Τελευταία νέα
Ούτε βλέμμα δεν αντάλλαξαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης μετά τις δηλώσεις για τον «άγνωστο Χ» Τσίπρας από την Τήλο: Στα πρόσωπα των ακριτών μας βλέπεις τη θέληση ενός λαού Νάσος Αθανασίου: Η αναφορά στον Μητσοτάκη έγινε σαν παράδειγμα προς αποφυγή, διαστρεβλώθηκαν όσα είπα Επιστολή Ερντογάν σε Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου – «Οι σχέσεις μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω» «Βράζει» η ΝΔ με τις δηλώσεις Αθανασίου για τα Τέμπη – Ζητούν διαγραφή του Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα έχει απόλυτη υποχρέωση να περάσει από την πόρτα που άνοιξε η Τουρκία Νίκος Δένδιας: Ανύπαρκτη η τουρκική παραβατικότητα μετά την επίσκεψή μου εκεί Κικίλιας: Στο +15% η κρουαζιέρα το 2023 σε σχέση με πέρυσι «Σκίζει» τον Μητσοτάκη η γερμανική SZ: Η οργή στις διαδηλώσεις για τα Τέμπη δεν αφορά πλέον μόνο στους νεκρούς-Αύξηση τιμών, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και μια ολοένα πιο αυταρχική κυβέρνηση τα αίτια Ο Κώστας Μπακογιάννης με τον γιό του, ντυμένο τσολιά, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου Η ΝΔ ζητάει τη διαγραφή του Νάσου Αθανασίου – «Διαγωνισμός κανιβαλισμού, τυμβωρυχίας, κυνισμού και χυδαιότητας» Το έγκλημα ΔΕΝ θα ξεχαστεί: Με μαύρα περιβραχιόνια, πένθιμες κορδέλες και κονκάρδες για τα Τέμπη παρέλασαν μαθητές για την 25η Μαρτίου

ΜέΡΑ25: Πρέπει να αποσυρθεί αυτό το κατάφωρα αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως.

09/02/2021

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 κατέθεσε κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης(«Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις») σειρά ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που καταλαμβάνουν σχεδόν το σύνολο των ρυθμίσεων του εν λόγου σχεδίου νόμου.

Συγκεκριμένα:
Για τα άρθρα 1, 2, 5, 6, 7, 8, 9 και 10: Οι εν λόγω διατάξεις σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν.4763/2020 που παρέχει την δυνατότητα σε ιδιώτες να ιδρύουν κολλέγια που αποδίδουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των ανωτάτων εκπαιδευτηρίων προσκρούουν στην παρ. 1 του αρθ. 4 καθώς και στην παρ. 1 και 2 και 4 του αρθ. 16 σε συνδυασμό με την παρ 2 του αρθ. 25 του Συντάγματος ως προς την υποχρέωση του Κράτους για παροχής δωρεάν παιδείας και στην παρ. 5 του αρθ. 16 Σ ως προς το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων καθώς η Υπουργική απόφαση στην ουσία καταργεί την ευθύνη των ανωτάτων εκπαιδευτηρίων για την διαμόρφωση της βάσης εισαγωγής και οδηγεί τους νέους είτε σε αποκλεισμό από την δωρεάν παιδεία είτε σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Για τα άρθρα 12, 14, 15, 16, 18 (συστήματα ασφαλείας – πανεπιστημιακή αστυνομία – διασάλευση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ): Πέρα από την παραβίαση της παρ. 5 του αρθ. 16 του Συντάγματος που αφορά το αυτοδιοίκητο (καθώς συνορίζεται η Ελληνική Αστυνομία με το ΑΕΙ ως υπεύθυνη για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων) παραβιάζει σφόδρα και την παρ. 1 του αρθ. 16 καθώς η συλλογή των όποιων πληροφοριών (είτε από το διδακτικό προσωπικό, είτε από τους φοιτητές) μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και περιορισμούς τόσο στην ελευθερία της ακαδημαϊκής έκφρασης όσο και στην προαγωγή της έρευνας και της επιστήμης. Πλήττει την ακαδημαϊκή ελευθερία και προσβάλλει βάναυσα την ίδια την Δημοκρατική Αρχή.

Για το άρθρο 23: Καταλύεται κάθε έννοια πανεπιστημιακής αυτοδιοίκησης, (παρ. 5 του αρθ. 16 του Συνταγματος) προβλέποντας πράγματα για τα οποία θα έπρεπε τα πανεπιστήμια από μόνα τους να τους δοθεί η δυνατότητα να προβλέψουν. Εδώ έρχεται η πολιτεία, παρεμβαίνει στο πειθαρχικό δίκαιο καταλύοντας την ακαδημαϊκή αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση.

Για το άρθρο 33: Εν προκειμένω παραβιάζονται ευθέως οι διατάξεις της παρ. 5 του αρθ. 16 του Σ. σε ότι αφορά το αυτοδιοίκητο δυνάμει του οποίου προστατεύεται το «πανεπιστημιακό άσυλο».

Και τέλος για το άρθρο 34 (όριο φοίτησης): Η συγκεκριμένη διάταξη παραβιάζει εμμέσως την παρ. 1 του αρθ. 16 σύμφωνα με την οποία η «η τέχνη, η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες…». Εν προκειμένω δεν τίθεται κανείς χρονικός περιορισμός, ο Συνταγματικός νομοθέτης ορίζει χρονικό περιορισμό μόνο σε ότι αφορά την υποχρεωτική εκπαίδευση (9 έτη) και τούτο το πράττει σαφώς στην παρ. 3 του αρθ. 16. Συνεπώς ο οποιοσδήποτε χρονικός περιορισμός αντίκειται στην παρ. 1 του αρθ. 4 και στην παρ. 1 του αρθ. 16.

Για όλους αυτούς του λόγους το ΜέΡΑ25 θεωρεί πως πρέπει να αποσυρθεί αυτό το κατάφωρα αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως.

Διαβάστε επίσης...