Τελευταία νέα
Τ. Αντωνίου στο “Π”: Ο κ. Μητσοτάκης αποτυγχάνει και διχάζει – Οι πολίτες δημιουργούν μια νέα προοδευτική πλειοψηφία Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Ανδρέας Λοβέρδος: Θέλουμε ένα μεγάλο κόμμα που θα παίζει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις Επανέρχεται ο Γ. Παπανδρέου: “Υπάρχουν παράγοντες της ΝΔ αλλά και εξωθεσμικοί που θέλουν να καθοδηγήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ” Πρώτη Ελλάδα στον Δυτικό Κόσμο σε θανάτους-Σπάει ρεκόρ το τελευταίο δεκαπενθήμερο! Κορυφαία Νοτιοαφρικανή γιατρός για τη νέα μετάλλαξη “Ο”: “Μέχρι στιγμής παρατηρείται ανάρρωση ασθενών χωρίς νοσηλεία. Ακόμα και των ανεμβολίαστων” – Ποια είναι τα εντελώς διαφορετικά συμπτώματα από την Δέλτα Νέα επίδειξη κυνισμού από Σκέρτσο: Οι ηλικιωμένοι ευθύνονται για τους αυξημένους θανάτους στην Ελλάδα Συνεχίζει να … εκθέτει τον Μιχ Χρυσοχοίδη αλλά και την κυβέρνηση, ο Τάκης Θεοδωρικάκος: Στα θρανία 2000 ΔΙΑΣ για τα βασικά (χρήση όπλων, ανθρώπινα δικαιώματα, ρατσισμός, Ρομά, δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ, συμπεριφορά στους πολίτες, διαχείριση θυμού…) Μάχη για ζωή για όλους, όχι στον εμφύλιο των φτωχών Χάρης Καστανίδης: «Όλες οι μεγάλες τομές μετά την πτώση της δικτατορίας οφείλονταν στο ΠΑΣΟΚ» Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Χάρης Καστανίδης: «Όλες οι μεγάλες τομές μετά την πτώση της δικτατορίας οφείλονταν στο ΠΑΣΟΚ» Η χώρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο κοιμητήριο! Μετά την Black Friday (86 θάνατοι) ήρθε και η … Black Sunday με σχεδόν τριψήφιο αριθμό θανάτων. Νέα εκτόξευση των διασωληνώσεων Εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη η Μετάλλαξη “Όμικρον”: Σε ποιες 7 χώρες εμφανίστηκαν κρούσματα μέσα σε 48 ώρες (vid)

ΚΚΕ:Σε απόγνωση οι μυδοκαλλιεργητές στην Κεντρική Μακεδονία

Νοέμβρης 21, 2021

Ερώτηση  Βουλευτών του  Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών 

Στις περιοχές της Χαλάστρας, των Κύμινων στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, της Πιερίας, της Ημαθίας και των Σερρών αναπτύσσεται το 85% με 90% της εγχώριας μυδοπαραγωγής. Ενώ η παραγωγή μυδιών στις προαναφερθείσες περιοχές ανέρχεται περίπου στους 40.000 τόνους ετησίως. Από αυτούς, το 90% εξάγεται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κυρίως Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία).

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της φετινής παραγωγικής περιόδου, που αυξάνεται από την άνοιξη έως και τις αρχές του φθινοπώρου, τα προβλήματα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας ήταν πολύ σοβαρά με καταστροφικές συνέπειες.

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η θερμοκρασία των θαλάσσιων υδάτων στο Θερμαϊκό κόλπο κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Ιούλιο, που παρατηρείται κορύφωση των εξαγωγών, προσέγγισε τους 30° C, με αποτέλεσμα τη θανάτωση του μεγαλύτερου όγκου της παραγωγής μυδιών.

Σύμφωνα με τους παραγωγικούς φορείς, οι απώλειες κατά την περίοδο του καύσωνα ξεπέρασαν τις 24.000 τόνους, με σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Επιπλέον, παρατηρήθηκε θνησιμότητα του γόνου σε ποσοστό που άγγιξε ακόμη και το 100%.

Η ζοφερή αυτή κατάσταση για τους μυδοκαλλιεργητές αποτυπώνεται και σε σχετική Αναφορά [583166(23729)16.9.2021] του Τμήματος Αλιείας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί πως η απώλεια του γόνου συνεπάγεται σοβαρές ελλείψεις σε μύδια, τουλάχιστον, κατά την επόμενη χρονιά του 2022 και προφανώς μεγάλη μείωση του εισοδήματος των μυδοκαλλιεργητών, με αποτέλεσμα πέραν των οικονομικών απωλειών, να υπάρξουν και κοινωνικές επιπτώσεις, λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας. Εκτός από τις περίπου 200-300 οικογένειες παραγωγών στην Κεντρική Μακεδονία, στον κλάδο της μυδοκαλλιέργειας απασχολείται μεγάλος αριθμός επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων και πολλοί γεωτεχνικοί, κυρίως κτηνίατροι και ιχθυολόγοι.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα, για το έτος 2021, των μυδοκαλλιεργητών της Κεντρικής Μακεδονίας;
Να ληφθούν άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των μυδοκαλλιεργητών της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να εξακολουθήσουν το επάγγελμα τα επόμενα 2-3 χρόνια;
Να υπάρξει αναστολή πληρωμής οφειλών για όλους τους πληγέντες μυδοκαλλιεργητές.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Διαβάστε επίσης...