Τελευταία νέα
Σχολεία μέχρι τις 6 το απόγευμα και σπίτια με χαμηλό ενοίκιο: Ο κυβερνητικός σχεδιασμός Δημοσκόπηση Palmos Analysis: Ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια – «Ανεπαρκή τα μέτρα» λέει το 67% ΣΥΡΙΖΑ: “Πέφτουν οι σφαίρες βροχή … με Μητσοτάκη! Λειτούργησαν ως πιστολέρο της Άγριας Δύσης οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία για τη Σύνοδο Κορυφής της Μέσης Ανατολής “38 κάλυκες, έλεος! Δεν ήταν τρομοκράτες απέναντι με όπλο”! “Καρφιά” Κατερινόπουλου: Με 1 μήνα εκπαίδευση πήραν κόσμο στη ΔΙΑΣ, κινδυνεύουν περισσότερο από το συνοδό παρά από κακοποιούς” (vid) Κόλαφος η Συνομοσπονδία Ρομά για ΕΛΑΣ-ΜΜΕ για τη δολοφονία στο Πέραμα: Ήταν 18 ετών, είχε κατηγορηθεί για κλοπή μοτοποδηλάτου, γιατί αναφερόταν ως 20χρονος και σεσημασμένος; Διχάζει Γερμανία-Τουρκία η υπόθεση Καβαλά. Ερντογάν: Πάει για ρήξη με Γερμανία-Δύση; “Όλοι είμαστε καλά”! Και δεύτερο βίντεο που αποκαλύπτει η “Εφ.Συν.” εκθέτει την ΕΛ.ΑΣ. για την ανακοίνωση που μιλάει για “7 τραυματίες αστυνομικούς” Γιάννης Πλακιωτάκης για Τουρκία: Παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο – 600 εκατ. ευρώ στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας Παρέμβαση Θεοδωρικάκου με επίσκεψη «συμβολικού χαρακτήρα» στους κρατούμενους αστυνομικούς Συνήγορος των 7 αστυνομικών για το Πέραμα αναλαμβάνει ο Κούγιας – Αντιμέτωποι με κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονία κατά συρροή και οπλοχρησία Από Σπόντα 23.10

Κ. Σακελλαροπούλου: Eνίσχυση των διμερών μας σχέσεων με την Βόρεια Μακεδονία.

Οκτώβριος 05,2021

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι , μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Δηλώσεις των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας
image_print
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα κύριε Πρόεδρε. Η επίσκεψή σας είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στη χώρα μου και ως εκ τούτου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό για την σχέση μεταξύ των χωρών μας.

Θα ήθελα και εγώ να επιβεβαιώσω τη σημασία που αποδίδουμε στην ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, καθώς και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Θα συμφωνήσετε ότι η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι κρίσιμη για την υλοποίηση και των δύο αυτών στόχων.

Έχουν ήδη περάσει δυόμιση χρόνια από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, αναγνωρίζουμε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα από πλευράς της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες. Η αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων αυτών θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της συνεργασίας μας. Από πλευράς μας, εξετάζουμε κάθε πτυχή της διμερούς μας συνεργασίας, με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων που παρέχει με αμοιβαία επωφελή τρόπο. Και πάλι καλώς ήρθατε κύριε Πρόεδρε.

STEVO PENDAROVSKI (από μετάφραση): Κυρία Πρόεδρε σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Ως πρόσωπο δεν μου αρέσουν τα πολιτικά πάθη, αλλά σίγουρα συμφωνώ μαζί σας ότι πρόκειται για μια ιστορική συνάντηση. Να υπάρχει πρώτη συνάντηση μετά από τριάντα χρόνια, δύο χωρών που είναι άμεσοι γείτονες, είναι πολύ σημαντικό. Είχαμε και πρωτύτερα την καλύτερη συνεργασία, αλλά από το 2018 τέθηκε και το νομικό πλαίσιο για τη βελτίωση της συνεργασίας μας.

Κυρία Πρόεδρε, είστε νομικός, όπως είμαι και εγώ, και θα ήθελα να σας υπενθυμίσω μια νομική αρχή που σχετίζεται άμεσα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στα λατινικά είναι «pacta sunt servanda», που σημαίνει «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται». Συμφωνώ μαζί σας ότι έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ίσως και τα πιο δύσκολα. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που πρέπει να υλοποιηθούν, αλλά σας διαβεβαιώ ότι είμαστε πρόθυμοι να υλοποιήσουμε μέχρι το τελευταίο γράμμα αυτής της Συμφωνίας.
Ερχόμενος ενημερώθηκα ότι οι δύο επιτροπές που συναντώνται και συνεργάζονται έχουν συμφωνήσει για επόμενες συναντήσεις. Η μία επιτροπή είναι η Επιτροπή Ιστορικών Αρχαιολογικών Θεμάτων και η Επιτροπή για τις Ονομασίες. Μέχρι τώρα οι δύο επιτροπές είχαν τη βέλτιστη συνεργασία, αλλά λόγω του κορωνοϊού υπήρξε μια διακοπή, αλλά και τώρα επεκτείνεται η συνεργασία και η εργασία των δύο επιτροπών. Η Συμφωνία των Πρεσπών συνέβαλε στην είσοδο της χώρας μου στο ΝΑΤΟ και ευελπιστούμε ότι στη συνέχεια θα συνδράμει, και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, για την εισαγωγή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι το 2018 είχαμε τη στήριξή σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά το 2018 πιστεύω ότι θα την έχουμε ακόμα περισσότερο. Να μην ξεχάσουμε ποια είναι η πλήρης ονομασία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν είναι απλώς μια συμφωνία για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, αλλά είναι και Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας. Ευχαριστώ για άλλη μία φορά.

Διαβάστε επίσης...