του μακαριστού Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Διονυσίου Λ. Ψαριανού, «Εικόνες έμψυχοι», των εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...