Τελευταία νέα
ΣΥΡΙΖΑ: Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για τον τερματισμό ισραηλινών επιχείρησεων στη Γάζα Κασσελάκης: Ο ΔΕΔΔΗΕ έπρεπε να είναι στο Δημόσιο – «Σας βλέπω ψυχοσωματικά πεσμένους» Χαρίτσης: Η ακρίβεια έχει την υπογραφή Μητσοτάκη – Ζητάμε άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις – Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Φρ. Ολάντ Πετσοκόβει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ψέματα Μητσοτάκη στη Βουλή: “Είναι σαφές πως όταν η πραγματικότητα διαφωνεί με τον κ. Μητσοτάκη, τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα” Κωνσταντοπούλου: «Οι πολίτες υποφέρουν γιατί απέτυχε η πολιτική Μητσοτάκη» – «Η κυβέρνηση κρατούσε τη δικογραφία των Τεμπών μέχρι να κλείσει η Βουλή» Δευτερολογία Φάμελλου: Ο πρωθυπουργός δεν κατέθεσε καμία πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας Κασσελάκης στον ΔΕΔΔΗΕ: ” Ο Πρωθυπουργός λέει ότι θα χρεοκοπήσει η χώρα αν βάλουμε έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των τραπεζών. Όχι! Τα νοικοκυριά και οι άνθρωποι χρεοκοπούν αυτή τη στιγμή.” Σκέρτσος: «Λυπάμαι που ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί fake news» Σύγκρουση «κορυφής» στη Βουλή για την ακρίβεια – Κ. Μητσοτάκης: «Χρεοκοπία χωρίς επιστροφή οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ» (Δεν θέλατε τη Δούρου …) Ο Νίκος Χαρδαλιάς βγάζει στον τάκο … τη διοίκηση Πατούλη για τον διαγωνισμό των 18 εκατ. που ακύρωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο!

ΜέΡΑ25: Για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Σεπτέμβριος 27,2021

Δήλωση του Συντονιστή της Κ.Ε. του ΜέΡΑ25 Κώστα Μπιτσάνη για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

« … Κι έχει πρόγραμμα Λαοκρατία …»

80 Χρόνια από την Ίδρυση του ΕΑΜ

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1941 «μικρά» κόμματα σε εκλογική επιρροή και «περιθωριακά» σε σχέση με το μεγαλοϊδεατικό όραμα της ενιαίας και αιώνιας Ελλάδας, αλλά μεγάλα σε ήθος και αξίες, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας, η Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας συνυπέγραψαν την Ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, του ΕΑΜ.

Η Ίδρυση του ΕΑΜ είναι κομβικό σημείο στην ιστορία μας. Τη στιγμή που οι φασιστικές δυνάμεις του Άξονα έδειχναν ανίκητες, έχοντας υποτάξει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, οι κάθε είδους «μικροί» και καταφρονεμένοι πήραν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Τη στιγμή που αστικές δυνάμεις διαγκωνίζονταν να βρουν προνομιακές σχέσεις με τους κατακτητές και τις δωσιλογικές κυβερνήσεις, μεταθέτοντας τα πάντα «μετά το τέλος του πολέμου», το ΕΑΜ οργάνωσε τον ατομικό αγώνα για την ανάγκη της επιβίωσης στην κατοχική δυστοπία, σε συλλογικό αντιστασιακό αγώνα αξιοπρέπειας.

Χρησιμοποίησε την αντιστασιακή πράξη ως παράγοντα της νέας πολιτικής ταυτότητας, εκφράζοντας το αυθόρμητο ηρωικό αντιστασιακό πνεύμα που μας συνέχει από τα βάθη της Ιστορίας μας. Ενοποίησε στην πάλη ομάδες που προπολεμικά ζούσαν στο περιθώριο. Οι γυναίκες, η νεολαία, οι μικρασιάτες πρόσφυγες ήταν πια στην πρώτη γραμμή της μάχης και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Το ΕΑΜ δεν φοβήθηκε να οικοδομήσει μια ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συμμαχία που, σαν έτοιμη από καιρό, κράτησε όρθια την κοινωνία στην πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας.

Το ΕΑΜ αντιμετώπισε με επιτυχία μεγάλες προκλήσεις, το επισιτιστικό ζήτημα, την πολιτική επιστράτευση, την επέκταση της βουλγαρικής στρατοκρατίας στη Δυτική Μακεδονία, διοργάνωσε μεγάλες απεργίες και συλλαλητήρια, που μέχρι σήμερα διδάσκονται ως φωτεινά παραδείγματα της αντιφασιστικής πάλης. Κατόρθωσε σε ταχύτατο χρόνο να αναπτύξει το στρατιωτικό σκέλος του τον ΕΛΑΣ, να καθοδηγήσει τον ένδοξο αγώνα της Εθνικής μας Αντίστασης και να απελευθερώσει ήδη από τις αρχές του Καλοκαιριού του 1943 το ⅓ περίπου της Ελληνικής Επικράτειας, την Ελεύθερη Ελλάδα.

Το ΕΑΜ απέδειξε ότι οι ξεκάθαροι, απλοί και κατανοητοί στόχοι μπορούν να πετύχουν. «Το ΕΑΜ μας έσωσε απ’ την πείνα, θα μας σώσει κι’ από τη σκλαβιά κι έχει πρόγραμμα Λαοκρατία …».

Στις δύσκολες στιγμές που ακολούθησαν, από τα μετεμφυλιακά χρόνια μέχρι την πτώση της χούντας, η Αριστερά από την ΕΑΜική δράση αντλούσε και τη νομιμοποίησή της και το ηθικό της πλεονέκτημα.

Το ΕΑΜ ήταν εκείνο που μπόρεσε να κατανικήσει την αντικομμουνιστική υστερία. Είχε αποδείξει ότι οι σοσιαλιστές, οι ριζοσπάστες δημοκράτες και, κυρίως, οι κομμουνιστές, που αιμοδότησαν αλλά και στήριξαν το ΕΑΜ με πολιτική ωριμότητα και οργανωτική εμπειρία, μπορούν να θυσιαστούν και για την τάξη και για την πατρίδα τους.

80 χρόνια μετά, η Αντίσταση του ΕΑΜ καθοδηγεί τους αγώνες του σήμερα για τη ρήξη με την παρασιτική ολιγαρχία, στις αρχές της Συμμαχίας με Αξίες, της Συστράτευσης με Εντιμότητα, του Αγώνα με Αξιοπρέπεια, της Πάλης με Πείσμα για την ανατροπή των Μνημονίων, της Λιτότητας, του Αυταρχισμού και του Φασισμού.

Για ένα αύριο με το Λαό μας κυρίαρχο σε μία ανεξάρτητη Χώρα.

Διαβάστε επίσης...