Τελευταία νέα
Στους 42 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία σήμερα -Υποχώρηση από την Παρασκευή “Απασφάλισε” και το ΚΙΝΑΛ κατά Χρυσοχοΐδη: Εκτός πραγματικότητας, τα βρίσκει όλα καλά αλλά η επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες Απαγορεύονται από σήμερα τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια στη Βενετία ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Απορρίπτονται οι αιτιάσεις σχετικά με περιστατικό πυροβολισμών στον Έβρο Διαψεύδονται τα περί ελληνικής εμπλοκής για τον νεκρό Τούρκο στον Έβρο Άλλος για φωτογραφία; ΚΚΕ: Στο ξέσπασμα του Ιακωβίδη αποτυπώνεται η πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των αθλητών ΚΙΝΑΛ για πυρκαγιά στην Αχαΐα: Αποδείχθηκε η ανικανότητα του επιτελικού κράτους Στην Αθήνα οι Αντετοκούνμπο Αλέξης Χαρίτσης στο “Π”: Η κυβέρνηση σπαταλά την ιστορική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης Κανένας έλεγχος σε πλοίο για την Ιθάκη -Καταγγελίες στο Newscenter.gr ΚΙΝΑΛ: Με την πυρκαγιά στην Αχαΐα «αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά η ανικανότητα του επιτελικού κράτους»

Και όμως υπήρξαν συναγωνιστές|Του Τάκη Ψαρίδη

Ιούλιος 17,2021

Ίδιες εικόνες ίδια σύμβολα. Αρνητές -μακεδονομάχοι. Ίσως ανάμεσα τους να υπήρξαν και κάποιοι φοβισμένοι από τα εμβόλια. Όμως να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

Του Τάκη Ψαρίδη

Άλλο ο φοβισμένος και άλλο ο ψεκασμένος. Ο φοβισμένος έχει και αυτός το δίκιο του, όπως στην περίπτωση του Άστρα Ζένεκα που οι παλινωδίες στην αντιμετώπιση του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενίσχυσαν τον φόβο για το εμβόλιο. Όπως και ενίσχυσε το αντιεμβολιαστικό κίνημα η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ορισμένα από τα παράλογα μέτρα της να γίνουν «επιχειρήματα» στα στόματα των αρνητών.

Όμως ο ψεκασμένος δεν είναι φοβισμένος. Είναι απλώς ιδεοληπτικός και μάλιστα πολλές φορές σε βαριά και ανίατη μορφή. Ο εγκέφαλος του είναι κατειλημμένος από μια και «μοναδική αλήθεια» που συνήθως είναι συνωμοσιολογική. Νιώθει περήφανος και πιο έξυπνος από τους άλλους που αυτός «ανακάλυψε» αυτήν την «αλήθεια» και έτσι επιβεβαιώνει και καταξιώνει την ύπαρξη του.

Βεβαίως αυτή η «μοναδική αλήθεια» συνήθως είναι αυταπόδεικτη και δεν χρειάζεται ανάλυση, όπως για παράδειγμα το «μία είναι η Μακεδονία». Γιαυτό και δεν είναι τυχαία η ιδιοποίηση των εθνικών και θρησκευτικών συμβόλων σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις. Στο μυαλό του ψεκασμένου η ιδιοποίηση της σημαίας, του εθνικού ύμνου και του σταυρού, λειτουργούν ως αυταπόδεικτες αλήθειες, διότι η σκέψη του αδυνατεί για ιδιαίτερες και πολύπλοκες διεργασίες.

Υψώνω την ελληνική σημαία, είμαι Έλληνας, είμαι χριστιανός, ψάλλω και τον εθνικό ύμνο και άρα νομιμοποιούμαι και έχω δίκιο σε ό,τι λέω και ό,τι κάνω. Έτσι, η διολίσθηση σε γραφικότητες είναι αναπόφευκτη γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές πρωταγωνιστεί το κιτς και η γελοιότητα, ενώ τα εθνικά σύμβολα μπερδεύονται με σώβρακα, φανέλες, χλαμύδες και περικεφαλαίες.

Δεν μου κάνει καμία εντύπωση που ιδεοληπτικοί είναι και ορισμένοι επιστήμονες, αλλά και μερικοί που αυτοχαρακτηρίζονται ως αριστεροί. Μπορεί η ακροδεξιά να κατέχει το συντριπτικό ποσοστό στους ψεκασμένους, όμως ο φανατισμός δεν κάνει διακρίσεις. Ούτε σε πτυχία και διδακτορικά, ούτε σε αριστερούς και δεξιούς. Το πρόβλημα δεν είναι γνωσιολογικό αλλά καθαρά ιδεολογικό και συναισθηματικό.

Οι ιδεοληπτικοί και ψεκασμένοι δεν είναι μόνο οι ακροδεξιοί, ούτε και ορισμένοι ακροαριστεροί. Ιδεοληπτικός είναι ο κάθε φανατισμός είτε είναι θρησκευτικός, είτε πολιτικός, είτε ποδοσφαιρικός, κλπ. Όπως για παράδειγμα ιδεοληπτικός είναι και ένας νεοφιλελεύθερος «ταλιμπάν» που έχει αναγάγει την αγορά σε υπέρτατη θρησκεία του.

Δυστυχώς η χώρα μας κυβερνάται από μία παρέα τέτοιων νεοφιλελεύθερων ιδεοληπτικών, ως μία συγκυβέρνηση πρώην σημιτικών και νυν μητσοτακικών, που συνεργάζονται ακόμα και με ακροδεξιούς ψεκασμένους. Ψέματα είναι ότι πολλοί από τους συγκεντρωμένους αρνητές, υπήρξαν συναγωνιστές τους στο «μία είναι η Μακεδονία»;

anoixtoparathyro.gr