Τελευταία νέα
Τα ξεχωριστά μηνύματα παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κλιματική κρίση – «Ο πλανήτης εκπέμπει SOS» Η Νίκη Κεραμέως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές Αυτή ήταν η τελευταία επικοινωνία που είχε η Έφη Αχτσιόγλου με τον Αλέξη Τσίπρα – Τι είπαν στο τηλέφωνο Ιστορική κοινή δήλωση των CEO των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών Αυγέρη: Βολές κατά κυβέρνησης λόγω ΕΕΔΑ – «Αγωνία της να μην προχωρήσει η έρευνα για τις υποκλοπές» Πόσα χρήματα βάζουν η Αχτσιόγλου και οι αποστάτες του ΣΥΡΙΖΑ από την τσέπη τους για το νέο κόμμα Γελάει όλη η Ελλάδα: Η Έφη Αχτσιόγλου αποκάλυψε τα… φιλόδοξα σχέδιά της – Δεν σκοπεύει να περιοριστεί στο Κοινοβούλιο Δεν θα πιστεύετε για ποιον λόγο θα κόβει πρόστιμο από εδώ και πέρα η τροχαία Μητσοτάκης: «Παρά τις κλιματικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας, αναδύεται μια νέα Ελλάδα» Αχτσιόγλου για τα περί υπονόμευσης Τσίπρα: «Εκτέλεσαν ένα συμβόλαιο που υπηρέτησε τον Κασσελάκη» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση νομοθετεί σκανδαλωδώς ασυλία για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ «Η κυβέρνηση νομοθετεί σκανδαλωδώς ασυλία για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Kosmoslarissa.gr

Μήδειας Μπούρκα: Το Θεσσαλικό Θέατρο βραβεύεται στη Νέα Υόρκη στο United Solo Festival

To Θεσσαλικό Θέατρο ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και πήρε μέρος στο πιο γνωστό Φεστιβάλ Μονολόγων στον κόσμο, το United Solo Festival, στο Row Theatre, Manhattan 42nd str. τον Οκτώβριο του 2023, με το έργο Μήδειας Μπούρκα του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού με τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο.
Το Θεσσαλικό Θέατρο βραβεύτηκε για την παράσταση αυτή με το βραβείο Best Physical Performance (Καλύτερη παράσταση Σωματικού Θεάτρου). Είναι μια τεράστια διάκριση για το Θεσσαλικό Θέατρο αυτή η βράβευση στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό καλλιτεχνικό περιβάλλον της Νέας Υόρκης. Είναι τεράστια τιμή να ακούγεται η Ελληνική γλώσσα και να βραβεύεται ένα Περιφερειακό Θέατρο της χώρας. Μια απόδειξη πως ο σύγχρονος Ελληνικός πολιτισμός στέκεται  ισάξια στον διεθνή χώρο και η στήριξή του είναι χρέος για την πολιτεία.
 
Μήδειας Μπούρκα
Γιατί επανερχόμαστε στους Ελληνικούς μύθους, γιατί επανερχόμαστε στο δραματικό πρόσωπο της Μήδειας και «προσθέτουμε» μια μπούρκα?  Τί σημαίνει για μια γυναίκα με διαφορετική καταγωγή, πολιτισμό, και θρησκεία, να απαιτούν από αυτήν να εγκαταλείψει την ταυτότητά της για να μην ξεχωρίζει από τις άλλες γυναίκες του Δυτικού κόσμου?  Τί είναι αυτή η «αναπόδραστη» πίεση για ομογενοποίηση των πάντων? Όπως λέει το κείμενο «…το δέρμα είναι η μπούρκα», και μας μεταφέρει στο υπαρξιακό ερώτημα, αν μπορεί κανείς ν΄αλλάξει τη μοίρα του και να προχωρήσει σε αυτό που επιλέγει!

Η παράσταση χτίζεται γύρω από την ιδέα των συνεχών μεταμορφώσεων που μετέρχεται το γυναικείο πρόσωπο για να επιβιώσει σε ένα πατριαρχικό και ξένο κόσμο. Παρακολουθεί το πρόσωπο της Μήδειας από την «αντρική της ανατροφή» από τον πατέρα της έως την εγκατάλειψή της από τον άντρα της σε μια ξένη χώρα και εστιάζει στην ευαλωτότητά της σε έναν κόσμο που αν και την περιφρονεί, θέλει και να την αλλάξει. Για να επιβιώσει με τον τρόπο που θέλει, χρησιμοποιεί τη βία και το φόνο που διδάχθηκε αλλά, σε μια μεγάλη χειρονομία αυτογνωσίας αρνείται να «επιβεβαιώσει» το όνομά της και να σκοτώσει τα παιδιά της. Φιλοδοξεί να είναι η πρώτη Μήδεια που αφήνει τα παιδιά της μόνα τους στους κινδύνους της ζωής. Μπορεί να είναι μια δολοφόνος, δημιούργημα μιας πατριαρχικής κοινωνίας, αλλά είναι αποφασισμένη να «σώσει» το μέλλον που η ίδια γέννησε.

Κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης
Σκηνοθεσία: Κυριακή  Δ. Σπανού
Σκηνικό/Φως: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Κοστούμι: Μάρθα Φωκά
Μουσική: Αλέξανδρος Τσιωνάς
Φωτογραφία: Παύλος Μαυρίδης
Στην ηχογράφηση έπαιξαν οι μουσικοί Βαγγέλης Τσιαπλές (ούτι και σάζι), Αρτέμης Σαμαράς (βιόλα)
Στο ρόλο της Μήδειας η ΜΑΡΣΕΛΑ ΛΕΝΑ 
Αφίσα: Μουτζούρα
Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Καράκης – Στράτος Φράγκου
Κατασκευή κοστουμιού: Νικολέτα Καίση
Υπεύθυνος Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Φωτιστές: Γιώργος Γκόλαντας – Μάκης Παπατριανταφύλλου
 
 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...