Τελευταία νέα
Μιχάλης Κατρίνης στο “Π”: Ο ναρκισσισμός μιας «άριστης» κυβέρνησης Κώστας Αρβανίτης στο “Π”: Έκθεση Κομισιόν για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα: Ανησυχία, αμφιβολίες και ηχηρές προειδοποιήσεις Αν. Δημοσχάκης στο “Π”: Έβρος: Ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός σε μια ασφαλή και αναβαθμισμένη περιοχή! Ευαγγελία Λιακούλη στο “Π”: Στοίχημα του Κινήματος Αλλαγής να ξαναπειστούν οι πολίτες! Σταύρος Αραχωβίτης στο “Π”: Έξοδος: Να ζήσουμε και όχι να επιβιώσουμε Κώστας Παπαδάκης στο “Π”: Κυπριακό: Τα «νέφη» του ευρωατλαντικού εφησυχασμού διαλύονται, τα διχοτομικά σχέδια ξεπροβάλλουν Ηλέκτρα Αποστόλου – “Στ’ όνομά σου ορκιζόμαστε” ΣΥΡΙΖΑ: «Επιβάλλεται η αύξηση του κατώτερου μισθού» Αρμιν Λάσετ: «Δεν πιστεύω στον υποχρεωτικό εμβολιασμό» ΣΥΡΙΖΑ: Τα (8) fake news της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Αλήθειες και ψέματα για την αντιμεταρρύθμιση της Επικουρικής Ασφάλισης. Σφοδρά πυρά Κοτζιά στη Σακελλαροπούλου: “Η γιορτή της Δημοκρατίας κατάντησε κοσμικό γεγονός, δεν με κάλεσαν ποτέ ούτε ως Δημοκράτη ούτε ως αντιστασιακό. “ΝotΜyPresident”…” Η πτώση των…θεών
Elculture.gr

Μοσχοκάρυδο: Ένα καρύδι που μοσχομυρίζει και η ιστορία του όχι τόσο γλυκιά όσο η γεύση του

Κείμενο: Σοφία Τριάντου
 
Ένα δέντρο σαν αυτό της καρυδιάς, με ένα καρπό χνουδωτό σαν το ροδάκινο που κρύβει στην καρδιά του ένα μικρό καρύδι που μυρίζει όμορφα… Από εκεί ξεπροβάλει το αγαπημένο μοσχοκάρυδο.
Tα δέντρα μοσχοκάρυδου προέρχονται από τα νησιά Banda, ένα μικρό ηφαιστειακό πέλαγος που βρίσκεται 250 μίλια ανατολικά της Ινδονησίας. Για πάνω από χίλια χρόνια, αυτός ο τόπος ήταν η μόνη πηγή μοσχοκάρυδου στον κόσμο.
Τα καλύτερα μοσχοκάρυδα για μαγείρεμα έχουν μήκος περίπου 2.5εκ, αλλά υπήρξε στη γραπτή ιστορία του και μέγεθος  που έμοιαζε σαν μια μπάλα ποδοσφαίρου που την έχουν γνωρίσει Άραβες, Πορτογάλοι, Γάλλοι, Άγγλοι και Ολλανδοί έμποροι μπαχαρικών.

Παλαιότερα το έλεγαν μοσχοκάρυον, αν και υπάρχουν σχεδόν 80 διαφορετικά είδη, εμείς πάντα προτιμούμε το θηλυκό μοσχοκάρυδο, όπως μας αποδεικνύει η φύση, τα θηλυκά πάντα απλώνουν την ευωδιά τους. Πώς αλλιώς θα έλξουν τα αρσενικά;
Η ιστορία του όμως, δεν είναι τόσο γλυκιά όσο η γεύση του. Το 1677, οι Ολλανδοί ανταλλάσσουν το Μανχάταν στους Βρετανούς με ένα μικρό κομμάτι γης από τα νησιά Banda. Το έκαναν επειδή αυτά τα 11 σκοτεινά νησιά στη νοτιοανατολική άκρη της σύγχρονης Ινδονησίας ήταν, μέχρι πριν από αρκετούς αιώνες, η μοναδική πηγή μοσχοκάρυδου στον κόσμο, η οποία ήταν τότε ένα από τα πιο πολύτιμα εμπορεύματα στη Δυτική Ευρώπη, κυρίως χάρη στη δύναμή του να θεραπεύει οτιδήποτε: από έναν τυμπανισμό έως και την πανούκλα. Και την ευωδιά του βέβαια.

Για τους Ολλανδούς, το μονοπώλιο μοσχοκάρυδου άξιζε περισσότερο από το να εγκαταλείψουν το Μανχάταν. Το 1621, αξιωματούχοι της ολλανδικής Ανατολικής Ινδίας διέπραξαν γενοκτονία σε ντόπιους στο Banda που δεν θέλησαν να σκλαβωθούν, αλλά σκλάβωσαν και εκείνους που επέζησαν, για να μην είναι εμπόδιο στα μονοπωλιακά όνειρά τους.
Ένας από τους λόγους που τα μπαχαρικά είχαν τέτοια ζήτηση είναι ότι όλα τα τρόφιμα  είχαν δυσάρεστες μυρωδιές και ήταν δύσκολη η συντήρησή τους. Το μοσχοκάρυδο είναι αντιφλεγμονώδες και αντιβακτηριακό, οπότε χρησιμοποιήθηκε ως συντηρητικό και η σκόνη του χρησιμοποιήθηκε σε πληγές για να αποφευχθεί η μόλυνση, ωστόσο δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να είναι πολύ αποτελεσματική.
Οι ζεστές και ευχάριστες μυρωδιές μπαχαρικών όπως μοσχοκάρυδο, σκελίδες και κανέλα ήταν αρκετά ισχυρές για να καλύψουν σχεδόν κάθε δυσοσμία, οπότε οι κυρίες των σπιτιών, χρησιμοποιούσαν βότανα και μπαχαρικά για τη συντήρηση των κρεάτων. Οι πόλεις όταν είχαν επισκέψεις ή συναντήσεις έκαιγαν μοσχοκάρυδο και κανέλα στους δρόμους για να καλύψουν τις μυρωδιές. Οι περισσότερες πόλεις είχαν πρόβλημα οσμής, επειδή δεν υπήρχε σύστημα αποχέτευσης.

Επίσης το μοσχοκάρυδο θεωρήθηκε σύμβολο γοητείας. Έλεγαν: πασπάλισε το παπούτσι μιας γυναίκας και θα σας ερωτευτεί! Ο Αλή Μπαμπά έπινε λένε ζεστή φρέσκια λεμονάδα με μοσχοκάρυδο, ακόμα και σήμερα θεωρείται ένας υπέροχος συνδυασμός γεύσεων και αρωμάτων. Η μεταφορά ενός μοσχοκάρυδου στην τσέπη σας τυλιγμένη σε ένα πράσινο πανί εξασφαλίζει λένε τύχη. Το μοσχοκάρυδο τυλιγμένο σε μωβ ύφασμα θα έδινε στο άτομο επιτυχία. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να κρύβουν ένα μοσχοκάρυδο στις τσέπες τους για καλή τύχη.
Η γεύση του πάντα ήταν και θα παραμείνει μοναδική, θα το συναντήσουμε σε γκουρμέ πιάτα φρεσκοτριμμένο στα ψητά λαχανικά, στα φαγητά με σπανάκι, στο κουνουπίδι, στις ομελέτες και πάντα σε αφθονία στην παραδοσιακή μπεσαμέλ.
Βάλτε ένα μοσχοκάρυδο στην τσέπη σας μήπως έχετε την τύχη να συναντήσετε τα άνθη του, και αν έχετε αυτή την τύχη αρωματίστε ψητά μήλα και θα νιώσετε τη μακρινή ιστορία του.
The post Μοσχοκάρυδο: Ένα καρύδι που μοσχομυρίζει και η ιστορία του όχι τόσο γλυκιά όσο η γεύση του appeared first on ελculture.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...