Τελευταία νέα
Τ. Αντωνίου στο “Π”: Ο κ. Μητσοτάκης αποτυγχάνει και διχάζει – Οι πολίτες δημιουργούν μια νέα προοδευτική πλειοψηφία Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Ανδρέας Λοβέρδος: Θέλουμε ένα μεγάλο κόμμα που θα παίζει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις Επανέρχεται ο Γ. Παπανδρέου: “Υπάρχουν παράγοντες της ΝΔ αλλά και εξωθεσμικοί που θέλουν να καθοδηγήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ” Πρώτη Ελλάδα στον Δυτικό Κόσμο σε θανάτους-Σπάει ρεκόρ το τελευταίο δεκαπενθήμερο! Κορυφαία Νοτιοαφρικανή γιατρός για τη νέα μετάλλαξη “Ο”: “Μέχρι στιγμής παρατηρείται ανάρρωση ασθενών χωρίς νοσηλεία. Ακόμα και των ανεμβολίαστων” – Ποια είναι τα εντελώς διαφορετικά συμπτώματα από την Δέλτα Νέα επίδειξη κυνισμού από Σκέρτσο: Οι ηλικιωμένοι ευθύνονται για τους αυξημένους θανάτους στην Ελλάδα Συνεχίζει να … εκθέτει τον Μιχ Χρυσοχοίδη αλλά και την κυβέρνηση, ο Τάκης Θεοδωρικάκος: Στα θρανία 2000 ΔΙΑΣ για τα βασικά (χρήση όπλων, ανθρώπινα δικαιώματα, ρατσισμός, Ρομά, δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ, συμπεριφορά στους πολίτες, διαχείριση θυμού…) Μάχη για ζωή για όλους, όχι στον εμφύλιο των φτωχών Χάρης Καστανίδης: «Όλες οι μεγάλες τομές μετά την πτώση της δικτατορίας οφείλονταν στο ΠΑΣΟΚ» Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Χάρης Καστανίδης: «Όλες οι μεγάλες τομές μετά την πτώση της δικτατορίας οφείλονταν στο ΠΑΣΟΚ» Η χώρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο κοιμητήριο! Μετά την Black Friday (86 θάνατοι) ήρθε και η … Black Sunday με σχεδόν τριψήφιο αριθμό θανάτων. Νέα εκτόξευση των διασωληνώσεων Εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη η Μετάλλαξη “Όμικρον”: Σε ποιες 7 χώρες εμφανίστηκαν κρούσματα μέσα σε 48 ώρες (vid)
Newsit.gr

Μηνύματα Μητσοτάκη στην Τουρκία και στους ανεμβολίαστους – «Η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνική ενέργεια»

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες. Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα πυρηνικής ενέργεια στην Ελλάδα και απηύθυνε για ακόμα μια φορά έκκληση στους ανεμβολίαστους να κάνουν το βήμα αφού είναι το μόνο όπλο που υπάρχει στην διάθεσή μας. Τόνισε μάλιστα ότι δεν θα σταματήσει να προσπαθεί να πείσει όσους ακόμα έχουν απορίες και κάθε εμβολιασμός είναι κέρδος. 
Ειδικά για την Τουρκία ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση είπε: «Και Ελλάδα και Κύπρος ενημερώσαμε το συμβούλιο για το τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο. Το τι γίνεται στην δική μας γειτονιά αποκτά και ενεργειακή διάσταση. Πριν από λίγο καιρό μπορεί να μην υπήρχε ενδιαφέρον για τον Eastmed αλλά η συζήτηση γίνεται όλο και πιο επίκαιρη. Τα συμπεράσματα των προηγούμενων συμβουλίων προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Η Τουρκία μπορεί να διαλέξει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου ή της μόνιμης προκλητικότητας. Καταλαβαίνει ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και αντιλαμβάνεται το πλαίσιο και τις επιπτώσεις αν συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά. Η Ελλάδα είναι πυλώνας νομιμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Όλη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού
Είχαμε μία πυκνή συζήτηση είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παρεχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ανέφερε πως έγινε μία αρκετά εκτενής συζήτηση για το κύμα ακρίβειας σημειώνοντας πως είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση μας έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθήκη της Κομισιόν».
Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές» και προσέθεσε: «Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου».
Στη συνέχεια πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο.
«Είχα την ευκαιρία επίσης να επισημάνω στους εταίρους μας τη μεγάλη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Επίσης η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό εξήγησα στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την παραγωγή μας σε ΑΠΕ τόσο περισσότερο θα φθάσουμε στο σημείο της ενεργειακής ασφάλειας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία απαντώντας σε σχετική ερώτηση λέγοντας: «Και Ελλάδα και Κύπρος ενημερώσαμε το συμβούλιο για το τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο. Το τι γίνεται στην δική μας γειτονιά αποκτά και ενεργειακή διάσταση. Πριν από λίγο καιρό μπορεί να μην υπήρχε ενδιαφέρον για τον Eastmed αλλά η συζήτηση γίνεται όλο και πιο επίκαιρη. Τα συμπεράσματα των προηγούμενων συμβουλίων προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Η Τουρκία μπορεί να διαλέξει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου ή της μόνιμης προκλητικότητας, Καταλαβαίνει ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και αντιλαμβάνεται το πλαίσιο και τις επιπτώσεις αν συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά. Η Ελλάδα είναι πυλώνας νομιμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι απασχόλησε τους 27 το μεταναστευτικό και εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί μετά από παρεμβάσεις δικές του το τελικό κείμενο είναι βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική εκδοχή. Γίνεται όπως είπε ρητή αναφορά επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει την συμφωνία ΕΕ Τουρκίας του 2016 και ρητή αναφορά για μη αποδοχή εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς και αυτό αφορά την Τουρκία αλλά και την Λευκορωσία, όπως σημείωσε. Εκφράζεται τόνισε με σαφήνεια η αποφασιστικότητα της ΕΕ για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στην παράγραφο 20 καλεί την Κομισιόν να προτείνει αναγκαίες αλλαγές στο νομικό οικοδόμημα της ΕΕ για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της χώρας. Υπήρξε ξεκάθαρη στήριξη, υπογράμμισε, των κρατών μελών να φυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους εμβολιασμούς και πως και το θέμα της πανδημίας απασχόλησε την Σύνοδο Κορυφής.
Κάθε εμβολιασμός που γίνεται είναι κέρδος
«Έχουμε στην διάθεσή μας το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε την μάχη και αυτό είναι το εμβόλιο», είπε απαντώντας σε ερώτηση για την πανδημία ο πρωθυπουργός.
«Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες να κάνουν αυτή την επιλογή. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια πειθούς της ελληνικής κοινωνίας. Και αν χρειάζεται να το πούμε 1.000 φορές θα το κάνουμε. Εννέα στους 10 συμπολίτες μας στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Είναι μια πραγματικότητα. Ζούμε την πανδημία των ανεμβολίαστων. Η θα κάνουμε το εμβόλιο ή θα αρρωστήσουμε. Η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν. Τα μέτρα που έχουμε επιβάλλει είναι μέτρα προστασίας των ανεμβολίαστων. Έχουμε πολλά τεστ που γίνονται και παρακολουθούμε την κατάσταση στα σχολεία και θα εξακολουθούμε να προσπαθούμε. Κάθε εμβολιασμός που γίνεται είναι κέρδος. Στους πολίτες που δικαιούνται να κάνουν την τρίτη δόση να σπεύσουν να την κάνουν. Το λένε και τα στοιχεία. Κάποιος συμπολίτης μας που έχει κάνει ήδη δυο εμβόλια θα σπεύσει να κάνει και το τρίο. Απευθύνω έκκληση να μην το αμελήσουν. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και απευθύνω έκκληση να κάνουν και της γρίπης. Υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να πειστουν. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας».
Θα κάνουμε απολογισμό με την Μέρκελ
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα. Όπως είπε «Σήμερα η Καγκελάριος Μέρκελ συμμετείχε στο τελευταίο της Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Δήλωσε ικανοποιημένος που αποδέχθηκε την πρόσκλησή του να έρθει στην Αθήνα. «Είναι μια ευκαιρία και για εκείνη και για εμένα να κάνουμε απολογισμό. Έχω μεγάλο σεβασμό για την καγκελάριο για την σταθερότητα και την ευθυκρισία που την διακρίνει έτσι ώστε σε κρίσιμες στιγμές να λαμβάνονται αποφάσεις. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για την ιδιαίτερη σχέση της με την Ελλάδα. Είναι η πρώτη που θα ομολογήσει ότι σε πολλές συγκυρίες ζήτησε πολλά από τους Έλληνες αλλά την κρίσιμη στιγμή πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της», τόνισε.
Η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνική ενέργεια 
Ο πρωθυπουργός απάντησε και για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας και ξεκαθάρισε ότι «Η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνική ενέργεια γιατί είμαστε σε μια περιοχή εξαιρετικά σεισμογενή. Αφορά όμως άλλες χώρες και δεν μπορούμε να τις εμποδίσουμε. Είναι μια πηγή ενέργειας που δεν εκπέμπει ρύπους. Για το φυσικό αέριο η χώρα μας δεν έχει σημαντικές δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου. Αλλά στην Καβάλα δρομολογείται εκχώρηση περιουσιακού στοιχείου για να γίνει αποθήκη».
Δείτε όλη την συνέντευξη του πρωθυπουργού

To άρθρο Μηνύματα Μητσοτάκη στην Τουρκία και στους ανεμβολίαστους – «Η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνική ενέργεια» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...