Τελευταία νέα
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ Πάνος Σκουρλέτης: Απογοήτευση και αγωνία για όσα δεν ειπώθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ Φινλανδία-Σουηδία και ΝΑΤΟ Όνειδος: Μητσοτάκης στο Αμερικάνικο Κογκρέσο εξομοίωσε Μεσολογγίτες με Αζοφιστές Μαριούπολης Ικέτης της Τουρκίας ο Κ.Μητσοτάκης στο αμερικανικό Κογκρέσο να σταματήσει υπερπτήσεις Η 9η Μαΐου πέρασε… Έγινε κι ένα τηλεφώνημα… Παράδοση επ’ αόριστον Την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες υπεκμισθωμένων επαγγελματικών ακινήτων, ζητά ο Βασίλης Σπανάκης Γ. Κύρτσος: Ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι πρωταγωνιστεί στο σήριαλ Δυναστεία» Δημήτρης Κουτσούμπας για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας Ενώ Μητσοτάκης συμπλέει με «εμπρηστή» Μπάιντεν-Ερντογάν βάζει veto-Μπερλουσκόνι επικρίνει-Azovstal παραδίδεται Το ράλι στα σιτηρά «καίει» το ψωμί-στις μυλόπετρες της ακρίβειας καταναλωτές
Elculture.gr

Η σύγχρονη ανακαίνιση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Όσλο

Μέσα στους βοτανικούς κήπους στην καρδιά της νορβηγικής πρωτεύουσας, στο Όσλο συναντά κανείς το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Naturhistorisk Museum) της Νορβηγίας.
Μετά από αρκετά χρόνια ανακαίνισής του, το αρχιτεκτονικό γραφείο Atelier Brückner ολοκλήρωσε επιτέλους τον επανασχεδιασμό και πλέον είναι ανοιχτό στο κοινό και τους λάτρεις της Φυσικής Ιστορίας.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αποτελεί μέρος του Πανεπιστημίου του Όσλο και αποτελείται από τον Βοτανικό Κήπο και τα κτίρια του μουσείου στο Tøyen στο κέντρο του Όσλο και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη γεωλογική και ανθρωπολογική έκθεση στις σκανδιναβικές χώρες, με τις επιστημονικές του συλλογές να περιλαμβάνουν περισσότερα από 6 εκατομμύρια αντικείμενα. Μέρος αυτών των συλλογών εκτίθεται για το ευρύ κοινό στις ζωολογικές και γεωλογικές εκθέσεις και στον βοτανικό κήπο.
Ο επανασχεδιασμός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας περιελάμβανε περισσότερους από 2.300 τ.μ εκθεσιακούς χώρους, που παρουσιάζουν 4,5 δις χρόνια ιστορίας της γης, στους οποίους ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές που απλώνονται στους τρεις ορόφους, σε έξι θεματικές αίθουσες γκαλερί και σε μια αυτόνομη παρουσίαση στο υπόγειο.
Η αισθητική παρέμβαση του γραφείου αφορούσε κυρίως στην ανάδειξη της συλλογής δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην οπτική σύνδεση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο αξιοποιώντας τα ψηλά παράθυρα του κτιρίου που προϋπήρχαν από το 1920 πλημμυρίζοντας τον χώρο με φυσικό φως.
Η υιοθέτηση ενός ανανεωμένου συστήματος πλοήγησης των επισκεπτών αλλά και η ενοποιημένη περιγραφή των εκθεμάτων διευκολύνουν τον προσανατολισμό τους, ενώ η τοποθέτηση των εκθεμάτων συμβάλλει και αυτή στην πλοήγηση: τεράστιοι σκελετοί και αντίγραφα κοιτούν τους επισκέπτες κατευθείαν στα μάτια καθώς εισέρχονται στην εκάστοτε αίθουσα.
Το Μουσείο είναι χωρισμένο σε τρεις βασικούς θεματικούς πυλώνες: Η εξέλιξη της ζωής, Ορυκτά και πετρώματα, και η Ιστορία του διαστήματος.

Στο πρώτο επίπεδο, οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να θαυμάσουν σε δύο ξεχωριστές αίθουσες εκθέματα που ξετυλίγουν την ιστορία του πλανήτη μας και την ανάπτυξη της ζωής κατά τη διάρκεια όλων αυτών των αιώνων.
Εντυπωσιάζει ο εμβληματικός πλήρης σκελετός Tyrannosaurus-Rex και το αυθεντικό κρανίο Triceratops, τα οποία και περιστοιχίζονται από εκθέματα λοιπών μορφών ζωής που προηγήθηκαν των δεινοσαύρων μέσω απολιθωμάτων, ψηφιακών ενυδρείων και ανακατασκευασμένων μοντέλων.
Στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζεται η εξέλιξη των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου του Ida, του πληρέστερου απολιθώματος πρωτευόντων που έχει βρεθεί ποτέ ενώ στην τελευταία θεματική περιοχή, ένας σκελετός 14 μέτρων γίνεται ο πρωταγωνιστής του χώρου.

Το δεύτερο επίπεδο αποκαλύπτει τον συναρπαστικό κόσμο των ορυκτών, των αστραφτερών κρυστάλλων και των πετρών ενώ σε επόμενη αίθουσα με την ονομασία «Ιστορία ενός ωκεανού» πρωταγωνιστεί η γεωλογική ιστορία της Βόρειας Νορβηγίας.
Το «Drill Core Table», ένα τραπέζι μήκους εννέα μέτρων, αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του δωματίου, που εμφανίζει 178 δίσκους με απολιθώματα, και ο εναέριος χώρος πάνω από το τραπέζι καταλαμβάνεται από μια καλλιτεχνική εγκατάσταση που αναπαριστά τη ζώνη των αστεροειδών, προοιωνίζοντας το θέμα της έκθεσης στον επάνω όροφο.

Στο τρίτο επίπεδο του μουσείου, μια αίθουσα με τίτλο «Ιστορίες από το Διάστημα» διδάσκει στους επισκέπτες για το ηλιακό μας σύστημα, απεικονίζοντας το μέγεθός του και δείχνοντας πώς σχηματίστηκε η Γη, ενώ στην αίθουσα με τίτλο Dynamic Dynamic Earth, περίοπτη θέση έχουν οι δέκα σφαίρες σε διαφορετικά χρώματα και υφές αναπαριστώντας τον εναέριο χώρο του διαστήματος. Οι σφαίρες μπορούν να προβληθούν με κιάλια, ενώ η ολοκληρωμένη επαυξημένη πραγματικότητα (AR) επιτρέπει στους επισκέπτες να βιώσουν με εντυπωσιακό τρόπο αυτά τα φαινόμενα.

Η κυκλική περιήγηση στα τρία κύρια επίπεδα μπορεί να ολοκληρωθεί με μια επίσκεψη στο εντυπωσιακά σκηνοθετημένο «Crystal Cave» στο υπόγειο. Οι επισκέπτες εισέρχονται στην εγκατάσταση μέσω μιας σκοτεινής σήραγγας εισόδου και μπορούν να περιπλανηθούν σε μια ανακατασκευασμένη σπηλιά φτιαγμένη από 20 τόνους κρυστάλλων.
Στις δύο πρώτες αίθουσες οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν μέσα από το ανακατασκευασμένο σπήλαιο του νορβηγικού ορυχείου Brevik με κρυστάλλους, παραλλαγές ασβεστίτη και άλλα ορυκτά ενώ στην τελευταία αίθουσα εκτίθενται θεαματικά φθορίζοντα ορυκτά από όλο τον κόσμο.

The post Η σύγχρονη ανακαίνιση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Όσλο appeared first on ελculture.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...

Η εφηβεία

Ομιλία του Ιερομονάχου π. Μύρωνος Σιμωνοπετρίτου στην σύναξη των νέων […]