Τελευταία νέα
ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρός προβληματισμός ανάμεσα στους Συνέδρους αν πρέπει να στηθούν νέες κάλπες για εκλογή προέδρου! Η Όλγα Γεροβασίλη το… θηλυκό alter ego του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη Σκληρή απάντηση από τη Μαρία Ζαχάροβα στις άθλιες ύβρεις του Μπάιντεν κατά του Πούτιν Άδωνις Γεωργιάδης: Άμεση λύση για τους ΑΜΚΑ Κύπριων φοιτητών με διευκρινιστική εγκύκλιο Λάθη και παραλείψεις στην έρευνα διαπιστώνει το πόρισμα για το δυστύχημα στα Τέμπη Παρέμβαση-σοκ από τον Παύλο Πολάκη για επίδοξους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους που καβάλησαν το καλάμι Στροφή στην καριέρα της Σίας Κοσιώνη – Ήταν όλοι εκεί Μητσοτάκης: Στη Ντόχα αύριο ο πρωθυπουργός Απίστευτο κύμα στήριξης στον Παλαιοχριστιανό (vid) Τα μηνύματα που εκπέμπει ο Στέφανος Κασσελάκης Αυτό είναι το πρόσωπο που θα στηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (vid) Στεφάνι στους πεσόντες του Noratlas κατέθεσε ο Νίκος Δένδιας – Εικόνες από την απόδοση τιμών στους ήρωες
Lapolitica.gr

Ιστορική κοινή δήλωση των CEO των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών

Η ναυτιλιακή βιομηχανία στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και σίγουρα θα μείνει στην ιστορία η κοινή δήλωση των CEO των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών του κόσμου στο Ντουμπάι. Μια δήλωση με την οποία τονίζεται η ανάγκη να υπάρξει μια ημερομηνία λήξης στα υπό ναυπήγηση σκάφη που τροφοδοτούνται αποκλειστικά με ορυκτά καύσιμα.

Στην κοινή δήλωση που υπογράφουν οι CEO της CMA CGM, της Maersk, της MSC, της Hapag-Llyod και της Wallenius Wilhelmsen και η κορεατική HMM και δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28),στο Ντουμπάϊ, καλείται ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) να δημιουργήσει τις ρυθμιστικές προϋποθέσεις για να επιταχύνει τη μετάβαση στα πράσινα καύσιμα.

Οι πέντε CEO τονίζουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ξεπερνούν τα κρίσιμα επίπεδα, προκαλώντας όλο και πιο συχνά, καταστροφικά αποτελέσματα.

Ως εκ τούτου, είναι μεγάλη η σημασία της ναυτιλίας με τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα πράσινα, για να επιτευχθούν οι στόχοι του ΙΜΟ για το 2030, το 2040 και τις καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) έως το 2050.

Πρόκειται για έναν πραγματικό οδικό χάρτη, προτρέποντας για πολύ πιο απαιτητικούς κανονισμούς, απαιτώντας τιμές που καθιστούν τα πράσινα καύσιμα ανταγωνιστικά και προθεσμία για την κατασκευή νέων πλοίων που εξακολουθούν να τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα.

«Κινηθείτε γρήγορα»

Το κεντρικό σημείο της κοινής δήλωσης είναι απλό: κινηθείτε γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα. Αλλά καλά. Εξ ου και το ενδιαφέρον όλων των εταιρειών για κανονισμούς που θα έχουν ουσιαστικό ρόλο στον μετριασμό του κόστους της μετάβασης και του κινδύνου ακραίων καιρικών φαινομένων.

Το ζήτημα είναι να κατευθυνθούν οι επενδύσεις εκεί όπου είναι δυνατό να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό είναι επωφελές για ολόκληρο τον παγκόσμιο στόλο.

Φιλόδοξοι στόχοι

Ο ναυτιλιακός τομέας – υπεύθυνος για το 2 έως 3% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – δέχεται πολύ συχνά κριτική για το αποτύπωμα άνθρακα του. Βεβαίως, ο κλάδος δεν αγνοεί τα θέματα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές εδώ και αρκετά χρόνια. Επειδή όμως το διακύβευμα είναι μεγάλο, οι απαραίτητες επενδύσεις είναι ιλιγγιώδεις και οι νοοτροπίες χρειάζονται πολύ χρόνο για να επιφέρουν την αλλαγή, ο καλύτερος τρόπος για τη ναυτιλιακή βιομηχανία ήταν να μιλήσει με μια φωνή.

Στο Ντουμπάι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ναυτιλιακών κολοσσών έθεσαν φιλόδοξους στόχους. Πρώτα και κύρια, να διασφαλιστεί ότι η τιμολόγηση θα καθιστά τα πράσινα καύσιμα ανταγωνιστικά με τα ορυκτά, καθώς θα πραγματοποιείται η συνολική μετάβαση. Η ιδέα είναι να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις στον τομέα αυτό και «να μην μείνει κανένας πίσω»

«Αυτό που χρειάζεται είναι να ενθαρρύνουμε όλους στην κατεύθυνση αυτή» τονίζουν ναυτιλιακές πηγές, στο περιθώριο της συνόδου του Ντουμπάϊ. Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των παγκόσμιων εταιρειών ζητούν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, με στόχο να δοθεί εμπιστοσύνη και να καθησυχαστούν οι επενδυτές, τόσο για να υποστηρίξουν την κατασκευή νέων πλοίων όσο και -επειδή το ένα δεν πάει χωρίς το άλλο- των υποδομών εφοδιασμού.

«Οι κοινές προσπάθειες, σκέψεις και δεσμεύσεις είναι σαφώς ο καλύτερος τρόπος για να ωθηθεί η ναυτιλιακή βιομηχανία σε μια αποτελεσματική και αποδοτικά δυνατή, μετάβαση», τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Ακόμη και διοχετεύοντας τμήμα των εσόδων που δημιουργούνται από το πράσινο ισοζύγιο προς ένα ταμείο Ε&Α και επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες, από τη φύση τους πιο οικονομικά περιορισμένες στη μετάβασή τους. «Ένα παγκόσμιο όραμα που είναι η μητέρα της επιτυχίας».
Το άρθρο Ιστορική κοινή δήλωση των CEO των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών εμφανίστηκε πρώτα στο Periodista.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...