Τελευταία νέα
Οι δηλώσεις της πολιτειακής ηγεσίας για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο Ταξικός καύσωνας «λιώνει» τον λαό Κυριάκος Μητσοτάκης για την εισβολή στην Κύπρο: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος χωρίς στρατό κατοχής Φρέντι Μπελέρης: Κίνηση αποκλιμάκωσης από την Αλβανία η άδεια που μου δόθηκε ΥΠΕΞ: Το Κυπριακό παραμένει ανεπίλυτο διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής Το έξυπνο τρικ της Ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς Εθνικό μήνυμα Κασσελάκη από την Κύπρο για το ενιαίο αμυντικό δόγμα: Ο ελληνισμός είναι ένας και αδιαίρετος – Ηθική μας υποχρέωση να μην ξεχάσουμε ΣΥΡΙΖΑ μετά τις νέες αποκαλύψεις για τα Τέμπη: Ποιος ήταν ο υψηλά ιστάμενος που έδωσε το «πράσινο φως»; Κασσελάκης στην ΕΛΔΥΚ: Θα σταθώ δίπλα σε όποιο ζήτημα προκύψει Ο Στέφανος Κασσελάκης στην ΕΛΔΥΚ: Θα σταθώ δίπλα σε όποιο ζήτημα προκύψει Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Στήσαμε το ελληνικό FBI, θα σαρώσουμε τα δίκτυα εκβιαστών Μπελέρης: «Θα το πάω μέχρι τέλους, έχει γίνει αδικία εις βάρος μου»

ΜΕΡΑ25: Νομοσχέδιο Χατζηδάκη- «Δεν είναι άνεργοι, ηθοποιοί είναι!»

 Απρίλιος 11, 2022

Η Μαρία Μποτονάκη στο Ράδιο ΜέΡΑ: Η κυβέρνηση να διαγράψει τα χρέη μας και  όχι να μας λοιδορεί ο κ. Γεωργιάδης - ΜέΡΑ25

Σχόλιο Γραφείου Τύπου του κοινοβουλευτικού κόμματος ΜΕΡΑ25

Το φαινόμενο της τερατώδους και επίμονης ανεργίας είναι έργο που φέρει την υπογραφή όλων ανεξαιρέτως των μνημονιακών κυβερνήσεων, καθώς υπήρξε επιλογή τους, αφού εντασσόταν στο πλαίσιο της εξαρχής επιδιωκόμενης απαξίωσης της εργατικής δύναμης από πλευράς τρόικας. Στα χρόνια των μνημονίων, ο αριθμός των ανέργων εκτοξεύτηκε από περίπου 500 χιλιάδες άτομα ως το 2009 σε πάνω από 1 εκατομμύριο μέσα σε δύο μόλις χρόνια, με αποκορύφωμα τη διετία 2013-2014 όταν ξεπέρασαν ακόμα και το 1,5 εκατομμύριο. Μάλιστα, αν επιχειρήσουμε να υπολογίσουμε την «πραγματική» ανεργία, συμπεριλαμβάνοντας τους ακούσια υποαπασχολούμενους και τους «αποθαρρημένους» ανέργους, τότε ο αριθμός τους έφτασε σε περίπου 2 εκατομμύρια ή 35% του ενεργού πληθυσμού! Φανταστείτε σε τι επίπεδα θα βρισκόταν αν δεν υπήρχε το brain drain και η επιστροφή χιλιάδων οικονομικών μεταναστών στις πατρίδες τους. Η ζοφερή πραγματικότητα αναδεικνύεται σε όλη την έκτασή της αν στα παραπάνω προσθέσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης όσον αφορά τον «δείκτη ευάλωτης απασχόλησης», δηλαδή τον βαθμό επισφαλούς και με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα απασχόλησης.

Έκτοτε, η ανεργία είχε αρχίσει να μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, αν και ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων παρέμενε στάσιμος στο 1 εκατομμύριο περίπου. Ωστόσο, ήδη από το 2020, πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, ο αριθμός των άνεργων συμπολιτών μας άρχισε να εμφανίζει και πάλι άνοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον Ιανουάριο 2022, ο αριθμός των ανέργων που αναζητούσαν εργασία ήταν 1.103.901, αλλά μόλις 212.800 εξ αυτών επιδοτήθηκαν! Ωστόσο, βάσει των αντίστοιχων πρόσφατων στοιχείων για τον ίδιο μήνα που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, οι αναζητούντες εργασία άνεργοι ανέρχονται σε 587.152 άτομα! Με άλλες λέξεις, κάπου στη… διαδρομή μεταξύ ΟΑΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ «εξαφανίστηκαν» ως δια μαγείας 516.749 άνεργοι!

Βαρουφάκης: Το εργασιακό νομοσχέδιο του Κ. Χατζηδάκη επαναφέρει το δόγμα  του σοκ | Tribune.gr

Το φαινόμενο αυτής της απόκλισης εκκίνησε το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σταδιακά κορυφώνεται συν τω χρόνω. Ήδη από τα τέλη 2020 με αρχές 2021, το ΜέΡΑ25 είχε καταδείξει αυτή τη διαστρέβλωση, ακόμα και με παρέμβαση του Γραμματέα του Γ.Βαρουφάκη, αναγκάζοντας τη Διοίκηση τής ελεγχόμενης από την τρόικα ΕΛΣΤΑΤ να «απαντήσει» με Ανακοίνωση. Μέσω αυτής, πέρα από την προσπάθειά της να ενδύσει με επιστημονικοφανή μεθοδολογικό μανδύα το ψεύδος, προχώρησε και σε μια απίστευτα προκλητική αποστροφή, με την οποία -ούτε λίγο ούτε πολύ- ισχυριζόταν ότι αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας ΔΕΝ είναι άνεργοι, αλλά απλώς εγγράφονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ διότι επιθυμούν να απολαμβάνουν «τα προνόμια του ΟΑΕΔ»! Μάλιστα, λίγες ημέρες μετά, σε τηλεοπτική συνέντευξη στον ΑΝΤ1, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ο… τροϊκανότερος της τρόικας υπουργός κ.Χατζηδάκης είχε απαντήσει ότι «εμείς (η κυβέρνηση) λαμβάνουμε υπόψη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ», προσθέτοντας με νόημα πως «έχει ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ»! Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι η μεθοδολογία με την οποία η ΕΛΣΤΑΤ παραχαράσσει την πραγματικότητα είναι απόρροια των πολιτικών επιλογών όλων των κυβερνήσεων του μνημονιακού τόξου, των μεγαλοεργοδοτών και της τρόικας που αποσκοπούν στην προώθηση μιας λογικής «μερικής ανεργίας» σε μια οικονομία όπου επιδιώκεται να κυριαρχεί το outsourcing, η ελαστική, μερική, εποχιακή απασχόληση, ήτοι θέσεις «εργασίας» κακοπληρωμένες, συχνά χωρίς ασφάλιση και με ημερομηνία λήξης. Όπως θα δούμε, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το απαράδεκτο νομοσχέδιο του υπουργείου «Εργασίας» υπό τον υποκριτικό τίτλο «Δουλειές ξανά!»

Ήδη από τις αρχές Μαρτίου 2022, δηλαδή ένα μήνα πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου και πριν ακόμα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, διοχετεύτηκαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων» και «υποχρεωτική αποδοχή θέσεων εργασίας» προκειμένου να δικαιούται ένας άνεργος να εγγραφεί στα μητρώα του. Επρόκειτο για παγκόσμια πρωτοτυπία, με σκοπό -μεταξύ άλλων- να συμπίπτουν τα μαγειρεμένα στοιχεία τής ΕΛΣΤΑΤ με τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, καθώς θα διαγράφονται από τις λίστες του τελευταίου οι άνεργοι που θεωρούνται πλούσιοι ή… τεμπέληδες! Στις 10 Μαρτίου, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο αρμόδιος υπουργός έδωσε το έναυσμα της επίθεσης με όπλο το ψεύδος και τη διαστρέβλωση. Με τον κυνισμό και τη μισανθρωπία που χαρακτηρίζει τους κυβερνώντες, κατέφυγε στην περιπτωσιολογία με απώτερο στόχο την πρόκληση κοινωνικού αυτοματισμού, απαξιώνοντας και διαβάλλοντας τους ανέργους: ανέφερε την περίπτωση μιας «55χρονης από τον Διόνυσο, η οποία είναι εγγεγραμμένη επί 10 χρόνια στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, αν και διαθέτει οικογενειακό εισόδημα 250 χιλιάδων ευρώ», μία περίπτωση που -ακόμη κι αν είναι αληθής- αποσκοπεί στο να τσουβαλιάσει τις 500+ χιλιάδες ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, αλλά η αμαρτωλή ΕΛΣΤΑΤ δεν τους προσμετρά και τόλμησε να κάνει μνεία σε «ωφελήματα», όταν όλοι οι άνεργοι και οι οικογένειές τους γνωρίζουν πως το πενιχρό επίδομα ανεργίας δίδεται μόνο κατά τους πρώτους 12 μήνες, ενώ το μόνο πραγματικό όφελος είναι η δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ και η μοριοδότηση για δυνατότητα συμμετοχής σε ολιγόμηνα «κοινωφελή προγράμματα απασχόλησης» έναντι πενιχρότατης αμοιβής. Δεν είναι τυχαίο ότι η αναπαραγωγή της περιπτωσιολογίας αποτέλεσε αγαπημένο… σπορ των φιλοκυβερνητικών παπαγάλων κατά τις επόμενες ημέρες. Αντιλαμβανόμενος, προφανώς, ότι δεν πείθει με την εκστρατεία λάσπης που εξαπέλυσε, ο υπουργός κορύφωσε την αθλιότητα αποκαλώντας «καταχραστές» και «απατεώνες» τους άνεργους συμπολίτες μας, οι οποίοι τάχα διαθέτουν υψηλά εισοδήματα!

Έτσι, με αυτό το σχέδιο νόμου, η Μητσοτάκης ΑΕ μετατρέπει τη συνταγματική ευθύνη του κράτους να διασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία σε ευθύνη ατομική. Η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ, από Οργανισμό σε Υπηρεσία, δεν είναι συμβολική ούτε τυχαία. Σηματοδοτεί την πραγματική στόχευση, αφού αντί να αποτελέσει φορέα στήριξης της εργασίας, μεταλλάσσεται σε μηχανισμό ελέγχου και τιμωρίας των ανέργων. Οι άνεργοι θα διαγράφονται από τον ΟΑΕΔ για δύο χρόνια, δεν θα λαμβάνουν κανένα επίδομα και καμία παροχή, ακόμα και στην περίπτωση που ενδέχεται να διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις, αν διαφωνήσουν να αναλάβουν εργασία σε τρεις εργοδότες που θα τους υποδειχθούν με το «έτσι θέλω» και χωρίς καμία συναίνεσή τους. Οι όροι εργασίας θα είναι μονομερείς, αποκλειστικό προνόμιο του εργοδότη. Ο άνεργος δεν θα έχει δικαίωμα επιλογής ούτε τη δυνατότητα διεκδίκησης μιας τυχόν καλύτερης θέσης.

Προβλέπεται, επίσης, διαγραφή από τα μητρώα για έξι μήνες, σε περίπτωση που ο άνεργος αρνηθεί να συμμετάσχει σε κατάρτιση που άλλοι θα επιλέξουν ή αν αποτύχει σε εξετάσεις πιστοποίησης. Έτσι, ακόμα και η κατάρτιση που είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση ή/και απόκτηση δεξιοτήτων, μετατρέπεται σε μέσο καταναγκασμού και εργαλείο διαγραφής. Όσον αφορά τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, είναι ευδιάκριτη η προσπάθεια της κυβέρνησης να την ιδιωτικοποιήσει, μεταβιβάζοντας την ευθύνη της στα «αρπακτικά» του χώρου. Έτσι, οι άνεργοι θα «ανακυκλώνονται» μεταξύ απόλυτης ανεργίας, υποτιθέμενης κατάρτισης και κακοπληρωμένων «θέσεων εργασίας» χωρίς δικαιώματα.

Επιπλέον, προβλέπονται εισοδηματικές προϋποθέσεις για την παραμονή στα μητρώα. Αξιοσημείωτο είναι ότι όχι μόνο τα ανώτατα όρια είναι υψηλά, αλλά αφορούν όχι μόνο το πραγματικό αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα. Επί παραδείγματι, αν ένας άνεργος ή η οικογένειά του κατοικεί σε ιδιόκτητο σπίτι ή/και έχει ένα ακίνητο στον τόπο καταγωγής του ή/και διαθέτει ένα αυτοκίνητο που ξεπερνούν αθροιστικά το όριο του τεκμαρτού εισοδήματος αποκλείεται/διαγράφεται από τα μητρώα! Παράλληλα, προβλέπεται παροχή υπερεξουσιών στον Διοικητή και νέα σύνθεση του ΔΣ, με προφανή στόχο τον απρόσκοπτο έλεγχο από πλευράς κυβέρνησης (από 16μελές του ΟΑΕΔ σε 11μελές στη ΔΥΠΑ, με τις 3 από τις 5 θέσεις μελών που χάνονται να είναι αυτές που καλύπτονταν από εκπροσώπους εργαζομένων).

Κοντολογίς, πρόκειται για ένα εκτρωματικό νομοσχέδιο που δεν επιδέχεται διορθώσεις ή βελτιώσεις κι επομένως, η μόνη λύση είναι η άμεση απόσυρσή του και η αποπομπή του εν λόγω υπουργού.

Διαβάστε επίσης...