Τελευταία νέα
Περήφανη η Μενδώνη που η Ακρόπολη δεν πλημμύρισε μετά το τσιμέντωμα Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος ορθώνουν μέτωπο κατά της επιθετικότητας της Τουρκίας – Τα μηνύματα στην Άγκυρα Eισαγγελέας Αρείου Πάγου Πλιώτας: Ζήτησε την απόφαση αποφυλάκισης του Πατέλη «Κανένα πρόβλημα με την στατικότητα του κτιρίου της Βουλής», δηλώνει ο Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση στοχοποιεί και τις λαϊκές αγορές Ντόρα Μπακογιάννη: Μεγάλο ευχαριστώ για το απίστευτο κύμα συμπαράστασης – Αρχίζει ανοσοθεραπεία Λίστα Πέτσα: Η οικονομικη εισαγγελία ερευνά καταγγελία πολιτών-Από τον Μάιο η δικογραφία στη Βουλή για διερεύνηση απιστίας των Σκυλακάκη-Πέτσα Μετά το σάλο … Αναίρεση της απόφασης αποφυλάκισης Πατέλη μελετά ο Άρείος Πάγος Δεν απέκλεισε παραβίαση του Συντάγματος η κυβέρνηση με φόντο την εξεταστική επιτροπή για λίστα πέτσα Γιάννης Οικονόμου: Να ψάξουμε από το ΄15 μέχρι το ΄19 και γι’ αυτό να πάμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο Απαντήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα ζητάει η ΝΔ για τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλης Λεβέντης: Σκληρή μάχη για τη ζωή του για 24η μέρα – Οι τελευταίες πληροφορίες για την υγεία του

Κ. Παπανάτσιου: Το αφήγημα της Κυβέρνησης βρίσκεται σε αντίθεση με την κοινωνική πραγματικότητα

Οκτώβριος 13,2021

Η Αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν.Μαγνησιας Κατερίνα Παπανατσιου τοποθετήθηκε σήμερα, ως ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στην συζήτηση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού του 2021.

Η κ.Παπανάτσιου τόνισε πως ο Προϋπολογισμός δομικά διέπεται από επισφάλειες, την τελευταία περίοδο όμως τείνουν να γίνουν ο κανόνας, καθώς η Κυβέρνηση αναθεωρεί τα στοιχεία της οικονομίας με τέτοια συχνότητα που δύσκολα κάποιος/α μπορεί να τα παρακολουθήσει. Η Βουλεύτρια, στη συνέχεια απαρίθμησε τις επισφάλειες του φετινού προσχεδίου ξεκινώντας από την μεγαλύτερη, αυτή της υγειονομικής κρίσης, λέγοντας πως όχι μόνο αποσύρει η Κυβέρνηση τα ελλιπέστατα μέτρα στήριξης, αλλά προδιαγράφει την επόμενη χρονιά σαν να μην υπάρχει η Πανδημία. Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε προς επίρρωση αυτού, τις απόψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και τη γνωμοδότηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια η κ.Παπανάτσιου ανεφέρε πως για να πετύχει η Κυβέρνηση την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, θα μειώσει τις δαπάνες και θα περιμένει αύξηση εσόδων. Η Βουλεύτρια σημείωσε πως, αυτό περνάει μέσα από παύση των μέτρων για την στήριξη των πολιτών, εν μέσω υγειονομικής κρίσης και την περικοπή στις δαπάνες για την υγεία και τα νοσοκομεία. Η κ.Παπανάτσιου αναρωτήθηκε πως θ’ αυξηθούν τα έσοδα με καθηλωμένους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και με τα ληξιπρόθεσμα να ανεβαίνουν στα 109 δις; Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών τόνισε πως από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα, κεντρικό ρόλο θα έχει το ΦΠΑ, που αντανακλά, τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, που εν τέλει συμπιέζουν περαιτέρω το εισόδημα εργαζομένων και νοικοκυριών.

Η Βουλεύτρια στη συνέχεια σημείωσε πως, «Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να εμφανίσει μία οικονομία που ανακάμπτει» και συνέχισε, «Στο σημείο λοιπόν της διατήρησης της αναθεωρημένης ανάπτυξης, στηρίζετε μεγάλο μερίδιο στην ιδιωτική κατανάλωση και τις αποταμιεύσεις, στο 2,9% και στην αύξηση των επενδύσεων στο 23,4%». Η κ.Παπανάτσιου συνέχισε τονίζοντας πως βασικό στοιχείο της ιδιωτικής κατανάλωσης είναι οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους όπου η περιορισμένη αύξηση της κατά κεφαλήν αμοιβής κατά 1,1%, πιο κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του πληθωρισμού, θέτει σοβαρά ερωτήματα στο σενάριο της Κυβέρνησης. Η Βουλεύτρια υπογράμμισε επίσης πως, «η Κυβέρνηση επενδύει και στην πλέον φιλόδοξη αύξηση των επενδύσεων σε ποσοστό 23,4% με κεντρικό ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης όπου θα συμβάλει κατά 50% στην καθαρή αύξηση των επενδύσεων».

Η κ.Παπανάτσιου σταχυολογώντας, σημείωσε πως το προσχέδιο του Προϋπολογισμού ξεχνάει την πανδημία και τις επιπτώσεις της, σαν να είναι ήδη υπό έλεγχο, δεν οχυρώνει τα εισοδήματα των πολιτών εν μέσω μαζικών ανατιμήσεων, αλλά αντίθετα, η Κυβέρνηση αναμένει αύξηση των εσόδων από αυτές! Κλείνοντας, η κ.Παπανάτσιου υπογράμμισε πως το προσχέδιο δεν παρέχει καμία στήριξη σε βασικούς τομείς του Κοινωνικού Κράτους, ενώ οι εργαζόμενοι/ες και οι νέοι/ες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καινούριο.

Διαβάστε επίσης...