Τελευταία νέα
ΚΚΕ: Για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο Επιβεβαίωση του The FAQ! Ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει προσωπική πολιτική υπόθεση το ζήτημα των Αγνοούμενων του 1974 : Ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την τύχη τους… Διπλωματικές πηγές για Ερντογάν: Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη λύση της επανένωσης της Κύπρου Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν δεχόμαστε καμία επιλογή διχοτόμησης της Κύπρου» Σφυροκόπημα ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα στη Βουλή για την Attica Bank! Στην Κουμουνδούρου βλέπουν κάτι πολύ “μεγάλο” από πίσω και προειδοποιούν: “Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί θα λογοδοτήσουν (όχι μονο στη Βουλή)” Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» Σ. Φάμελλος: Tο Κυπριακό είναι διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής Οι δηλώσεις της πολιτειακής ηγεσίας για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο Ταξικός καύσωνας «λιώνει» τον λαό Κυριάκος Μητσοτάκης για την εισβολή στην Κύπρο: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος χωρίς στρατό κατοχής Φρέντι Μπελέρης: Κίνηση αποκλιμάκωσης από την Αλβανία η άδεια που μου δόθηκε ΥΠΕΞ: Το Κυπριακό παραμένει ανεπίλυτο διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής
Secnews.gr

Ισπανία: Καταδικάστηκαν ανήλικοι για δημιουργία γυμνών φωτογραφιών κοριτσιών μέσω AI

Ένα δικαστήριο στη νοτιοδυτική Ισπανία καταδίκασε 15 ανηλίκους σε δικαστική επιτήρηση ενός έτους για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τη δημιουργία και τη διάδοση γυμνών φωτογραφιών συνομηλίκων τους. Η εν λόγω υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στη χώρα σχετικά με την κατάχρηση της τεχνολογίας deepfake.

Η αστυνομία άρχισε να ερευνά το θέμα πέρυσι, αφού κάποιοι γονείς στην πόλη Almendralejo ανέφεραν ότι ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες των κοριτσιών τους κυκλοφορούσαν σε ομάδες WhatsApp.

Η μητέρα ενός θύματος είπε ότι πολλά κορίτσια ήταν τρομοκρατημένα και πάθαιναν κρίσεις πανικού επειδή υπέφεραν από όλη την κατάσταση. Στην αρχή φοβόντουσαν να το πουν.

Δείτε επίσης: Εγκληματίες δημιουργούν νέες σεξουαλικές εικόνες παιδιών μέσω AI – Αξιοποιούν προηγούμενο υλικό θυμάτων

Την Τρίτη, ένα δικαστήριο που αναλαμβάνει αδικήματα νέων στην πόλη Badajoz, δήλωσε ότι καταδίκασε τους ανηλίκους για δημιουργία εικόνων, που εντάσσονται στο πεδίο της κακοποίησης παιδιών και για αδικήματα κατά της ηθικής ακεραιότητας των θυμάτων τους.

Και οι 15 κατηγορούμενοι θα βρίσκονται υπό επιτήρηση για έναν χρόνο και θα παρακολουθούν ειδικά μαθήματα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων και την «υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας».

Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι ανήλικοι έπαιρναν φωτογραφίες συνομηλίκων τους από τα social media, και χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, έβαζαν εικόνες γυμνών γυναικείων σωμάτων κάτω από το πρόσωπο του θύματος.

Στη συνέχεια, κοινοποιούσαν τις ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες σε groups του WhatsApp.

Η αστυνομία εντόπισε 15 εφήβους ηλικίας μεταξύ 13 και 15 ετών, που ήταν υπεύθυνοι για τη δημιουργία και διανομή των ακατάλληλων εικόνων.

Δείτε επίσης:ESETReport: Infostealers χρησιμοποιούν AI για να αποσπάσουν χρήματα

Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, οι ανήλικοι κάτω των 14 ετών δεν μπορούν να κατηγορηθούν, αλλά οι υποθέσεις τους αποστέλλονται στις υπηρεσίες προστασίας παιδιών, οι οποίες μπορεί να τους αναγκάσουν να λάβουν μέρος σε μαθήματα “αποκατάστασης”.

Σε μια συνέντευξη στον Guardian πριν από πέντε μήνες, η μητέρα ενός από τα θύματα θυμήθηκε το σοκ και τη δυσπιστία της όταν η κόρη της της έδειξε μια από τις εικόνες.

«Είναι σοκ όταν το βλέπεις», είπε η γυναίκα. «Η εικόνα είναι εντελώς ρεαλιστική… Αν δεν ήξερα το σώμα της κόρης μου, θα πίστευα ότι αυτή η εικόνα ήταν αληθινή».

Ο οργανισμός Malvaluna Association, που υποστηρίζει τα θύματα και τις οικογένειές τους, τόνισε ότι πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση που επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία. Σύμφωνα με τον οργανισμό, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση των ανθρώπων για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, έτσι ώστε τα παιδιά να μην μαθαίνουν για το σεξ από την πορνογραφία, η οποία «γεννά περισσότερο σεξισμό και βία».

Ισπανία: Καταδικάστηκαν ανήλικοι για δημιουργία γυμνών φωτογραφιών κοριτσιών μέσω AI

Συνέπειες για θύματα

Τα θύματα deepfake επηρεάζονται ψυχολογικά, καθώς η διάδοση ψεύτικων γυμνών φωτογραφιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρό άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η αίσθηση ότι η προσωπική τους εικόνα έχει παραποιηθεί και διανεμηθεί χωρίς τη συγκατάθεσή τους μπορεί να είναι εξαιρετικά τραυματική.

Δείτε επίσης:Instagram: Θολώνει γυμνές φωτογραφίες για προστασία εφήβων

Η κοινωνική τους ζωή μπορεί, επίσης, να επηρεαστεί αρνητικά, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσουν απομόνωση, κοροϊδία και εκφοβισμό από τους συμμαθητές τους. Η φήμη τους εντός της σχολικής κοινότητας και πέρα από αυτήν ενδέχεται να υποστεί σοβαρή ζημιά.

Η ακαδημαϊκή τους απόδοση μπορεί, επίσης, να επηρεαστεί, καθώς το ψυχολογικό βάρος και η κοινωνική πίεση που προκύπτουν από τη διανομή γυμνών φωτογραφιών, μπορεί να δυσκολέψουν τη συγκέντρωση και τη συμμετοχή των ανηλίκων στα μαθήματα.

Τέλος, μπορεί να επηρεάζονται και οι οικογενειακές σχέσεις, καθώς οι γονείς και τα αδέλφια τους μπορεί να ανησυχούν για την ασφάλεια και την ευημερία τους. Η υποστήριξη από την οικογένεια είναι κρίσιμη, αλλά η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις και άγχος στο οικογενειακό περιβάλλον.

Πηγή: www.theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...