Τελευταία νέα
Γ. Βαρουφάκης: «Χρόνια πολλά, Τζούλιαν. Άλλη μια μέρα στην απομόνωση επειδή τόλμησες να υπερασπιστείς το δικαίωμά μας να γνωρίζουμε» Νέα επίσκεψη Θεοδωρικάκου στους τραυματίες αστυνομικούς από τους Αγίους Αναργύρους Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Οι Έλληνες δεν θα κάνουν το χατίρι στον κύριο Ερντογάν Ν. Παππάς: «Hellenic train ή Hellenic bus, τελικά;» Αποκλείουν τις εκλογές, αλλά… ετοιμάζονται στην κυβέρνηση! Θετικός στον κορονοϊό ο Κωστής Χατζηδάκης Πολεμική ζώνη … το κέντρο της Αθήνας Σάββατο βράδυ 2 Ιουλίου: Και τρίτος νεκρός από το μπαράζ πυροβολισμών αστυνομίας – συμμοριών! Ευριπίδης Στυλιανίδης στο “Π”: H τουρκική προκλητικότητα είναι στρατηγική και όχι επικοινωνία Μ. Κριθαρίδης: «Να αφεθεί ελεύθερος ο αναρχικός Πάνος Καλαϊτζής» Οι Ουκρανοί έχασαν το Lysychansk, οι ρώσοι κινούνται προς Slovyansk Χειραφέτηση, δημοκρατία και αποικιοκρατούμενοι λαοί: η συνάντηση του CLR James με τον Καστοριάδη Τους γυρίζει μπούμερανγκ η δήθεν «σκευωρία» Novartis! Η Οικονομική Εισαγγελία στέλνει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των «αδιευκρίνιστων ποσών» του Άδωνη και του Αβραμόπουλου!

ΜΕΤΑ: Συνεχίζουμε την Απεργία – Αποχή από την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο

Ιούλιος 05,2021

Ανακοινώσεις  Συνδικαλιστικών Κινηματων:

Η κυβέρνηση, με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, επιμένει σ’ ένα σύστημα «αξιολόγησης» στο Δημόσιο, το οποίο έχει καταδικαστεί στη συνείδηση των εργαζομένων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη μεγάλη συμμετοχή τους στην Απεργία – Αποχή. Και με τον τρόπο αυτό, αποδεικνύεται η σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στην εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η οποία στοχεύει στην πλήρη διάλυση του Δημοσίου.

Το ΜΕΤΑ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι, στο πλαίσιο του «Επιτελικού Κράτους» που «οικοδομούν» όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας, δε χωρούν βασικές υπηρεσίες του Δημοσίου, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με τα κοινωνικά αγαθά που παρέχονται από τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, των Ασφαλιστικών Ταμείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τις τεχνικές και υποστηρικτικές τους υπηρεσίες, της πληροφορικής, της φύλαξης, της καθαριότητας και του πρασίνου, καθώς και τομείς των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών. Αυτές οι υπηρεσίες θεωρούνται «βαρίδια» από τις οποία πρέπει να απαλλαγεί το κράτος και να εκχωρηθούν στους ιδιώτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί, που την περίοδο 2011-2013, καταργούσαν υπηρεσίες, έθεταν σε διαθεσιμότητα και απέλυαν εργαζομένους, με πρόσχημα «το πλεονάζον προσωπικό», σήμερα, είναι οι ίδιοι που επικαλούνται τις πραγματικές ελλείψεις σε προσωπικό για να εκχωρήσουν υπηρεσίες σε ιδιώτες. Μόνο που το εργαλείο σήμερα, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν είναι οι απολύσεις, αλλά η μη στελέχωση των υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό, πρόβλημα για το οποίο ευθύνονται αποκλειστικά και μόνον οι ίδιοι και αυτό, βεβαίως, αποδεικνύει και το μέγεθος της υποκρισίας τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση, αντί να στελεχώσει τις παραγωγικές υπηρεσίες του Δημοσίου με προσωπικό, για να εξυπηρετήσει τις κοινωνικές ανάγκες, δημιουργεί μηχανισμούς, είτε για την «αξιολόγηση», είτε για τη λειτουργία «Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου», στους οποίους ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού ασχολείται με γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η τακτική αυτή υπηρετεί το στόχο της να εκχωρήσει όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες του Δημοσίου στους ιδιώτες, σε μεγάλες εταιρείες ή σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, όπως έγινε πρόσφατα με την έκδοση των συντάξεων. Έτσι θα γίνει πραγματικότητα η ρήση υπουργού των μνημονιακών κυβερνήσεων, ότι δηλαδή «στο δημόσιο θα μείνουν οι υπηρεσίες που δεν ενδιαφέρονται να τις πάρουν οι ιδιώτες»… γιατί δεν έχουν κέρδος!

Δε νομιμοποιούνται, λοιπόν, κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι υπουργοί να ισχυρίζονται ότι με την «αξιολόγηση» επιδιώκουν τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, όταν στα υπουργεία τους οι υπουργοί, στις υπηρεσίες των ΝΠΔΔ οι διοικητές τους, στους δήμους και τις περιφέρειες, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, δεν προχωρούν στο στοιχειώδες, που είναι η λειτουργία των Υπηρεσιακών τους Συμβουλίων και οι κρίσεις προϊσταμένων, η σύνταξη σύγχρονων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας που να διασφαλίζουν την ενίσχυση των υπηρεσιών και τη στελέχωσή τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Απέναντι στην απύθμενη υποκρισία τους, οι εργαζόμενοι οφείλουμε να αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης, που δεν της επιτρέπουν να εκπληρώσει το βασικό της σκοπό, αυτόν της εξυπηρέτησης των πολιτών και όχι των μεγάλων ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων και του πελατειακού – κομματικού κράτους.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζομένους να συνεχίσουν πιο μαζικά και αποφασιστικά την Απεργία – Αποχή από όλες τις διαδικασίες της «αξιολόγησης», και για την περίοδο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο:

  1. Από 1/7/2021 έως 30/7/2021, οι Διευθύνσεις Διοικητικού-Προσωπικού να μην ενημερώσουν και να μην καταχωρίσουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή «αξιολόγησης» τα στοιχεία αξιολογούμενων και αξιολογητών και να μην προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη της συμπλήρωσης των εκθέσεων «αξιολόγησης» και
  2. Από 2/8/2021 έως 17/9/2021, οι εργαζόμενοι να μη συμπληρώσουν τις εκθέσεις «αξιολόγησης», από 20/9/2021 έως 26/11/2021, οι Αξιολογητές Α΄ να μην προβούν στη διενέργεια της «Συμβουλευτικής Συνέντευξης» και, από 29/11/2021 έως 31/12/2021, οι Αξιολογητές Β΄ να μη συμπληρώσουν την έκθεση «αξιολόγησης».

Η μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων αποτελεί το πιο αποτελεσματικό και ισχυρό «όπλο» για την επιτυχία του αγώνα μας. Δεν πρέπει να δώσουμε «χείρα βοηθείας» για να υλοποιηθούν τα σχέδια διάλυσης του Δημοσίου και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών του. Δεν πρέπει να γίνουμε συνεργοί στην αποδυνάμωση της συλλογικής μας διαπραγμάτευσης και στην εξατομίκευση της σχέσης μας με το κράτος και τους εργοδότες. Δεν πρέπει να αφήσουμε ελεύθερο το πεδίο για την επιβολή μισθολογικών ανισοτήτων, δυσμενών υπηρεσιακών μεταβολών και απολύσεων.

Το ΜΕΤΑ καλεί την ΑΔΕΔΥ, τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία να αντιδράσουν, να επικαιροποιήσουν την απόφαση της Απεργίας – Αποχής από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης» και να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα για την επιτυχία της.

Διαβάστε επίσης...