Τελευταία νέα
Σκέρτσος για δηλώσεις Τεμπονέρα: Καινούριο φούρνο έφτιαξαν, ίδια κουλούρια πλάθουν Γαλλία: Ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους εξ αιτίας της τεχνητής νοημοσύνης Χωρίς περιορισμούς οι εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ εισηγείται η Διακομματική  Σε καταφύγιο ζώων στην Ιεράπετρα ο Μητσοτάκης – Το «ευχαριστώ» του ιδιοκτήτη Τράπεζα Θεμάτων: Η πιο σημαντική επίθεση σε ελληνικό κυβερνητικό οργανισμό – Με απόλυτη ασφάλεια οι Πανελλαδικές διαβεβαιώνουν τα αρμόδια υπουργεία Σκέρτσος για ΣΥΡΙΖΑ: Καινούριο φούρνο έφτιαξαν, ίδια κουλούρια πλάθουν Ρένα Δούρου: “Έχουμε πάρει 100% το μήνυμα που μας έστειλαν οι πολίτες στις 21 Μαίου. Μονομέτωπος κατά του Μητσοτάκη” «Βόμβα» από επιφανή Κινέζο επιστήμονα για την προέλευση του κορωνοϊού KKE: Διαγραφή χρεών της περιόδου της πανδημίας των μη μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ Πλεύση Ελευθερίας: Υποψήφια έπαθε «μπλακ άουτ» στον «αέρα» δελτίου ειδήσεων (βίντεο) Εκρυθμη η κατάσταση στο Κόσοβο: Στρατιώτες του ΝΑΤΟ αναπτύσσονται για τη φύλαξη κτιρίων Ο Πούτιν εργάζεται από το Κρεμλίνο – «Καμία απειλή» για τους κατοίκους της Μόσχας από τα drones

Λευτέρης Αλαβάνος:«Η Κομισιόν έχει μεγάλες ευθύνες για τη καθυστέρηση στον εμβολιασμό κατά της Covid-19.»

02/02/2021

Οι ευρωβουλευτές του Κομμουνιστικου Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος με ερώτηση που κατέθεσαν (01/02/2021) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν την αξιοποίηση κάθε ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ  αναφέρει τα παρακάτω:

Ευρωκοινοβούλιο: Η ΕΕ αρνείται να δημοσιοποιήσει τα συμβόλαια με τις  εταιρείες για τα εμβόλια - ALT.gr
Απο αριστερά Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος και Κώστας Παπαδάκης

«Η Κομισιόν έχει μεγάλες ευθύνες για τη μεγάλη καθυστέρηση στον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Η παραγωγή και η πώληση των εμβολίων από τις φαρμακοβιομηχανίες γίνεται με τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας και του μέγιστου δυνατού κέρδους, τα οποία αποτελούν πολιτική της ΕΕ. Σε αυτήν την πολιτική και την απαρέγκλιτη ενιαία υλοποίησή της εντάσσεται και η απαγόρευση στα κράτη-μέλη να διαπραγματεύονται αυτοτελώς την προμήθεια εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.
Εκτός από τα εμβόλια για τα οποία η ΕΕ έχει συνάψει συμβάσεις με τους αντίστοιχους φαρμακευτικούς ομίλους υπάρχουν κι άλλα εμβόλια που είναι ασφαλή κι αποτελεσματικά, ήδη χρησιμοποιούνται σε πολλά κράτη και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε αριθμό δόσεων του εμβολίου, να σώσουν ζωές. Αυτό όμως δεν αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ, αλλά η εξασφάλιση πλεονεκτήματος στον ανταγωνισμό με βάση τους όρους της “αγοράς” και ας έρχονται σε αντίθεση με τις ανάγκες διασφάλισης της υγείας και της ζωής των λαών, πολύ περισσότερο που βρισκόμαστε εν αναμονή τρίτου κύματος της πανδημίας κι ενώ καταγράφεται η εμφάνιση επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιού.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν σε πρόσφατη τοποθέτησή της ανέφερε ότι «κανένα κράτος-μέλος σε αυτή τη νομική δεσμευτική βάση δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει παράλληλα συμβόλαιο» (για εμβόλια εκτός των συμβάσεων της ΕΕ).

Προσλήψεις σε Pfizer, Moderna, Astra Zeneca - Ανοίγουν θέσεις εργασίας στις  εταιρείες των εμβολίων (λίστα) - Aftodioikisi.gr

Αυτή η τοποθέτηση προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο κάθε κράτος-μέλος. Είναι ενδεικτικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι σήμερα απαντούσε σε σχετικές ερωτήσεις ότι «αρμόδια για την οργάνωση και την παροχή των υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των πόρων που διατίθενται για τις υπηρεσίες αυτές, είναι τα κράτη μέλη».
Αυτό στα λόγια γιατί στην πράξη ισχύει η απαγόρευση η οποία μάλιστα επιβάλλεται χωρίς καν να τεκμηριώνεται αρμοδίως ότι όσα εμβόλια έχουν αποκλειστεί από τη λίστα συμβάσεων της ΕΕ αντιμετωπίζουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας.
Με βάση τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η εξασφάλιση των απαιτούμενων εμβολίων, η παραγωγή των αναγκαίων δόσεων βρίσκεται στο έλεος της κούρσας των ανταγωνισμών μεγάλων φαρμακευτικών βιομηχανιών στην οποία είναι άμεσα ενταγμένη τόσο η ίδια η ΕΕ ως διακρατική ένωση μονοπωλιακών συμφερόντων όσο και οι κυβερνήσεις της, δεδομένου ότι κι αυτές έχουν άμεση ευθύνη στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.
Οι καθυστερήσεις στην εξασφάλιση εμβολίων και στην παραγωγή των δόσεων δεν αφορούν κάποια οργανωτικά-τεχνικά ζητήματα αλλά έναν εμπορικό πόλεμο μεγάλων συμφερόντων που θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, αφού οι φαρμακευτικές εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν αδρά με 7,5 δις ευρώ χρήματα των λαών της ΕΕ και σήμερα δηλώνουν «αδυναμία» να παραδώσουν τις συμφωνηθείσες δόσεις εμβολίου.

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν στην Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Ερωτάται η Επιτροπή:
– Για ποιους λόγους και με ποια στοιχεία γίνεται ο αποκλεισμός άλλων εμβολίων; Υπάρχει πρόβλημα μη επαρκούς ασφάλειας κι αποτελεσματικότητάς τους και εάν ναι, είναι σε θέση η Κομισιόν να προσκομίσει τα σχετικά ερευνητικά αποτελέσματα;
– Πώς τοποθετείται στο αίτημα να αξιοποιηθούν όλα τα εμβόλια που έχουν κριθεί ασφαλή και αποτελεσματικά, μέσω της διαπραγμάτευσης κάθε κράτους-μέλους για προμήθεια όλων των αναγκαίων δόσεων;
– Πώς τοποθετείται στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κινητές μονάδες εμβολιασμών για τους ηλικιωμένους, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων υποδομών και της αναγκαίας εκπαίδευσης του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού, όσο και για τις μεγάλες ανάγκες του Δημοσίου Συστήματος υγείας και της ΠΦΥ που έχουν μετατραπεί σε «μιας νόσου»;».

Διαβάστε επίσης...