Τελευταία νέα
Καταθέτει για δεύτερη ημέρα στην Προανακριτική για τον Νίκο Παππά ο Κυριάκος Τόμπρας Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει αφήσει χιλιάδες επιστήμονες χωρίς καμία οικονομική στήριξη “Στεγνά” δίνει ο Στέφανος Μάνος την κυβέρνηση Μητσοτάκη: “Την ίδια στιγμή που κατηγορείται η προηγούμενη κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου των καναλιών, μειώνουν 50% τα τέλη στους καναλάρχες” ! Μπαχτσελί εκτός ορίων: «Η Ελλάδα θα χάσει το κεφάλι της» – Χαρακτήρισε αμετροεπή τον Δένδια Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει αφήσει χιλιάδες επιστήμονες χωρίς καμία οικονομική στήριξη Άλλο ένα “ανδραγάθημα” της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Στην … 70η θέση παγκοσμίως ως προς την ελευθερία του Τύπου η Ελλάδα με τη λογοκρισία, τη λίστα Πέτσα τις απόπειρες παρεμπόδισης και τη δολοφονία δημοσιογράφου Προανακριτική: “Και επί Μητσοτάκη government friendly είναι η CCC” – Βουλευτής της ΝΔ: “Οχι, δεν εκπλήσσομαι”! Γιατί άρχισε το ξήλωμα της “Καλογριτσιάδας” μέσα στους κόλπους της ΝΔ… Δημοσκόπηση-κόλαφος για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους! Στους αποδήμους ψαρεύει ψήφους η κυβέρνηση ΥΠΕΞ: Εντός ελληνικής δικαιοδοσίας η NAVTEX για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο Πέντε πράγματα για την υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία Χατηδάκης: Παραδίδει στους ιδιώτες την έκδοση συντάξεων

Κ.Μητσοτάκης:”Δεν θα επιστρέψουμε στη λογική όπου τα νησιά μας θα επιβαρύνονται με εξαιρετικά αυξημένους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών”

03/03/2021

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου (03/03/21) με τους δημάρχους Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη και Ανατολικής Σάμου Γεώργιο Στάντζο, των τριών δήμων του Βορειοανατολικού Αιγαίου στα διοικητικά όρια των οποίων φιλοξενούνται δομές προσφύγων.

Ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης,υπενθύμισε πως η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε ακριβώς ένα χρόνο μετά την επίσκεψη της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Έβρο. «Όταν ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση μου, ήρθαν και επιθεώρησαν τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, αναγνωρίζοντας ότι ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία. Ήταν μία δύσκολη περίοδος αυτή στην οποία αντισταθήκαμε στον ουσιαστικό εκβιασμό της γείτονας χώρας, υπερασπιζόμενοι το αναφαίρετο δικαίωμά μας να προστατεύσουμε την εθνική επικράτεια και να φυλάξουμε τα σύνορά μας και αυτή είναι μία πολιτική την οποία έχουμε ακολουθήσει με συνέπεια από τότε και στην ξηρά και στη θάλασσα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθούν ολόκληρες οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού:

Κ. Μητσοτάκης:Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω. Πάντα χαρά μου να σας υποδέχομαι, για να συζητήσουμε πιο αναλυτικά τι πραγματικά συμβαίνει στα νησιά σας, τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, τι θα γίνει στο από δω και στο εξής. Ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στα πράγματα αναλάβαμε μία δέσμευση. Να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό – μεταναστευτικό στη ρίζα του. Και παρά τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίσαμε τους πρώτους μήνες, πιστεύω ότι τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά.

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από μένα πόσο έχουν μειωθεί οι ροές το τελευταίο χρόνο σχεδόν κατά 90%, πόσο έχουν προχωρήσει με πρωτοβουλία του Υπουργού οι διαδικασίες έκδοσης αποφάσεων ή και απόρριψης αιτήσεων ασύλου και πως έχουμε προχωρήσει και με τη δική σας συνεργασία γιατί θέλουμε πάντα να έχουμε τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών στην βελτίωση των υποδομών που υπάρχουν στα νησιά.

Λαμβάνοντας υπόψη και τη νέα πραγματικότητα ότι δεν μπορούμε και δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε σε μία λογική όπου τα νησιά μας θα επιβαρύνονται με εξαιρετικά αυξημένους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών, λαμβάνοντας όμως υπόψη από την άλλη, ότι πρέπει να έχουμε κάποιες οργανωμένες υποδομές στα νησιά μας για να μπορούμε να υλοποιούμε όχι απλά την εθνική στρατηγική, αλλά και την Ευρωπαϊκή στρατηγική, όπως αυτή θα διαμορφωθεί με το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου το οποίο ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε να συμφωνηθεί νωρίτερα και όχι αργότερα.

Θέλω επίσης να σας επισημάνω, ότι σας υποδέχομαι ακριβώς ένα χρόνο μετά την επίσκεψη της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Έβρο. Όταν ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση μου, ήρθαν και επιθεώρησαν τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, αναγνωρίζοντας ότι ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία.

Ήταν μία δύσκολη περίοδος αυτή στην οποία αντισταθήκαμε στον ουσιαστικό εκβιασμό της γείτονας χώρας, υπερασπιζόμενοι το αναφαίρετο δικαίωμά μας να προστατεύσουμε την εθνική επικράτεια και να φυλάξουμε τα σύνορά μας και αυτή είναι μία πολιτική την οποία έχουμε ακολουθήσει με συνέπεια από τότε και στην ξηρά και στη θάλασσα. Χαίρομαι λοιπόν που είστε εδώ για να συζητήσουμε τα ευρύτερα θέματα τα οποία αφορούν τα νησιά μας και στο πρόσωπό σας καθώς εκπροσωπείτε τις τοπικές κοινότητες, θέλω να ευχαριστήσω ακόμα μία φορά όλους τους νησιώτες μας οι οποίοι αγωνίζονται κάθε μέρα σε αντίξοες συνθήκες και κρατώντας πάντα υψηλά το εθνικό φρόνημα, τους έχουμε, σας έχουμε όλους μέσα στην καρδιά μας.

Κ. Μητσοτάκης: Είχα πει εξ αρχής ότι αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα των ροών, οποιαδήποτε δομή θα ξεπεραστεί τελικά από τις ίδιες τις εξελίξεις. Τώρα που είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ροών νομίζω ότι προσερχόμαστε σε αυτό το δημόσιο διάλογο και με πολύ μεγαλύτερη συνέπεια.

Μας προέκυψε μία καταστροφή πού ήταν το συμβάν, ο εμπρησμός που έγινε ουσιαστικά στη Μόρια όμως μέσα από αυτή την καταστροφή προέκυψε κάτι καλύτερο. Η Μόρια τελείωσε και θα ξαναφτιάξουμε και τον χώρο στην Μόρια, θα φτιάξουμε ένα πάρκο θα τον αποδώσουμε στον Δήμο. Μόρια δεν πρόκειται να ξαναυπάρξει, όπως θα τελειώσει και η υφιστάμενη υποδομή η οποία παρά τον προσωρινό της χαρακτήρα όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι πολύ καλύτερη από αυτό το οποίο υπήρχε στην Μόρια.

Μία δομή θα έχουμε και η οποία θα είναι η οριστική δομή στην τοποθεσία την οποία έχουμε συμφωνήσει και την τοποθεσία την οποία έχετε επιλέξει και την οποία θέλει και να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα κινηθούμε σε αυτήν την ταχύτητα όπως με τις όποιες καθυστερήσεις γίνεται τελικά αυτό και στη Σάμο. Με καθυστέρηση ναι, αντιμετωπίσαμε και Covid και πολύ μεγάλες δυσκολίες. Εκεί πάμε όμως και στη Σάμο, για να αποδώσουμε και τον χώρο της προσωρινής δομής που όλοι γνωρίζουμε πόσο ακατάλληλος και απαράδεκτος είναι πίσω στο δήμο όπως το ίδιο τελικά έγινε και με το χώρο της Μόριας. Η Χίος είναι λίγο πιο σύνθετη περίπτωση θα τη συζητήσουμε και αυτήν.

Κ. Μητσοτάκης: Πράγματι η Σάμος χτυπήθηκε ακόμα περισσότερο από τα άλλα νησιά του Αιγαίου και από τον σεισμό και έχει συσσωρευμένα προβλήματα. Όμως νομίζω, ότι έχουμε αποδείξει και σε κεντρικό επίπεδο και σε επίπεδο των Υπουργείων που προΐστανται των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα και εγώ βλέπω και την μακροχρόνια αναπτυξιακή προοπτική όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Και βέβαια απόλυτα και την τεράστια Εθνική και στρατηγική τους σημασία η οποία μας επιβάλλει να τα δούμε μέσα από μία ενδεχομένως λίγο διαφορετική ματιά όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και να νομιμοποιούμαστε αυτό να το κάνουμε.

Διαβάστε επίσης...