Τελευταία νέα
Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει αφήσει χιλιάδες επιστήμονες χωρίς καμία οικονομική στήριξη Άλλο ένα “ανδραγάθημα” της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Στην … 70η θέση παγκοσμίως ως προς την ελευθερία του Τύπου η Ελλάδα με τη λογοκρισία, τη λίστα Πέτσα τις απόπειρες παρεμπόδισης και τη δολοφονία δημοσιογράφου Προανακριτική: “Και επί Μητσοτάκη government friendly είναι η CCC” – Βουλευτής της ΝΔ: “Οχι, δεν εκπλήσσομαι”! Γιατί άρχισε το ξήλωμα της “Καλογριτσιάδας” μέσα στους κόλπους της ΝΔ… Δημοσκόπηση-κόλαφος για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους! Στους αποδήμους ψαρεύει ψήφους η κυβέρνηση ΥΠΕΞ: Εντός ελληνικής δικαιοδοσίας η NAVTEX για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο Πέντε πράγματα για την υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία Χατηδάκης: Παραδίδει στους ιδιώτες την έκδοση συντάξεων ΣΥΡΙΖΑ:Να ανοίξει ελεγχόμενα και με πρωτόκολλα σε εξωτερικούς χώρους η εστίαση Χαρίτσης: Η κυβέρνηση φαντασιώνεται μία χώρα με «εργαζόμενους-λάστιχα» Βαρουφάκης: Φιάσκο η διαχείριση της πανδημίας Φωτεινή Αραμπατζή στη Βουλή για τη νοθεία στο μέλι: «Η αυστηροποίηση των ελέγχων είναι η νέα κανονικότητα στη χώρα»

ΜέΡΑ25:Aπόπειρα φίμωσης των κατοίκων της Σύρου και την ποινικοποίηση της αγωνίας τους για την προστασία του περιβάλλοντος.

02/03/2021

Το  ναυπηγείο της Ερμούπολης, στη Σύρο.

Το Γραφείο Τύπου του κοινοβουλευτικου κόμματος  ΜέΡΑ25 σε πολιτικό σχόλιό του αναφέρει ότι την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 επιδόθηκε στο ΔΣ του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) αγωγή από τις Ανώνυμες Εταιρίες “ΟΝΕΧ (ΟΝΕΞ) Ελληνικά Ναυπηγεία Σύρου AE” και “ΟΝΕΧ Neorion Shipyards AE”, με την οποία μεταξύ άλλων διεκδικούν από το ΠΠΠΣ ως αποζημίωση το εξωφρενικό ποσό του €1.000.000 για συκοφαντική δυσφήμιση, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη.

Ως αιτία της αγωγής αναφέρεται η πρωτοβουλία του ΠΠΠΣ να αναζητήσει στο πλαίσιο των νόμιμων αρμοδιοτήτων του τα αίτια και τους υπεύθυνους για τη διά γυμνού οφθαλμού ορατή ρύπανση στο λιμάνι της Ερμούπολης, σε συνέχεια της μελέτης της Aegean Rebreath, βάσει της οποίας στον πυθμένα του λιμανιού εντοπίστηκαν βαρέα τοξικά μέταλλα σε συγκέντρωση πενταπλάσια των ανώτατων αποδεκτών ορίων.
Με αφορμή αυτή τη μελέτη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης έχουν προαναγγείλει τη διενέργεια μελέτης σε συνεργασία με το αρμόδιο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Το θέμα έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει την πολιτική δίωξη εναντίον του ΠΠΠΣ, την απόπειρα φίμωσης των κατοίκων της Σύρου και την ποινικοποίηση της αγωνίας τους για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας καθώς και για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών νόμων.
Ο παραλογισμός της διεκδίκησης του εξωφρενικού ποσού του €1.000.000, που ισοδυναμεί με επιδίωξη οικονομικής εξόντωσης ενός νεοσύστατου Περιβαλλοντικού Συλλόγου και των πολιτών που συμμετέχουν σ’ αυτό, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το ποσό της αποζημίωσης ισούται σχεδόν με 10ετή κύκλο εργασιών των ως άνω εταιριών (κύκλος εργασιών 2019: “ONEX Ελληνικά Ναυπηγεία Σύρου” €100.785,43 | “ΟΝΕΧ Νeorion Shipyards” €39.929,70 – πηγή ΓΕΜΗ).

Στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Σύρου, καταγγέλοντας τις εκφοβιστικές και εκβιαστικές ενέργειες που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και να συγκαλύψουν πιθανές ευθύνες της εταιρίας για επιβάρυνση της δημόσιας υγείας, ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, καθώς και καταστρατήγησης της σχετικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Διαβάστε επίσης...