Τελευταία νέα
Σχολεία μέχρι τις 6 το απόγευμα και σπίτια με χαμηλό ενοίκιο: Ο κυβερνητικός σχεδιασμός Δημοσκόπηση Palmos Analysis: Ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια – «Ανεπαρκή τα μέτρα» λέει το 67% ΣΥΡΙΖΑ: “Πέφτουν οι σφαίρες βροχή … με Μητσοτάκη! Λειτούργησαν ως πιστολέρο της Άγριας Δύσης οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία για τη Σύνοδο Κορυφής της Μέσης Ανατολής “38 κάλυκες, έλεος! Δεν ήταν τρομοκράτες απέναντι με όπλο”! “Καρφιά” Κατερινόπουλου: Με 1 μήνα εκπαίδευση πήραν κόσμο στη ΔΙΑΣ, κινδυνεύουν περισσότερο από το συνοδό παρά από κακοποιούς” (vid) Κόλαφος η Συνομοσπονδία Ρομά για ΕΛΑΣ-ΜΜΕ για τη δολοφονία στο Πέραμα: Ήταν 18 ετών, είχε κατηγορηθεί για κλοπή μοτοποδηλάτου, γιατί αναφερόταν ως 20χρονος και σεσημασμένος; Διχάζει Γερμανία-Τουρκία η υπόθεση Καβαλά. Ερντογάν: Πάει για ρήξη με Γερμανία-Δύση; “Όλοι είμαστε καλά”! Και δεύτερο βίντεο που αποκαλύπτει η “Εφ.Συν.” εκθέτει την ΕΛ.ΑΣ. για την ανακοίνωση που μιλάει για “7 τραυματίες αστυνομικούς” Γιάννης Πλακιωτάκης για Τουρκία: Παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο – 600 εκατ. ευρώ στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας Παρέμβαση Θεοδωρικάκου με επίσκεψη «συμβολικού χαρακτήρα» στους κρατούμενους αστυνομικούς Συνήγορος των 7 αστυνομικών για το Πέραμα αναλαμβάνει ο Κούγιας – Αντιμέτωποι με κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονία κατά συρροή και οπλοχρησία Από Σπόντα 23.10

Λ. Αβραμάκης: Εμπαιγμός με τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε ενέργεια και θέρμανση

Οκτώβριος 10,2021

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, δήλωσε:


«Η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιεί το νέο απόλυτο αυτή τη φορά εμπαιγμό των νοικοκυριών με τα μέτρα που ανακοίνωσε για να αντιμετωπίσει τις κατακλυσμιαίες αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα που συμπαρασύρουν το σύνολο των καταναλωτικών αγαθών και εκμηδενίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Το μόνο που κατάλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έως σήμερα, είναι ότι τα μέτρα «ασπιρίνη» της ΔΕΘ, δεν είχαν ούτε το ελάχιστο θετικό αποτύπωμα στην κοινή γνώμη, παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα που τα συνόδευσαν.

Χθες, σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής αντεπίθεσης ανακοίνωσε διεύρυνση μέτρων και διπλασιασμό του επιδόματος του ρεύματος, ακολουθώντας την ίδια αναποτελεσματική λογική που καμία διέξοδο δεν δίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών, δεν ανακόπτει τις ραγδαίες ανατιμήσεις ή την ακρίβεια στην αγορά, δεν αντιμετωπίζει την κερδοσκοπία που παρατηρείται στο χρηματιστήριο της ενέργειας.
Η έκπτωση ρεύματος κατά 18€ το μήνα κατ΄ ανώτατο όριο το μήνα δεν απορροφά το σύνολο των υπερβολικών αυξήσεων στις χρεώσεις ρεύματος, ενώ πρακτικά δεν επηρεάζει καθόλου το ενεργειακό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και άρα δεν βάζει φρένο στις ανατιμήσεις συνολικά των προϊόντων. Ειδικά οι επιχειρήσεις, οι ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, τα καταστήματα που διατηρούν ψυγεία και όσα έχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης το χειμώνα, πρακτικά δεν λαμβάνουν καμία (ή αν είναι στη χαμηλή τάση λαμβάνουν ελάχιστη) ελάφρυνση και άρα θα συνεχίσουν την πολιτική μετακύλισης των αυξήσεων στην ενέργεια και τα καύσιμα στον καταναλωτή. Η αύξηση των τιμών χονδρικής αυξάνει τελικά και το κόστος του ΦΠΑ που είναι ποσοστιαίο και επιβαρύνει μόνο τον τελικό καταναλωτή. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε παρέμβαση στο χρηματιστήριο της ενέργειας για να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία, αρνείται να βάλει όρια στη τιμή του ρεύματος (χονδρική και λιανική) με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σε σημείο να πωλείται η ενέργεια σε τριπλάσια τιμή από το κόστος της παραγωγής.


Πέραν όμως αυτών, η κυβέρνηση δηλώνει ότι για να καλύψει το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων της συνολικού κόστους 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου χρησιμοποιώντας 400 εκατ. από τα δικαιώματα ρύπων. Ταυτόχρονα, όμως χρησιμοποιώντας μια ακόμη κρίση ως άλλοθι, δηλώνει ότι «τροποποιεί προσωρινά την προτεραιοποίηση της οικονομικής πολιτικής» βάζοντας σαφώς σε δεύτερο πλάνο τις έξτρα παρεμβάσεις ελάφρυνσης που σχεδίαζε με τον προϋπολογισμό του 2022 ( π.χ επέκταση εισφοράς αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους ή /και πάγωμα τέλους επιτηδεύματος). Κοινώς, η κυβέρνηση της ΝΔ με απίστευτο κυνισμό δηλώνει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε θα τα πληρώσουν και μάλιστα πολλαπλάσια οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Κατά συνέπεια η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα «επιβαρυνθεί» το 2022 πολλαπλάσια ποσά από την «έκπτωση» που θα δει στους λογαριασμούς ρεύματος για το διάστημα μέχρι το τέλος του έτους.


Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, για μια ακόμη φορά δηλώνουμε ότι για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς σε ένταση και ταχύτητα ακρίβειας και των ανατιμήσεων απαιτούνται:
• Μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ενέργεια και καύσιμα στα χαμηλότερα επιτρεπτά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να αποκλιμακωθεί η ενεργειακή κρίση
• Αύξηση του κατώτατου μισθού ώστε να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και να τονωθεί η κατανάλωση
• Μέτρα για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στο χρηματιστήριο της ενέργειας και πλαφόν στις αυξήσεις του ρεύματος στους λογαριασμούς των καταναλωτών
• Διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ και όχι χάρισμα στο «γνωστό» fund, προκειμένου η επιχείρηση με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς να ασκήσει πολιτικές που θα διατηρήσουν χαμηλά τα τιμολόγια συμπαρασύροντας και τους ιδιώτες παρόχους.


Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ, όμηρος ιδιωτικών συμφερόντων αδυνατεί να παρέμβει αποτελεσματικά για να διασωθεί το εισόδημα των νοικοκυριών και κατά συνέπεια να επιβιώσουν και οι ελληνικές οικογενειακές στην πλειοψηφία τους μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Την πρωτοφανή αυτή ανικανότητά της να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση που θα περιορίσει την κερδοφορία των ιδιωτών επενδυτών η κυβέρνηση προσπαθεί να την υποκαταστήσει με πολύ επικοινωνία έχοντας την απλόχερη στήριξη συγκεκριμένων κέντρων. Το γεγονός όμως ότι για να υιοθετήσει ακόμη και αυτά τα υποτυπώδη μέτρα χρεώνει τους φορολογούμενους πολλά περισσότερα, συνιστά ένα ακόμη οικονομικό έγκλημα».

Διαβάστε επίσης...