Τελευταία νέα
Κυρ. Μητσοτάκης: «Οι πολιτικές της «πράσινης» μετάβασης θα πρέπει να έχουν θετικό αντίκτυπο και απτά αποτελέσματα για τους πολίτες» Δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση μετά τις οργισμένες αντιδράσεις στο χαράτσι Μητσοτάκη. “Έκπτώσεις” στο πρόστιμο ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο Πλεύρης: 50 ευρώ τον πρώτο μήνα – πότε θα είναι 100 Νοέμβριος: Ο μήνας … serial killer με κυβερνητική υπογραφή! 2.219 νεκροί από την πανδημία / μέρα-μέρα η λίστα με τους θανάτους… Ανοιχτή επιστολή “ξυραφιά” … Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα: “Ομολογήσατε ότι αδυνατείτε να πείσετε τους πολίτες” Νέα ιδιωτικοποίηση “στα σκαριά” από την κυβέρνηση: Τα “έχει βάλει” με τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ ο Χατζηδάκης, αγνοεί τους συνταξιούχους και ετοιμάζει καρέκλες για διευθυντάδες “Χ” … κι από τον Ηλία Μόσιαλο στο αδιανόητο χαράτσι Μητσοτάκη των 100 ευρώ το μήνα στους μη εμβολιασμένους: “Θα προτιμούσα ένα θετικό κίνητρο” Τάπα Ηλιόπουλου σε Οικονόμου – Μητσοτάκη: “Πριν δέκα μέρες ανακοινώνοντας μέτρα έλεγε ότι η υποχρεωτικότητα θα αποτύχει και σήμερα όχι μόνο την υιοθετεί, αλλά το κάνει και με χαράτσι 100 ευρώ το μήνα στη σύνταξη των ηλικιωμένων. Τώρα ποιος … φάσκει και αντιφάσκει!” Βαγγέλης Μεϊμαράκης: «Η ΝΔ προετοιμάζει το μέλλον!» Ντροπή, αλλά ποιος να τη βρει… 148 ασθενείς με κορωνοϊό όπως-όπως διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, αποκάλυψε η Παγώνη στον Τσίπρα Κερατσίνι: Ερώτηση για τον μαρτυρικό θάνατο της 8χρονης Όλγας από τον ΣΥΡΙΖΑ – Λέξη από τους αρμόδιους υπουργούς Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Τα υγειονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν στα εκλογικά κέντρα Η Δήμητρα Λιάνη στέλνει «γράμμα» στον Ανδρέα Παπανδρέου για τη γιορτή του με μομφές εναντίον του Γιώργου

Κρίσιμες πρώτες ύλες: σημαντικός ο βιώσιμος ανεφοδιασμός τους για την ΕΕ

Νοέμβρης 24, 2021

Τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών, στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, ζητούν οι ευρωβουλευτές.

Για να γίνει πιο ψηφιακή, ενεργειακά αποδοτική και κλιματικά ουδέτερη, η ΕΕ θα χρειαστούν περισσότερες κρίσιμες πρώτες ύλες όπως το λίθιο και κοβάλτιο για την κατασκευή μπαταριών και ηλεκτρικών μηχανών. Οι τεχνολογίες αυτές θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη στρατηγικών τομέων όπως: η ανανεώσιμη ενέργεια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι ψηφιακές τεχνολογίες.

Οι ήδη επιβαρυμένες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν πληγεί περαιτέρω από την πανδημία του κορονοϊού, και έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις κρίσιμων πρώτων υλών στην Ευρώπη φέρνοντας τη βιομηχανία αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε πόρους.

Αντιστρέφοντας την εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές
Η ΕΕ αντιμετωπίζει προβλήματα και αδυναμίες κατά μήκος της αλυσίδας ανεφοδιασμού της, καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγωγές από μεμονωμένες πηγές. Για παράδειγμα: η Κίνα εξασφαλίζει το 98% του εφοδιασμού της ΕΕ σε σπάνιες γαίες, η Τουρκία εξασφαλίζει το 98% του εφοδιασμού της σε βορικά άλατα και η Νότια Αφρική καλύπτει το 71% των αναγκών της σε λευκόχρυσο.

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Νοεμβρίου, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν έκθεση που καλεί την Επιτροπή να προωθήσει μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, η οποία θα βασίζεται σε υψηλά περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα προωθεί τη βιώσιμη προμήθεια πόρων.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν η ΕΕ να διαφοροποιήσει τις πηγές ανεφοδιασμού με κρίσιμες πρώτες ύλες και να μειώσει την εξάρτησή της από ορισμένες τρίτες χώρες. Η έκθεση παροτρύνει την ΕΕ να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες της και εμπορικές της συμφωνίες. Τονίζει δε ότι κάθε συμφωνία θα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη προμήθεια των κρίσιμων πρώτων υλών, διασφαλίζοντας την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και αξιοπρεπείς θέσεις και συνθήκες εργασίας.

Ανακύκλωση πρώτων υλών στην ΕΕ

Οι πρώτες ύλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν ως δευτερογενείς πρώτες ύλες. Οι ευρωβουλευτές ζητούν την προώθηση της ανακύκλωσης και της ανάκτησης των κρίσιμων πρώτων υλών από εξόρυξη, επεξεργασία και εμπορικές ροές αποβλήτων προκειμένου να διασφαλιστεί αξιόπιστη, ασφαλής και βιώσιμη πρόσβαση σε αυτές. Επίσης, επιθυμούν τη θέσπιση ειδικών στόχων ανακύκλωσης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και ένα ισχυρό πλαίσιο παρακολούθησης.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2021, το Κοινοβούλιο ζήτησε αυστηρότερους κανόνες ανακύκλωσης και δεσμευτικούς στόχους για το 2030 όσον αφορά τη χρήση υλικών και το οικολογικό αποτύπωμα κατανάλωσης ως απάντηση στο σχέδιο δράσης που κατάρτισε η Επιτροπή για την Κυκλική Οικονομία τον Μάρτιο 2020.

Μια πιο ολοκληρωμένη στρατηγική για τις κρίσιμες πρώτες ύλες θα συμβάλει στην ενίσχυση του βιομηχανικού οικοσυστήματος της ΕΕ και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας στη μεταποιητική βιομηχανία.

Ο τομέας των πρώτων υλών παρέχει περίπου 350.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ και περισσότερες από 30 εκατ. θέσεις σε μεταποιητικές βιομηχανίες που εξαρτώνται από αυτόν. Η μετάβαση προς μια πιο κυκλική οικονομία θα μπορούσε να επιφέρει αύξηση 700.00 θέσεων εργασίας στην ΕΕ μέχρι το 2030.

Διαβάστε επίσης...