Τελευταία νέα
Υβρεις αντί απαντήσεις από την κυβέρνηση! Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 37 Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2024: αφιέρωμα στον Λένιν Πενήντα χρόνια μετά τις 24.7.1974: Ποιος φοβάται τη μεταπολίτευση; του Κώστα Παπαδάκη  Σχεδόν 70.000 εργαζόμενοι στην πρώτη εφαρμογή της 6ημερης εργασίας! Θέμα αλλαγής Κασσελάκη στο Συνέδριο βάζει ο Μουζάλας Έγκυρες πηγές: «Ξαφνικός έρωτας» Ανδρουλάκη – Κασσελάκη! Στουρνάρας: Σε 40 χρόνια η… ευημερία Δούκας: «Αν θέλουμε την προσέγγιση του «ενός ανδρός αρχή» δεν χρειάζονται εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, ας ψηφίσουμε κατευθείαν Μητσοτάκη» Σάκης Αρναούτογλου από Βρυξέλλες: Προώθηση πολιτικών για μια προοδευτική, πράσινη, δίκαιη και αλληλέγγυα Ευρώπη Μαρινάκης: Φαίνεται μια διαφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών από καλοκαίρι σε καλοκαίρι Οι ξεχωριστοί καλεσμένοι της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάμε μπροστά, πάμε μαζί, πάμε ενωμένοι για το 14ο Συνέδριό μας.

 Απρίλιος 16, 2022

Μητσοτάκης: Εθνικό σχέδιο για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αν δεν  υπάρξει ευρωπαϊκή λύση - Bigpost.gr

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Προσυνέδριο του κόμματος στο Ηράκλειο Κρήτης

Αγαπητέ Ηρακλειώτη Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του 14ου Συνεδρίου Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αγαπητέ Γενικέ Διευθυντή του κόμματος Γιάννη Μπρατάκο, Χρόνια Πολλά για τα γενέθλιά σου. Αγαπητέ Παύλο, αγαπητέ Στέλιο, αγαπητέ Νίκο, κύριε Περιφερειάρχα, αγαπητέ Σταύρο, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί μου συνάδελφοι βουλευτές Κρήτης, αγαπητέ Λευτέρη, Μάξιμε, Ντόρα, Μανούσο, Βασίλη, Γιάννη, Γιάννη.

Σας μνημονεύω προσωπικά όχι μόνο για να σας ευχαριστήσω για τη σπουδαία σας δουλειά, αλλά γιατί είμαι σίγουρος ότι μετά τις επόμενες εκλογές θα έχουμε ακόμη περισσότερους γαλάζιους βουλευτές στην Κρήτη. Γιατί αυτό το οποίο βλέπω σήμερα, σ’ αυτό το εντυπωσιακό προσυνέδριο, με κάνει ακόμα πιο σίγουρο ότι στις εκλογές του 2023, με τη δική σας στήριξη, θα πετύχουμε το στόχο μας και η Κρήτη θα είναι γαλάζια από άκρο σε άκρο, από το Λασίθι ως τα Χανιά.

Αγαπητοί μου Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες. Νιώθω διπλά συγκινημένος μετά τη σημερινή υποδοχή σας. Σίγουρα γιατί αυτό το ζεστό καλωσόρισμα έρχεται από τους συμπατριώτες μου, Κρητικούς, αλλά και γιατί σηματοδοτεί την τελική δυναμική ευθεία προς το 14ο Συνέδριο του κόμματός μας.

Είναι μία ευκαιρία να αντλήσουμε δύναμη από τις εμπειρίες μας, να ζυγίσουμε τις επιτυχίες μας, να διορθώσουμε τα λάθη μας, να ανοίξουμε όμως νέους δρόμους, έχοντας πάντα τον ίδιο σταθερό προορισμό, την ισχυρή Ελλάδα της ανάπτυξης για όλες τις Ελληνίδες, για όλους τους Έλληνες.

Χαίρομαι που βλέπω εδώ στον τόπο μας παλιούς συμμαχητές, φίλους του πατέρα μου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σας βλέπω δίπλα σε νέους αγωνιστές της παράταξης. Όλοι με το ίδιο χαμόγελο, όπως σας συναντώ σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Κάπως κουρασμένους, ίσως, από τις αλλεπάλληλες δυσκολίες των καιρών αλλά όρθιους και αποφασισμένους να προχωρήσουν. Όπως όρθια και με το βλέμμα μπροστά μένει και όλη η κοινωνία, ψυχή της οποίας είναι η μεγάλη μας παράταξη, η Νέα Δημοκρατία. Εσείς όλοι είστε η ψυχή της, αλλά είστε και στη δική μου ψυχή. Και σας ευχαριστώ και πάλι γι’ αυτή τη θερμή υποδοχή, γι’ αυτή τη δυναμική συμμετοχή στο προσυνέδριό μας.

Και αυτή η εικόνα που εκπέμπει το προσυνέδριό μας, αγαπητέ Βαγγέλη, νομίζω πως τα λέει όλα. Γιατί και κάποιοι άλλοι κάνουν -υποτίθεται- συνέδριο τώρα στην Αθήνα, όχι ανοιχτό στους πολίτες αλλά μεταξύ τους, για να στηρίξουν και πάλι τον πιο παλιό αρχηγό που κάθεται στην καρέκλα του εδώ και 15 χρόνια. Και όχι βέβαια για να αναρωτηθούν τι έφταιξε και ο λαός τους καταδίκασε τρεις φορές, όσο για να ξαναπούν τις ίδιες γερασμένες ιδέες, με τις ίδιες αποτυχημένες φωνές, με τα ίδια πρόσωπα να κάθονται στην πρώτη σειρά του συνεδρίου, με μόνο τους όπλο τη χολή προς τον αντίπαλο για τη δική τους επιβίωση.

Σε αυτή τη φωτογραφία λοιπόν του χθες, απαντάμε σήμερα από το Ηράκλειο με τις δικές μας ανοιχτές διαδικασίες, κάνοντας έναν ειλικρινή απολογισμό της πρώτης κυβερνητική τριετίας, χωρίς να προσπερνάμε τις δυσκολίες, ούτε όμως και να μηδενίζουμε τις πολλές επιτυχίες μας. Συνεπείς πάντα στο πρόγραμμά μας αλλά και πάντα έτοιμοι να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες και να ανανεώνουμε τόσο τις επιλογές μας όσο και το πολιτικό μας προσωπικό.

Ένα ζωντανό κόμμα, δηλαδή, που συμβαδίζει με την αληθινή ζωή. Και πρόκειται για έναν παραλληλισμό ο οποίος αποτυπώνει, τελικά, και τους δύο δρόμους που θα κληθούν να διαλέξουν οι πολίτες όταν έρθουν οι επόμενες εκλογές.

Οι διαφορές μας, ωστόσο, κρίνονται ήδη καθημερινά από το καλοκαίρι του 2019. Δεν συγκρινόμαστε, φίλες και φίλοι, με τους προκατόχους μας στην εξουσία, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναμετριόμαστε κάθε μέρα με τα προβλήματα των πολιτών και τα πολλά απρόοπτα τα οποία μας έτυχαν αυτά τα τρία χρόνια.

Δοκιμάζονται οι επιλογές μας στις αλλεπάλληλες κρίσεις που γνώρισε η χώρα, στη συμπεριφορά τελικά κάθε πολιτικής δύναμης και στο ποιος τελικά δικαιώθηκε για τις επιλογές του στις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές τομές που μεσολάβησαν, όπως όμως και στη δύσκολη διαχείριση της καθημερινότητας.

Μία καθημερινότητα -το ξέρετε καλά- την οποία επιβαρύνει τώρα η διεθνής ενεργειακή έκρηξη, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο εισαγόμενος πληθωρισμός. Ενώ δεν ξεχνώ πως αυτά τα μεγάλα προβλήματα έρχονται να προστεθούν και στα εμπόδια που μας κληρονόμησε η διετής πανδημία. Αλλά και στα παράλληλα μέτωπα όπου χρειάστηκε να δράσουμε. Πότε στον Έβρο με το μεταναστευτικό, όπου φυλάξαμε τα σύνορα της Ελλάδος που είναι ταυτόχρονα και τα σύνορα της Ευρώπης. Πότε στο Αιγαίο, με τις προκλήσεις των γειτόνων, όπου υπερασπιστήκαμε την εθνική κυριαρχία. Και πότε απέναντι στις φυσικές καταστροφές σε όλη την επικράτεια που χτύπησαν και εδώ, την Κρήτη, τον νομό Ηρακλείου.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει προηγούμενο μια νέα Κυβέρνηση να πρέπει να αντιμετωπίσει τόσο σημαντικά, τόσο περίπλοκα, τόσο διαφορετικά, τόσο επάλληλα στοιχήματα μέσα σε έναν τόσο μικρό χρόνο. Όμως, φίλες και φίλοι, φάνηκε σε αυτές τις κρίσεις και η δύναμή μας να κάνουμε τις δυσκολίες ευκαιρίες. Αντέξαμε. Αντέξαμε και προχωρήσαμε. Όπως θα προχωρήσουμε και τώρα. Με την ίδια συνταγή: Αλήθεια, ενότητα, υπευθυνότητα και δράση.

Γιατί, πιστέψτε με, η αγωνία του πολίτη είναι και η δική μου καθημερινή έγνοια. Στην ενεργειακή αναστάτωση και στις πολλές ανατιμήσεις η Κυβέρνηση αντέταξε αμέσως τον θώρακα της στήριξης. Από το φθινόπωρο κιόλας -το ξέρετε καλά- τονώνει το διαθέσιμο εισόδημα με μειώσεις φόρων, με έκτακτες ενισχύσεις, επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος, καλύπτει μέρος των αυξήσεων στα καύσιμα.

Και ακόμα ενδυναμώνει τους αγρότες -θα επανέλθω στο θέμα αυτό στη συνέχεια- μειώνοντας τον ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα και απαλλάσσοντάς τους από τον φόρο στο πετρέλαιο και την αύξηση του ηλεκτρικού στις καλλιέργειες.

Με ρωτούν πολλοί πολίτες, φτάνουν αυτά; Αρκούν; Πρώτος εγώ θα απαντήσω πως όχι, γιατί -για να το πω πολύ απλά- όταν η τιμή του ρεύματος εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου -και έφτασαν μέρες όπου η τιμή του φυσικού αερίου δεκαπλασιάστηκε σε σχέση με αυτήν που ήταν πριν από δύο χρόνια- τότε ακόμα και τη μισή αύξηση να καλύψει το κράτος, πάλι πανάκριβος θα θεωρείται ο λογαριασμός. Ενώ η αλυσίδα της παραγωγής, της τυποποίησης, των μεταφορών, μεταφέρει τις ανατιμήσεις αυτές σε όλο και περισσότερα προϊόντα για να τα κάνει στο τέλος περισσότερο απρόσιτα και η αισχροκέρδεια μερικών επιτήδειων. Θα δείξουμε μηδενική ανοχή σε όποιον επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί αυτήν την κρίση για να αισχροκερδίσει. Το έχουμε ήδη αποδείξει στην πράξη με πολύ σημαντικά πρόστιμα που μπήκαν και σε πολύ μεγάλες εταιρείες.

Έχουμε διαθέσει 4 δισεκατομμύρια σε αυτήν τη μάχη. Ψηφίσαμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, προσθέτοντας στη φαρέτρα μας ακόμα 2 δισεκατομμύρια. Και δε θέλω να ξεχάσετε ότι αυτήν την εβδομάδα αρχίζει και το ενισχυμένο τρίμηνο πρόγραμμα το οποίο είχα ανακοινώσει πριν από ένα μήνα. Θα έχουμε μεγαλύτερες εκπτώσεις σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, καθημερινή χρήση της βενζίνης και του πετρελαίου θα επιδοτείται από το κράτος και θα επιδοτείται περισσότερο στα νησιά, γιατί εδώ το κόστος είναι μεγαλύτερο.

Χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι, υπερήλικες και ΑμεΑ, θα λάβουν την επόμενη Τετάρτη 200 ευρώ, για να μπορέσουν να περάσουν καλύτερα τις ημέρες του Πάσχα. Μιλάμε συνολικά για περισσότερο από 2 εκατομμύρια δικαιούχους, αν προσθέσει κανείς και τα αυξημένα επιδόματα παιδιών τα οποία θα δώσουμε. Και βέβαια, συνεχίζονται οι μέριμνες για αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς.

Όμως φίλες και φίλοι, κανένα Εθνικό Ταμείο δεν μπορεί να αντισταθμίσει το κόστος μιας παγκόσμιας κρίσης και ενός συνεχιζόμενου πολέμου. Και γι΄ αυτό και ξέρετε -το είπε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης- ότι η χώρα μας πρωτοστατεί στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής που θα περιορίζει τις τιμές χονδρικής στο φυσικό αέριο -διότι αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος- και θα προωθεί ταυτόχρονα την ενιαία αγορά και αποθήκευσή του.

Σκεφτείτε ότι στα εμβόλια αγοράσαμε όλοι μαζί, ως Ευρώπη, τα εμβόλια σε καλύτερες τιμές από ό,τι μπορούσαμε να τα αγοράσουμε μόνοι μας. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με το φυσικό αέριο. Ενώ υπάρχουν ακόμα σήμερα και αδιάθετοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που θα μπορούσαν να επιστρατευθούν στην ίδια προσπάθεια.

Θα το ξαναπώ όμως καθαρά. Ξέρω, το γνωρίζω, ότι το βάρος από τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για πολλούς δυσβάστακτο και όσο και αν το περιορίζουμε παραμένει πολύ μεγάλο για τον καταναλωτή. Γι’ αυτό και δεσμεύομαι ότι αν δεν υπάρξει τελικά μια ευρωπαϊκή λύση, η χώρα μας θα εκπονήσει μόνη της ένα πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Διότι όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις, ο πολίτης πρέπει να ξέρει ότι έχει και το κράτος δίπλα του. Όπως ακραίες καταστάσεις ήταν και η αντιμετώπιση της πανδημίας που σπεύσαμε εμείς, η φιλελεύθερη παράταξη, να δρομολογήσουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που έχει ποτέ δρομολογηθεί στη χώρα μας, γιατί έπρεπε να σταθούμε δίπλα στους πολίτες, έπρεπε να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις.

Και όσοι από τον κόσμο των επιχειρήσεων, βρίσκεστε σήμερα μαζί μας, ξέρετε πόσο σημαντικά ήταν τα χρήματα που εκταμιεύσαμε. Η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι μεταθέσεις των πληρωμών. Έτσι κρατήσαμε όρθια την επιχειρηματικότητα, έτσι παλέψαμε την πανδημία. Και όλο αυτό το διάστημα που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο τιμόνι του τόπου μας, αντιμετωπίζουμε -το ξέρετε- μεγάλες δυσκολίες.

Δεν θέλω, όμως, σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε τι έχουμε πετύχει. Και πιστεύω ότι μια μεγάλη χρησιμότητα αυτών των προσυνεδριακών διαδικασιών είναι να μπορούμε να θυμίζουμε στους πολίτες, εσείς -τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας- να μεταφέρετε στην κοινωνία ακριβώς πόσα έχουμε πετύχει αυτά τα τρία χρόνια, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.

Διότι αυτά τα σχεδόν τρία χρόνια, η Ελλάδα και μεγάλωσε και σίγουρα η Ελλάδα δυνάμωσε. Στο εξωτερικό κέρδισε το ρόλο που της αξίζει. Κέρδισε και τους συμμάχους που θέλει. Ενώ στο εσωτερικό ανέταξε την οικονομία της και ένωσε την κοινωνία της. Αποδεικνύοντας ότι υπάρχει δρόμος που φέρνει στη χώρα επενδύσεις και στους εργαζόμενους δουλειές. Και εμπνέοντας πλέον στους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας αλλά και το αίσθημα της εθνικής αξιοπρέπειας. Γιατί όχι το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας που είχαμε καιρό να το αισθανθούμε ως χώρα.

Είχα, πριν από λίγες μέρες, ζητήσει από το επιτελείο μου να μου τυπώσουν και να ξανά διαβάσω τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, όπως τις εκφώνησα στη Βουλή τον Ιούλιο του 2019. Και αξίζει τον κόπο να κάνει κανείς αυτή την άσκηση για να διαπιστώσει πόσο συνεπείς ήμασταν στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που μας έτυχαν.

Είχαμε μιλήσει για πρώτο φορολογικό συντελεστή στο 9% από το 22%. Το είπαμε, το κάναμε. Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τον φόρο στα κέρδη των επιχειρήσεων και τον μειώσαμε από το 29% στο 22%. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το γνωρίζουν πολύ καλά. Δεν το είχαμε πει και όμως το κάναμε: γονικές παροχές έως 800.000€ ελεύθερες από οποιονδήποτε φόρο. Είχαμε δεσμευτεί ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Τον μειώσαμε κατά 34%. Είχαμε πει ότι θα αναστείλουμε την εισφορά αλληλεγγύης στους αυτοαπασχολούμενους, στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Το είπαμε, το κάναμε. Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές για να μειώσουμε το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις και να βοηθήσουμε στο εισόδημα του εργαζόμενου. Το είπαμε, το κάναμε. Τις μειώσαμε κατά σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Και θυμίζω ακόμα ότι ισχύει μειωμένος ΦΠΑ σε μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες: από τον καφέ και τις συγκοινωνίες μέχρι τον τουρισμό, τις μεταφορές, τόσο κρίσιμους τομείς για την Κρήτη μας. Θέλω να θυμίσω ότι τον Δεκέμβριο δόθηκε διπλό το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, πρόσθετη βοήθεια στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Ενώ βλέποντας και πολλά νέα παιδιά ανάμεσά μας, δεν μπορώ να παραλείψω την κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας για τους νέους. Μείωση, ωστόσο, είχανε και όλες οι άλλες ηλικιακές ομάδες.

Μιλώ πολύ σύντομα για το έργο μας όχι μόνο για να υποστηρίξω τη συνέπεια λόγων και πράξεων, αλλά κυρίως για να αναδείξω τον συνδυασμό της οικονομικής ανακούφισης και τόνωσης του εισοδήματος με την αναπτυξιακή στόχευση της πολιτικής μας.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι η οικονομία μας το 2021 ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αναπτύχθηκε με 8,4%, έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη μέχρι που να ξεσπάσει η κρίση ενέργειας. Και, βέβαια, συνεπείς στη δημοσιονομική μας πολιτική πήραμε τη σημαντική αλλά και συμβολική απόφαση να ξεπληρώσουμε δύο χρόνια νωρίτερα τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να κλείσει πια οριστικά αυτό το τραυματικό κεφάλαιο που τόσο πόνεσε τη χώρα μας.

Είχαμε μιλήσει προεκλογικά, το σύνθημά μας -αν θυμάστε- ήταν ανάπτυξη για όλους. Και δεν αλλάζουμε απλά. Μεταμορφώνουμε την εθνική μας οικονομία, ώστε από καθυστερημένος οδοιπόρος να είναι σήμερα δυναμικός πρωταγωνιστής, να έχει την εμπιστοσύνη διεθνών κολοσσών οι οποίοι επενδύουν εδώ.

Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι με την προηγούμενη Κυβέρνηση θα είχαν έρθει ποτέ όλες αυτές οι εταιρείες που επενδύουν σήμερα στη χώρα μας και δημιουργούν τόσες θέσεις απασχόλησης;

Το κάνουν, διότι γνωρίζουν ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα, υπάρχει μία Κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, υπάρχει μία Κυβέρνηση που πρώτο της μέλημα -όπως είχαμε δεσμευτεί- πρώτο της μέλημα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασιών, κυρίως για τα νέα παιδιά.

Και η μεγαλύτερη επιτυχία μας, παρά τις δυσκολίες -και θέλω παρακαλώ να το τονίζετε και να το αναδεικνύετε, γιατί σας διαβεβαιώνω δεν ήταν καθόλου, μα καθόλου αυτονόητο- ήταν η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Στο 17,2% την παραλάβαμε, 12,8% είναι τον Φεβρουάριο. 250.000 νέες θέσεις εργασίας. Ξεπεράσαμε τους 4.000 απασχολούμενους.

Φέτος μόνο από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα επιδοτήσουμε σχεδόν 100.000 νέες θέσεις εργασίας και το κράτος θα καλύψει τις εισφορές 50.000 νέων προσλήψεων.

Ξεκινάει, ήδη, ο θεσμός του πρώτου ενσήμου. Βλέπω εδώ νέα παιδιά. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο παιδί το οποίο πηγαίνει σε έναν εργοδότη και ζητάει για πρώτη φορά δουλειά και του λέει ο εργοδότης: δεν έχεις προϋπηρεσία. Και του λέει το νέο παιδί: μα πού να την αποκτήσω; Από κάπου πρέπει να ξεκινήσω.

Και ερχόμαστε τώρα και καλύπτουμε αυτό το κενό, δίνοντας μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση και στον εργαζόμενο και στον εργοδότη για να είναι πιο εύκολο να προσληφθούν αυτά τα νέα παιδιά, να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Μόλις προχθές ψηφίσαμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Μετατρέπουμε τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με προσανατολισμό για να παρέχει εξειδικευμένη κατάρτιση στους ανέργους, ώστε να μπορούμε να συνδέσουμε την αγορά με τα προσόντα τους.

Συνομιλώ συχνά -το ξέρεις Σταύρο, το ξέρεις Δήμαρχε- με ξενοδόχους εδώ στην Κρήτη και μου λένε: θα πάει πολύ καλά ο τουρισμός μας, αλλά έχουμε πρόβλημα. Δεν βρίσκουμε σήμερα, με ανεργία 12,8%, το στελεχιακό δυναμικό το οποίο χρειαζόμαστε. Γι’ αυτό και τα προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης είναι τόσο σημαντικά.

Και συνομιλώ συχνά, επίσης, με πολλά νέα ζευγάρια τα οποία μου λένε ότι το πρώτο πρόβλημά τους σήμερα είναι το κόστος της στέγης. Ειδικά για τα νέα παιδιά, τα νέα ζευγάρια τα οποία ξεκινούν και είναι στο ενοίκιο, είναι δυσβάστακτο. Και γι’ αυτό και στο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, ΔΥΠΑ, θα αποκτήσει ένα πλήρες σχέδιο για φτηνή εργατική στέγη. Διότι κάτι τέτοιο συμπληρώνει μια ολοκληρωμένη αντίληψη για την κοινωνική και αναπτυξιακή σημασία της παραγωγής.

Και βέβαια, αυτές οι προβλέψεις ακολουθούν και νομοθετήσεις που έχουμε ήδη δρομολογήσει, που δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό στην αγορά εργασίας. Από την 1η Ιουλίου αρχίζει να εφαρμόζεται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, ξεκινώντας με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τέλος πια στις αυθαιρεσίες του εργοδότη. Ο εργαζόμενος θα γνωρίζει ότι θα αμείβεται ακριβώς για τον χρόνο τον οποίο θα δουλεύει.

Οι εργατοτεχνίτες έχουν ακριβώς την ίδια μεταχείριση με τους υπαλλήλους. Εμείς το κάναμε. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και όσοι απασχολούνται σε ψηφιακές πλατφόρμες προστατεύονται. Προστατεύονται με την ευθύνη του εργοδότη. Τα παιδιά που κάνουν delivery. Ο εργοδότης πρέπει να τους καλύπτει και τη στολή και το κράνος. Κι αν δεν έχουν το δικό τους κράνος, ο εργοδότης θα τους αποζημιώνει οικονομικά.

Αυτές είναι κοινωνικές προοδευτικές πολιτικές. Αυτές είναι πολιτικές που στηρίζουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Ρυθμίζουμε τα θέματα των εργαζόμενων από απόσταση. Η παρενόχληση πια τιμωρείται στο χώρο της εργασίας. Προστατεύουμε τις γυναίκες από πρακτικές που ανήκουν σε άλλες εποχές, σε άλλους αιώνες.

Καθιερώσαμε για πρώτη φορά -και για μας τους άντρες να πούμε κάτι- την άδεια πατρότητας. Για να συμμετέχουν και τα ζευγάρια ισότιμα, άντρες και γυναίκες, στις δύσκολες μέρες όταν έρχεται ένα νέο παιδί στη ζωή.

Θα μπορούσα να μιλώ ώρες, φίλες και φίλοι, για πτυχές της κυβερνητικής μας πολιτικής. Θα έχουμε την ευκαιρία, εξάλλου, Βαγγέλη, στο Συνέδριο να μιλήσουμε πολύ αναλυτικά και να παρουσιάσουμε ανά θεματική ενότητα τι είναι αυτά τα οποία έχουμε πετύχει αυτούς τους 33 μήνες.

Να μιλήσω λίγο σήμερα και να επιμείνω σε αυτό το οποίο ονομάζω πατριωτισμό της ευθύνης. Μια κρίσιμη επιλογή που ενδυναμώνει τη θέση της χώρας σε ένα ολοένα και πιο ασταθές διεθνές περιβάλλον και η οποία δικαιώνεται όχι μόνο στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, αλλά και μεταξύ των συσχετισμών ανάμεσα στο δυτικό κόσμο, όπως αποδεικνύει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Βαγγέλη, έχεις δίκιο σε αυτό το οποίο είπες, ένα ζήτημα στο οποίο δεν χωρούν ούτε ίσες αποστάσεις, ούτε αμήχανα ναι μεν, αλλά.

Μητσοτάκης: Η Κρήτη μετατρέπεται σε εργοτάξιο, στόχος να γίνει γαλάζιο το  νησί - HANIA.news

Για την πατρίδα μας, για την Ελλάδα, δεν είναι μόνο θέμα αρχής όταν μια χώρα εισβάλλει ένοπλα και αιματοκυλά μία άλλη και δολοφονούνται εν ψυχρώ γυναίκες, παιδιά. Είδατε τις αποκρουστικές σκηνές στους δείκτες των τηλεοράσεών μας. Δεν είναι ούτε μόνο θέμα δημοκρατικής τάξης, καθώς ένα αυταρχικό καθεστώς επιχειρεί να επιβληθεί σε μία άλλη κυβέρνηση μιας άλλης χώρας, νόμιμα εκλεγμένη.

Στο ερώτημα «τι στάση θα έπρεπε να τηρήσει η Ελλάδα», απαντούν τα λόγια του Εθνάρχη μας, του Ελευθερίου Βενιζέλου, όταν ο Γερμανός Πρέσβης το 1915 του ζήτησε, ζήτησε από την Ελλάδα, να υπαναχωρήσει από την τότε συμμαχία μας με την Σερβία. Να σας θυμίσω τι απάντησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος: «Το έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία».

Η θέση μας, λοιπόν, είναι καθαρή, γιατί καθαρή είναι και η ιδεολογία μας. Είμαστε με την πλευρά του αμυνόμενου και της ειρήνης ή είμαστε με την Ουκρανία. Γιατί αγαπάμε την πατρίδα μας και ξέρουμε να δινόμαστε γι΄ αυτήν.

Την ίδια ώρα που θέλουμε σταθερότητα και συνεργασία και ναι, ναι είμαστε με τη δύση, ακριβώς γιατί είμαστε μέρος της και είμαστε μέρος του πολιτισμού της. Μην περιμένετε, λοιπόν, από μένα μισόλογα. Είμαστε με την ελευθερία. Είμαστε με τη δημοκρατία. Είμαστε με την ειρήνη.

Αγαπητοί μου συμπατριώτες, σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο βλέπω μία μικρογραφία της χώρας. Τα μεγάλα βήματα της Κυβέρνησης δίπλα σε εκείνα τα οποία μένουν να γίνουν, όπως και τις ειδικές συνέπειες από τη συγκυρία. Ξέρω τα προβλήματα. Δεν είναι εδώ ο χώρος να επεκταθώ. Θα πω μόνο αυτό το οποίο νιώθω βαθιά: Σε κάθε δυσκολία θα είμαι εδώ. Θα κάνω ό,τι μπορώ, ό,τι μπορώ.

Και αυτό που έχει σημασία από το προσυνέδριό μας είναι να δούμε την Κρήτη του μέλλοντος. Να δούμε, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί βουλευτές, την Κρήτη που έρχεται. Την Κρήτη της παραγωγής, της ενέργειας, του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού, των μεγάλων έργων.

Χθες ήταν μια πολύ ξεχωριστή στιγμή και για μένα και για την Ντόρα, όταν θαύμασα το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων που φιλοξενεί και τη συλλογή των γονιών μου. Είναι ένα στολίδι. Ένα στολίδι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι. Ένα στολίδι το οποίο αναβαθμίζει την πολιτιστική εικόνα του τόπου και φυσικά βοηθάει την αγορά, τον τουρισμό. Βοηθάει να μετατρέψουμε τα Χανιά σε έναν αυτόνομο πόλο πολιτισμού.

Εσείς ξέρετε καλά ότι έργα γίνονται πολλά και γίνονται παντού. Η Κρήτη μετατρέπεται από άκρο σε άκρο σε ένα μεγάλο εργοτάξιο. Τα μηχανήματα δουλεύουν και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι έτοιμο, το αργότερο το 2026, να υποδεχθεί τους πρώτους ταξιδιώτες.

Όμως το κέρδος ειδικά για εσάς τους Ηρακλειώτες θα είναι διπλό, γιατί με το ειδικό σχέδιο χωρικής αξιοποίησης, μόλις εγκαινιαστεί ο νέος αερολιμένας, οι χώροι του παλιού αεροδρομίου θα αναπλαστούν. Είναι μια προσπάθεια στην οποία πρέπει να έχει γνώμη η κοινωνία της πόλης. Το μόνο που σας εγγυώμαι ότι δεν θα συμβεί είναι να ρημάξει ο χώρος, όπως συνέβη στο Ελληνικό για 18 χρόνια. Αυτό αποκλείεται να γίνει με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και με εμένα Πρωθυπουργό.

Και, βέβαια -το ανέφεραν και οι προλαλήσαντες- σε εξέλιξη βρίσκονται και οι τρεις διαγωνισμοί για τα ισάριθμα τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, ένα έργο για το οποίο αγωνίστηκα προσωπικά. Το πιο δύσκολο τεχνικά και χρηματοδοτικά οδικό έργο σε ολόκληρη τη χώρα. Ξεμπλέξαμε ένα απίστευτο κουβάρι. Αντιμετωπίσαμε όλα τα ψέματα τα οποία κληρονομήσαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και είμαστε πια απολύτως σίγουροι ότι έχουμε και το σωστό σχεδιασμό και όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία. Μέχρι το τέλος του 2022, οι πρώτες μπουλντόζες στο ΒΟΑΚ θα έχουν ξεκινήσει τη δουλειά τους. Στις Γούρνες, στην παλιά βάση, ανακηρύχθηκε ήδη πλειοδότης για να μετατραπεί ο χώρος σε ένα σύγχρονο τουριστικό συγκρότημα. Ενώ προχωρά και μία ακόμα πολύ σημαντική παρέμβαση: είναι η πώληση πλειοψηφικού πακέτου στο Λιμένα Ηρακλείου με πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Θέλω να ξέρετε, φίλες και φίλοι, Ηρακλειώτισσες και Ηρακλειώτες, το ξέρουμε από την εμπειρία, όταν ένα λιμάνι αναπτύσσεται, τότε προοδεύει αυτόματα ολόκληρη η πόλη που το φιλοξενεί. Και ένα πολύ σημαντικό έργο για το οποίο δεν έχουμε μιλήσει αρκετά είναι η ένωση της Κρήτης με το Εθνικό Δίκτυο Μεταφοράς Ενέργειας. Η μικρή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου καλύπτει ήδη το 30% της ζήτησης ρεύματος, ενώ το ’23 η μεγάλη διασύνδεση θα έχει ολοκληρωθεί. Είναι ένα έργο το οποίο θα φέρει στο νησί πλήρη ενεργειακή αυτονομία.

Τι σημαίνει αυτό; Συνολικά για όλους τους πολίτες της χώρας φθηνότερους λογαριασμούς, 400 εκατομμύρια ευρώ περίπου θα εξοικονομήσουμε ως χώρα από αυτή τη διασύνδεση. Περιβάλλον χωρίς ρύπους, θα κλείσουν οι παλιές πετρελαιοκίνητες μονάδες, πολύ καλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σημαντικά βήματα γίνονται και στις αθλητικές υποδομές, αγαπητέ μου Υφυπουργέ, που μετατρέπουν το αθλητικό υπόβαθρο της Κρήτης. Αλλά πολύ σημαντική υπήρξε και η παρέμβαση, νομίζω σε χρόνο ρεκόρ, κύριε Περιφερειάρχα, με ένα πλήρες σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης του Αρκαλοχωρίου που χτυπήθηκε πριν από ένα χρόνο από τους σεισμούς.

Θα ακούσετε, στη συνέχεια, από τον Υφυπουργό -θέλω να πω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Χρήστο τον Τριαντόπουλο ο οποίος έσκυψε επάνω στο πρόβλημα- έχουμε ήδη εκταμιεύσει -αυτά είναι χρονοδιαγράμματα ρεκόρ για την ελληνική δημόσια διοίκηση- 60 εκατομμύρια ευρώ σε 6.300 συμπολίτες. Είναι η μεγαλύτερη στοχευμένη αρωγή που δίνεται σε μία συγκεκριμένη περιοχή και το δημοσιονομικό κόστος συνολικά για την αποκατάσταση του σεισμού θα ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια. Ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιείται και η διαδικασία της συνολικής ανασυγκρότησης της περιοχής.

Θα ακούσετε στη συνέχεια και από τον Γιώργο τον Γεωργαντά σημαντικές παρεμβάσεις που γίνονται για τον πρωτογενή τομέα. Και ακούω παντού, και στην Κρήτη, το άγχος των παραγωγών, κυρίως των κτηνοτρόφων. Το ξέρω καλά τι σημαίνει να αυξάνεται το κόστος των ζωοτροφών, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διασφαλίσαμε ειδική χρηματοδότηση για την προμήθεια και μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη, εντάσσοντάς την, επιτέλους, στο μεταφορικό ισοδύναμο. Είναι ένα μέτρο στήριξης για τους κτηνοτρόφους μόνο 8 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ ταυτόχρονα το νησί θα έχει τη μερίδα του λέοντος στο πρόγραμμα των νέων αγροτών ύψους 67 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι κάτι το οποίο μας το ζητούσατε επιτακτικά και μπορούμε να το ικανοποιήσουμε.

Και αυτά είναι μόνο τα ειδικά μέτρα για την παραγωγή της Κρήτης, διότι παράλληλα ισχύουν και οι γενικές ενισχύσεις για τον πρωτογενή τομέα σε ολόκληρη τη χώρα. Και αναφέρομαι στη συνεχή κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος, στην επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο, στον χαμηλό ΦΠΑ για λιπάσματα και ζωοτροφές και ακόμα στην έκτακτη επιδότηση των κτηνοτρόφων, η οποία θα εκταμιευθεί από την επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στις ζωοτροφές.

Και, βέβαια, να τελειώσω την αναφορά μου στην Κρήτη με μία ξεχωριστή μνεία στο νέο ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Αγαπητέ Σταύρο, 564 εκατομμύρια αυξημένα κατά 23%, αυτός είναι ο προϋπολογισμός τον οποίο θα διαχειριστεί η Περιφέρεια με την οποία είμαστε σε αγαστή συνεργασία, για να δρομολογηθούν σημαντικά έργα παρέμβασης για την ανάπτυξη της Κρήτης.

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, οι καρποί αυτής της πολιτικής για την οποία σας μίλησα απευθύνονται σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες. Στην πλειονότητά τους πιστεύω ότι αναγνωρίζουν τη μεγάλη μας προσπάθεια, σε ένα περιβάλλον όμως με μόνη βεβαιότητα την αβεβαιότητα που υπάρχει. Ο κίνδυνος είναι οι χειροπιαστές κατακτήσεις τις οποίες έχουμε πετύχει, να θεωρούνται περίπου δεδομένες, περίπου αυτονόητες. Και πρόσκαιρες δυσκολίες να σκιάσουν μεγάλες στρατηγικές επιλογές. Προβάλλει, λοιπόν, ως κρίσιμη προτεραιότητα η συσπείρωση των πολιτών στη βάση της αλήθειας αλλά και ο δικός σας λόγος, ο λόγος των κομματικών μας στελεχών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -το ξέρετε πολύ καλά- πολιορκεί την κοινή γνώμη με νέα ψέματα. Θεωρεί εθνική μία παγκόσμια αναταραχή, υποσχόμενος πάλι, με έναν νόμο και με ένα άρθρο, όλα όσα θα ήθελαν να ακούσουν για να ανακουφιστούν ένας αγρότης και ένας εργαζόμενος που σήμερα δύσκολα τα βγάζει πέρα. Ο νοικοκύρης. Ο επιχειρηματίας που δοκιμάζεται. Το ξέρετε καλά -και πιστεύω ότι το ξέρει και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών- ότι μοιράζει ξανά ακάλυπτες επιταγές. Σε μια ύστατη προσπάθεια αναζητά το δικό του κομματικό φιλί της ζωής στην τεχνητή αναπνοή της δημαγωγίας.

Είναι πολύ βολικό, ξέρετε, να σπέρνεις πλαστές προσδοκίες σε ένα έδαφος που έχει σκάψει πριν η εύκολη διαμαρτυρία. Αλλά ό,τι φυτρώσει εκεί, θα δηλητηριάσει για χρόνια όλη την παραγωγή και το ίδιο το χωράφι.

Γι’ αυτό και στο σύνθημα «το είπαμε, το κάνουμε», προσθέτω τώρα το ρήμα «προσπαθούμε» και δίπλα τρία ακόμα: «ακούμε», «νοιαζόμαστε» αλλά και «εξηγούμε» στους πολίτες. Εξηγούμε. Που σημαίνει ότι η Κυβέρνηση σηκώνει κι άλλο τα μανίκια και το κόμμα ανοίγεται ακόμα περισσότερο στην κοινωνία.

Κι αυτό εννοούσα όταν μίλησα στην προσυνεδριακή μας εκδήλωση στο Χαλάνδρι για δυναμική αναμονή προς τις εκλογές. Αυτές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας. Ο πολιτικός χρόνος που μεσολαβεί, όμως, είναι ανοιχτός σε διεθνείς επιρροές.

Και οφείλουμε από τη μια πλευρά να τις ερμηνεύουμε και από την άλλη να αμυνόμαστε στις συνέπειές της. Και αυτός είναι ο λόγος που επιμένω σε αυτή την τριπλή ανάγκη για την οποία σας μίλησα: της ευρωπαϊκής λύσης, της δημοσιονομικής συνέπειας αλλά και των εθνικών εφεδρειών. Μόνο έτσι από την τρικυμία θα γυρίσουμε στα ήρεμα νερά.

Αναφέρθηκα στην αρχή και κλείνω με τις διαφορές των δυο συνεδρίων, όχι προφανώς γιατί είναι οργανωτικές, αλλά γιατί είναι πολιτικές. Και αυτό ακριβώς είναι και η μεγάλη μας δύναμη. Η δύναμη μιας ανοιχτής, δημοκρατικής παράταξης. Είμαστε δίπλα. Ζούμε μέσα στον καθημερινό πολίτη. Καθώς ανανεώνουμε ιδέες και πρόσωπα, συντηρούμε από το παρελθόν αυτά τα οποία αξίζει να συντηρηθούν. Για να μας δένουν με τις ρίζες μας. Αλλά και μεταξύ μας.

Η πρόοδος, ξέρετε, δεν είναι μια αέναη τεχνοκρατική ευθεία. Είναι μια διαδικασία με περιεχόμενο που αλλάζει συνεχώς καθώς την διαπερνούν νέα ρεύματα. Μόνη σταθερά είναι ο άνθρωπος. Με κανόνες και δικαιοσύνη θα μπορεί να προκόβει για το δικό του και το συνολικό καλό. Μεγεθύνοντας πάντα τον δημόσιο πλούτο, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση και σε πολλά περισσότερα δημόσια αγαθά, ενώ σε κάθε ατυχία ο πολίτης πρέπει να ξέρει ότι θα βρει την πολιτεία αρωγό.

Αυτά πιστεύουμε, αυτά υπηρετούμε, αυτές είναι οι αρχές και οι αξίες της μεγάλης λαϊκής κοινωνικής φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας. Τα χρώματα των παλιών κομματικών ορίων ξεθωριάζουν. Μαζί τους ξεθωριάζουν και τα όποια ιδεολογικά πρόσημα. Το σχήμα Αριστερά-Δεξιά μοιάζει να μη χωρά στην εποχή μας. Ειδικά στα νέα παιδιά λέει πολύ λίγα πράγματα. Δίνει το σχήμα αυτό τη θέση του στο δίλημμα πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, καθήλωση ή δημιουργία, αδράνεια ή αποτέλεσμα.

Όμως προσέξτε, οι διαφορές μας δεν καταργήθηκαν. Αντίθετα στα νέα μέτωπα είναι πολύ ισχυρές. Με την οπισθοδρόμηση να φλερτάρει με τον αυταρχισμό, ενώ η πρόοδος επιμένει πάντα στην ανοιχτή Δημοκρατία. Και ας συγκρατήσουμε αυτές τις λίγες σκέψεις, καθώς συμμετέχουμε στις εσωκομματικές μας συζητήσεις. Όταν θα εκλέξουμε, στο επόμενο Συνέδριο, τον νέο οργανωτικό κορμό της παράταξής μας. Ας τις συγκρατήσουμε όμως και στην καθημερινή πολιτική μας δράση, γιατί εμείς οι Νεοδημοκράτες ζούμε μέσα στην κοινωνία. Εσείς ζείτε μέσα στην κοινωνία, το ξέρετε καλά, παίρνετε το σφυγμό της, εξελισσόμαστε μαζί της. Δεν έχουμε έτοιμες απαντήσεις, τις ίδιες απαντήσεις σε νέα ερωτήματα, αλλά είμαστε σε θέση να θέτουμε εμείς τις ερωτήσεις και να δρομολογούμε νέες απαντήσεις για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Και με ένα τέτοιο στελεχιακό δυναμικό, είναι φυσικό να αισιοδοξώ για το επόμενο διάστημα, όσες αναταράξεις κι αν μας επιφυλάσσει το διεθνές σκηνικό.

Στόχος μας, λοιπόν, παραμένει -όπως είπα- η επιστροφή στο δρόμο της ισχυρής Ελλάδος, της ανάπτυξης για όλους. Η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο θα σημάνει και μεγαλύτερη ευχέρεια εθνικών επιλογών. Η ένταξη της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα -πράγματα που μπορεί να φαίνονται τεχνοκρατικά και να νομίζουν οι πολίτες ότι δεν τους αφορούν- θα δώσει τεράστια επενδυτική ώθηση στην οικονομία μας. Πλήρης αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την πράσινη, την ψηφιακή οικονομία. Τα μεγάλα έργα για την κοινωνική συνοχή. Αυτή είναι η πρόκληση της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα. Αυτή είναι η πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Κάποτε -και κλείνω με αυτό φίλες και φίλοι- ένας Βρετανός δημοσιογράφος είχε ρωτήσει τον Βρετανό τότε Πρωθυπουργό Harold Macmillan, τι τον δυσκολεύει περισσότερο στη διακυβέρνηση. Πήρε την απάντηση: «τα γεγονότα αγαπητέ μου, τα γεγονότα».

Στους 33 μήνες που οδηγεί τον τόπο η Νέα Δημοκρατία, τα γεγονότα ήταν πυκνά και συχνά ήταν σύνθετα και απειλητικά. Σε κανένα, όμως, από αυτά δεν επιτρέψαμε να αλλάξει την πορεία μας. Όχι μόνο γιατί τα διαχειριστήκαμε, αλλά δημιουργήσαμε στη θέση τους άλλα γεγονότα πιο θετικά για την πατρίδα μας και τον πολίτη. Και στην τροχιά αυτή θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με την καθεμιά, με τον καθένας σας συμμέτοχο. Κυβέρνηση, τα κομματικά στελέχη, οι οπαδοί, οι φίλοι της παράταξης, οι νέοι συνοδοιπόροι που κερδίζουμε καθημερινά.

Και είμαι σίγουρος ότι, ειδικά εδώ στην Κρήτη, υπήρξαν συμπολίτες μας που και στην προηγούμενη κάλπη δεν μας εμπιστεύτηκαν την τελευταία στιγμή, δεν μας στήριξαν. Μπορεί να μην ξεπέρασαν κάποια στερεότυπα, κάποιες επιφυλάξεις. Νομίζω ότι όταν θα δουν αντικειμενικά τι έχουμε κάνει για τον τόπο, άρα τι έχουμε κάνει για την Κρήτη, θα πετύχουμε το στόχο μας να ενισχύσουμε τα ποσοστά μας και να κάνουμε γαλάζια την Κρήτη.

Θα αλλάξουμε την Ελλάδα για το καλύτερο. Και αυτό είναι το μήνυμα που θα δώσω σήμερα από την Κρήτη, στο προσυνέδριο, σε ολόκληρη την Ελλάδα:

Πάμε μπροστά, πάμε μαζί, πάμε ενωμένοι για το 14ο Συνέδριό μας. Ζήτω η Νέα Δημοκρατία.

Να είστε καλά. Καλή δύναμη. Καλή επιτυχία στις προσυνεδριακές μας διαδικασίες.

Σας ευχαριστώ και πάλι για τη θερμή υποδοχή, για τη ζεστασιά σας, για την αγάπη σας. Να είστε καλά.

Διαβάστε επίσης...